Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
04 Ağustos 2018

Bankacılık hizmetlerinde dijital dönüşüm

Teknolojik gelişmeler her sektörde olduğu gibi bankacılık ve finans sektöründe de değişim gerektiriyor. Bugün sürekli olarak artan rekabette ayakta kalabilmek isteyen bankalar; sadece mevduat yöneten bir oluşum olmaktan öte, 'en iyi hizmeti sunan' firmalar haline gelmek için dijital dönüşüme yatırım yapmaya başladılar.

'Fujitsu Future Insights Digital Transformation of Banking Services' raporunu yayınlayan Fujitsu, yeni iş modellerini ve iş fırsatlarını ortaya koyan dijital dönüşümün bankacılık sektöründeki zorluklarını ve etkisini analiz etti.

Rapora göre, finans şirketleri dijitalleşme konusunda öncüler. Ankete katılan şirketlerin %89'u dijital dönüşüm yolculuğunu başlatmış durumda. Şu ana kadar başlattıkları dönüşüm projelerinin %29'unda istedikleri sonuçlara ulaşmışlar.

Araştırma, daha güçlü ekosistemlere sahip şirketlerin daha büyük sonuçlara ulaştığını ortaya çıkardı. Finans endüstrisindeki şirketler, dijital dönüşüm gereksinimi olarak iş verimliliğini ve büyümeyi işaret ediyor. Bir sonraki en önemli değişim faktörü ise rekabet tehditi. Bu, muhtemelen endüstriyi önemli ölçüde etkileyen yenilikçi Fintech servislerinden ve diğer benzer trendlerden kaynaklanıyor.

Birincil Nedenler: %31 Verimlilik, %32 Büyüme, İkincil Nedenler: %30 Büyüme, %31 Verimlilik, Üçüncül Nedenler: %23 Tehdit, %17 Yenilik

Raporda gelecekteki dijital bankacılık hizmetleri vizyonunun bir parçası olarak beş trend de belirlendi:

Katılım Bankacılığı; İnsanların günlük yaşamlarında ve işletmelerinde kullandıkları hizmetlere bankacılık hizmetlerini eklemek.

Platform Bankacılığı; Finans hizmetleri sunan şirketlere esnek ve düşük maliyetli bankacılık fonksiyonları sağlamak.

Teknoloji Bankacılığı; Bankaların operasyonel süreçlerini AI teknolojisi gibi ileri teknolojiye dönüştürmek.

ABD'nin önde gelen bir finans kurumu olan Citibank, AI ve diğer teknolojilerin önümüzdeki beş yıl içinde bankacılık işlerinin %30'unu üstleneceğini tahmin ediyor. Yine bir yatırım bankası olan Goldman Sachs, genel merkezde çalışan trader sayısını 600'den sadece 2'ye indirdi ve şu anda operasyonların çoğu bilgisayar programları tarafından gerçekleştiriliyor. Japonya'da ise ülkenin mega bankaları, önümüzdeki 10 yıl içinde 30.000 çalışanın iş yüklerini azaltmak için AI ve diğer ileri teknolojileri kullanmayı planladıklarını açıkladı.

Sosyal Bankacılık; Blockchain teknolojisini kullanılarak bireyleri kişisel banka hesapları arasında paylaşım ekonomisine bağlayan yeni faaliyetleri desteklemek.

Kapsayıcı Bankacılık; Dünya Bankası'na göre, dünya çapında resmi finansal hizmetlere erişimi olmayan veya bu hizmetleri kullanma imkanı bulunmayan iki milyar insan var. Kapsayıcı bankacılıkta hedef, finansal hizmetlere erişim imkanı olmayan, ekonomik olarak zorlanan kişilere finansal hizmetler sunmak.

Bankacılık sektörü, anlamlı veriye en çok ihtiyaç duyulan sektörler arasında. Çünkü Big Data, bankaların rekabeti bertaraf edebilmeleri için önemli fırsatlar sunuyor. Ayrıca, analiz edilen veriler müşteri yolculuğunu haritalamak ve rekabet avantajı kazanmak için yapay zeka, blockchain ve IoT gibi ileri teknolojilerin kullanılmasına da izin veriyor.

İş modelini ve süreçlerini yeniden yapılandırmak, herhangi bir bankanın başarılı dijitalleşmesi için çok önemli. Bir bulut uygulamasında yenilikçi yeteneklerden faydalanmak yalnızca dijital dönüşüm girişimlerini hızlandırmakla kalmaz aynı zamanda iş çapında süreç iyileştirmeleri de sağlar.