Bankacılık dışı finans sektörü yüzde 28 büyüdü
Finansal Kurumlar Birliği, bankacılık dışı finans sektörünün 2018 ilk yarıyıl verilerini açıkladı. Finansal kiralama, faktoring ve finansman şirketlerini temsil eden Finansal Kurumlar Birliği'nin verilerine göre;
Aktif toplamı yüzde 28 artışla 154,1 milyar TL'ye, işlem hacmi yüzde 22 artışla 111,7 milyar TL'ye, faaliyet konusu alacakları yüzde 27 artışla 138,6 milyar TL'ye, öz kaynak büyüklüğü yüzde 18,5 artışla 20,4 milyar TL'ye ulaştı.
%3-%5 aralığında olan takipteki alacaklar oranında kayda değer bir artış görülmedi.
Finansal Kurumlar Birliği Başkanı Mehmet Cantekin verilere ilişkin değerlendirmelerde bulunarak "Türkiye ekonomisinin sınavdan geçtiği bir dönemde Finansal Kurumlar Birliği olarak ekonomi yönetimimize olan tam desteğimizin altını bir kez daha çizmek istiyorum. Türkiye ekonomisi o kadar güçlü ki bu sınavı da başarıyla atlatacaktır. Özellikle Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından Resmi Gazete'de yayımlanan son düzenlemelerin finans sektörleri aracılığıyla reel sektörü ve ekonomimizdeki sıcak gelişmeleri rahatlatacağına inanıyoruz. Otoritenin olağanüstü dönemlerde hızlı hareket ederek, benzer aksiyonlar almasının sektörlerimizde faaliyet gösteren finans kuruluşlarına güven verdiği de bir gerçektir" dedi.
Banka dışı finansın 10 yıl içerisinde göstermiş olduğu performans; aktif büyüklüğünde yıllık ortalama %20 büyüyerek 155 milyar TL' ye yükselmiş olması ekonomimiz adına memnuniyet verici.
Finansal kiralama sektörünün alacakları yüzde 25,3 artarak, 59 milyar TL seviyesini geçti. Sektörün aktif büyüklüğü ilk yarıyılda yüzde 26; öz kaynakları ise yüzde 10,7 oranında büyüdü.
Faktoring sektörüne baktığımızda; 2018 yılının ilk yarı konsolide verilerine göre işlem hacmi 82,2 milyar TL; alacakları ise 42 milyar TL seviyesini aştı. Sektörün aktif büyüklüğü 2017'nin ilk yarısına oranla yüzde 29'luk artışla 45,1 milyar TL; öz kaynakları ise yüzde 18,9 büyüme ile 6 milyar TL oldu. 60 faktoring şirketi ile faaliyet gösteren sektör, her geçen gün genişleyen ve bugün sayıları 123 bin seviyesine yaklaşan müşterilerine hizmet veriyor.
Finansman şirketleri tarafında ise, 2018 yılının ilk yarı konsolide verilerine göre geçen yılın aynı dönemine göre karşılaştırdığımızda; sektörün büyüme ivmesinin devam ettiğini görüyoruz. Sektörün işlem hacmi yüzde 45,6 artarak 17 milyar TL seviyelerini aşmış bulunuyor. Sektörün aktif büyüklüğü de 42 milyar TL'yi geçerken, mikro kredilerde pazara giren yeni üyelerle birlikte müşteri sayısı 4,6 milyona ulaştı. Sektörün alacak büyüklüğü ise 36,3 milyar TL olarak gerçekleşti.
OECD ülkelerindeki finans sistemindeki sektörlerin dağılımına baktığımızda ülkemizin diğer ülkelerden oldukça ayrışmış olduğunu görüyoruz. Ülkemiz finansal varlıklarının %87'sini oluşturan bankacılık sistemi finansman yükünün neredeyse tamamını taşımaktadır. Bu yükün finans sisteminin diğer oyuncuları olan sektörlerimize ve sermaye piyasalarına da dağıtılması finans sistemimizi daha sağlıklı kılacaktır.
Ülkemizdeki bankacılık dışı finans sektörünün ekonomideki payının artırılması, güçlendirilerek derinleştirilmesi ve KOBİ'lere gereken desteğin verilebilmesi, yurt içi ve yurt dışı kaynaklarla rekabet edebilir ve fırsat eşitliğine ulaşabilmemiz ile mümkün.