Dolar (USD)
32.58
Euro (EUR)
34.85
Gram Altın
2423.82
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

28 Ağustos 2015

Bahçeli böyle istedi

Yunanistan, neredeyse "zararına satış"la ülkeyi içinde bulunduğu ekonomik kriz batağından çıkmak için uğraşıyor.

Ocak ayındaki seçimlerin ardından Ağustos'ta referanduma giden Yunanistan 20 Eylül'de bu kez erken seçime gidiyor.

Ülke batmış, üç Avro için Almanya başta olmak üzere bilumum emperyalist ve kapitalist ülke ve kuruma avuç açmış durumda.

Ama demokrasilerde tıkanıklığı aşmanın en sağlam yolu seçimler olduğu için birkaç sol ve sağ grubun cılız sesinden başka seçimlere itiraz eden yok.

Sadece Gezi ve 17-25 Aralık darbe girişimlerinde Türkiye'nin kaybının 100 milyar dolardan fazla olduğunun söylendiği Türkiye'de ise 1 milyar dolara mal olacak bir erken seçimin ülkeyi batıracağını söyleyen "demokratlar" var.

***

Türkiye geçen sene 30 Mart yerel seçimlerini ve 10 Ağustos Cumhurbaşkanlığı seçimlerini yaşadı. Bu sene de 7 Haziran'da Genel seçimler yapıldı. 1 Kasım'da yapılacak tekrar seçimle 2014 yılında olduğu gibi bu yıl da iki seçim atlatmış olacağız.

Bugün geçici seçim hükümetinin kurulacak olmasıyla birlikte yeni bir seçim sathı mailine girmiş bulunuyoruz.

***

MHP'li Tuğrul Türkeş'in, Bahçeli'ye rağmen MHP tabanının "Koalisyonda yer alalım" talebinin yanında yer alması, devletin bekası için görevden kaçmaması, bence son yılların en büyük siyasi olaylarındandır.

Türkeş'in bu milletin yanında yer alan kararı ve HDP'li bakanların yer alacağı bir kabinede "Ben de varım" demesi, demokrasimizin geleceği açısından da önemli bir kırılmadır.

Baykal'ın alacağı tutum hakkında herkes yorumda bulunurken Tuğrul Türkeş'in kararı, aylardır kafasında seçime yönelik bir strateji geliştiren Bahçeli'nin planlarını da darmadağın etti.

***

En azından ben kendi çevremde, 7 Haziran'a kadar AK Parti'ye oyunu veren ancak medyanın cilaladığı HDP'nin seçim barajını aşacağını hissettiği için bu seçimde oyunu MHP'ye veren birçok insan tanıyorum. Ve bu insanların çoğu 7 Haziran akşamından bu yana her şeye ve her teklife "Hayır" diyen MHP lideri Bahçeli'ye tepkili olduklarını söylüyor.

İşte tabandaki bu rahatsızlığa daha fazla tepkisiz kalamayan Tuğrul Türkeş'in aldığı Bakanlık teklifine "Evet" demesi, "Siyasette 1 saat bile çok uzun bir süredir" lafını bir kez daha haklı çıkardı.

Şimdi Bahçeli, seçim mitinglerinde eskisi kadar çok rahat hakaretlerini sıralayamayacaktır. Ettiği anda da bu hakaretlerin ve uzlaşmaz tutumunun karşılığını sandıkta çok büyük bir şokla alabilir.

***

PKK'nın, DAİŞ'in, yerli ve yabancı işbirlikçilerinin saldırısı altında adeta istiklal mücadelesi veren Türkiye'ye MHP lideri Bahçeli'nin önerisi neydi? Bir AK Parti-CHP koalisyonu.

Ülkeyi felaha erdirecek tek formülün bu olduğunu söylüyordu. O da yetmedi AK Parti-HDP koalisyonu önerdi.

Bu önerileri hayata geçmeyince de Bahçeli, "alayına hayır" moduna geçti.

Ülkeyi yönetmeyi kendi dışındaki herkese layık gören, özellikle CHP ve HDP'ye layık gören milliyetçi bir parti olabilir mi? Ama Bahçeli, pratiğiyle bunun "milliyetçilik" olduğunu millete yutturmaya çalıştı.

Bugün HDP'nin seçim hükümeti kabinesinde bulunmasının tek ama tek sorumlusu, dışarıdan bir azınlık hükümetini bile desteklemeyeceğini söyleyen Bahçeli'nin ta kendisidir.

***

Siyaset 'uzlaşma sanatı' ise bunun kendisiyle uzaktan yakından ilgisi olmadığını ispatlamak için didinen Bahçeli'nin MHP'si, bence 1 Kasım akşamı sürprizlere hazır olsun.

Çünkü millet, hangi parti koalisyonu engelledi, hangi parti uzlaşmaya yanaşmadı ise bunu not etti ve kesinlikle sandıkta cezasını kesecektiru2026