Dolar (USD)
35.21
Euro (EUR)
36.72
Gram Altın
2963.22
BIST 100
9669.18
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
18 Aralık 2018

Aytmatov yılı etkinlikleri başladı

Bozkırdaki Bilgemiz Cengiz Aytmatov” üst başlığıyla bir yıl sürecek ve Türkiye ve Kırgızistan’ın muhtelif şehirlerinde icra edilecek etkinliğin ilki Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla 10 Aralık 2018 Pazartesi akşamı Sheraton Ankara Hotel’de gerçekleştirildi.

Gün Olur Asra Bedel”, “Beyaz Gemi”, “Selvi Boylum Al Yazmalım”, “Toprak Ana” gibi eserlerinden tanıdığımız büyük yazar ve düşünür Cengiz Aytmatov’un, doğumunun 90’ıncı, ölümünün 10’uncu yılında tüm yönleriyle yâd edildiği programlar dizisinin düşünce mimarı, proje koordinatörü Ömer Erdoğan. Erdoğan’ın, “Ömür Var Asra Bedel” adını verdiği ve Aytmatov’un doğum gününe denk getirdiği açılış gecesinin ev sahipliğini Keçiören Belediyesi ve Kaf Yapım üstlendi. Etkinlikte sunulan bildirilerin, “Doğunun Uyanışı Cengiz Aytmatov” adıyla kitaplaştırılacağı eserin ön sözünde Cumhurbaşkanımız Aytmatov’dan “Kırgızların dünya edebiyatına kazandırdığı iki mücevher” olarak bahsediyor.

Akşam 17.30’da resim sergisi ve kokteyl ile başlayan programın açılış konuşmasını program koordinatörü Ömer Erdoğan yaptı. Aytmatov’u Türkiye ve Kırgızistan’da üç programla anacaklarının altını çizen Erdoğan, sanat, siyaset, bürokrasi, ve kültür dünyasından geceye iştirak eden çok sayıda temsilciyi selamladı. Keçiören Belediye Başkanımız Mustafa Ak ise büyük bilgeden “Türk kültürünün kapılarını dünyaya açan, bize insan ve vicdan sahibi oluşumuzu hatırlatan, Aliya İzzetbegoviç ‘in siyasette yaptığını edebiyatta gerçekleştiren…” sözleriyle bahsederken onun dünyasının Manas’ın, Dede Korkutların dünyası olduğu kadar Mevlanaların Yunusların dünyası da olduğunu vurguladı. Açılışta söz alan bir diğer isim de Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Şükrü Karatepe idi. Karatepe, “Aytmatov’a bir okur olarak değinmeye karar verdim. 40 sene önce çıkan kitaplarından 70li yıllarda okumuştum. Onun kimliğinin geliştiği dönem savaş yıllarına tekabül eder. Erkekler savaşmaya gitmiş, o kalplerinde telaşla bekleyen kadınların içinde kalmıştır. Annesi bilge bir kadındır; ona efsaneler, masallar anlatır. Sonradan “ben bu dil zevkini annemden aldım” diyecektir. Dikkatli bakan herkes romanlarının tümünde o dönemin izlerini bulur” sözleriyle akşama katkı sağladı.

Metin yazarlığını Mehmet Aycı’nın yaptığı “Aytmatov Portre Belgesel Film Gösterimi” katılımcılara duygu dolu anlar yaşattı.

58. Hukûmet Tarım ve Köy işleri bakanımız Sami Güçlü, Anadolu Mektebi Faaliyetleri’nden ve öğrencilerine Cengiz Aytmatov’un eserlerini okuttuğundan bahsederken, 2004 yılında büyük bilgenin kalp krizi geçirmesi sonucu GATA’ya getirilmesinin ardından ziyaretlerine gittiğini, ona, onu ve yaratıcıya, insana, tabiata ve aileye doğru giden eserlerini anlattığını, bunun neticesinde Aytmatov’un kendisini memleketine davet ettiğini fakat bu davete ancak onun ölümünden sonra icabet ettiklerini paylaştı.

Türk Veteriner Hekimliği merkez kongre başkanı Ali Eroğlu ise bu programları değerli ve anlamlı bulduklarını söyleyerek bilgemizin veterinerlik yönü üzerinde durdu. Hacı Bayram Üniversitesi Rektörü ve Manas Üniversitesi Yönetim Kurulu başkanı Prof. Dr. Yusuf Tekin “O, bir düşünür ve filozof olması hasebiyle de dikkatlerimizi çekmelidir”e vurgu yaparken üniversitenin dil ve lehçe çalışmalarından bahsederek proje koordinatörüne destek olacaklarının altını çizdi. Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş’te programa her türlü desteği vermeye devam edeceklerini kaydetti. Gecede, master ve doktorasını Cengiz Aytmatov’un eserleri üzerine yapan ve Aytmatov ile Eyüp Sultan’ı ziyaret etmenin kendisine nasip olduğunu belirten Dr. Mustafa Çetin’de söz aldı.

Balıkesir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu “şehirler kadar insanlar imâr etmez isek Cengiz Aytmatovlar çıkaramayız.” hakikatini vurgularken Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı “İnsan kıymetli bir varlık; aşkı, sevdayı, inceliği kendi geçmişimizde ve coğrafyasında araması gereken, oradan beslenmeliyiz.” Sözlerinden sonra değerli şair Bestami Yazgan’ın “Gülü İncitme Gönül” şiiriyle programa renk kattı. Kırgız büyükelçisi İbragim Dzhunusovi; “İslamiyette kimi konuşursak ruhu bizimledir inancı vardır, Aytmatov’un ruhu bizimle. 1928 doğumlu, 2008’de vefat etti. 2018’de doğumunun 90. yılı kutlanıyor, inanıyorum ki 2028’de 100. yılı kutlanacak. Türkiye’nin de Kırgızistan’ın da bayrağı kırmızı. Onda ay ve yıldız var, bizde güneş. Cumhurbaşkanımızın çok desteğini gördük; Allahımız bir, dilimiz bir, kalbimiz bir, pazarımız bir” cümleleriyle alkışlanırken Aytmatov’un eserlerindeki savaş, tabiat, sevgi ve aşk tasvirleri üzerinde durdu.

Sağlık sorunları nedeniyle programa iştirak edemeyen Türkan Şoray, program sahiplerine teşekkür ederken Cengiz Aytmatov’un eserinde rol almaktan onur duyduğunu ifade etti.

Kapanış konuşmalarını TBB Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Hayrettin Güngör ve Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan yaptı. Plaket takdiminden sonra konuklar yemek salonunda ağırlandı ve Cengiz Aytmatov’un doğum günü için pasta kesildi.

Biz de ayakta kalan misafirlerin bile, son ana kadar büyük bir coşkuyla takip ettikleri ve ortamı terk etmedikleri bu güzel programın devamını diliyor, gecenin ev ve emek sahiplerine edebiyatımıza katkıları için teşekkür ediyoruz.