Az uyumak kilo yapıyor
Britanya'da yapılan bir araştırmaya göre yetersiz uyku, metabolizmanın yavaşlamasına ve kişinin kilo almasına yol açıyor. Zira uykusuz kalınca kendisini yeterince enerjik hissetmeyen kişi enerji kazanmak için şekerli ve yağlı yiyeceklere yöneliyor, bunun sonucunda da kilo alıyor.
Yapılan bir araştırmaya göre yetersiz uyku beynin bazı bölgelerinde nöron aktivitesini artırıyor. Glikoz ve insülin duyarlılığını da etkileyen yetersiz uyku hali, vücudun karbonhidrat içiren yiyeceklerden enerji üretme kabiliyetini belirliyor. Uyku halindeyken yavaşlayan metabolizma, kahvaltıda doğru beslenme sayesinde hızlanıyor, gün boyunca yetecek enerjiyi sağlıyor.
Ancak kahvaltıda doğru besinler alınması metabolizma daha düşük bir seviyede çalışıyor. Bu duruma genellikle şeker ve yağ oranı yüksek olan veya yetersiz protein ihtiva eden sağlıksız yiyecekler sebep oluyor. Böylece kan şekeri yükselip ardından hızla düşüyor ve bir saat boyunca iştahlılık sürüyor.
BEYİN YİYECEKLERİ
Son çalışmalar, doymuş yağ ve şeker oranı yüksek yiyecekleri fazla tüketmenin veya glisemik endeksi yüksek olan besinleri tercih etmenin doğru olmadığını gösteriyor, çünkü bunlar insülin düzeyini yükseklerde tutuyor.
Son bir araştırma, yüksek fruktoz mısır şurubu ile karıştırılmış su, işlenmiş gıda ve katkı maddeli yiyeceklerle beslenen sıçanların, altı haftalık bir süre içinde öğrenme ve hafıza problemleri yaşadıklarını ortaya çıkardı.
Fakat bazı yiyecekler bu etkilere karşı koruma sağlıyor. Omega -3 yağ asitleri tüketmek bilişsel sorunları yaşamayı önlüyor. Omega u2013 3 asitleri hem yağlı balıklarda hem de keten tohumunda bulunur.
Yine çay, kırmızı üzüm ve siyah çikolatada bulunan flavonoid denilen bir bileşim, bunama riskini azaltıyor.
Akdeniz diyetini uygulamanın zihinsel faaliyetlere faydalı olduğu biliniyor. Akdeniz diyetinde; balık, bitkisel yağlar, nişastasız sebzeler, glisemik endeksi düşük meyveler ihtiva ediyor. Ayrıca bu diyette ne yiyeceklere ne de içeceklere şeker eklenmiyor.