AYHAN SONGAR'I ANARKEN VE SPOR
15 OCAK 2014 Çarşamba günü Türk Edebiyat Vakfın'da Prof.Dr. Ayhan Songar'ı anma gününde birçok dost bir araya geldik. Toplantıyı bana dostum Prof.Dr. Sefa Saygılı haber verdi. Anma toplantısına Prof.Dr. Sefa Saygılı, Prof.Dr. Mansur Beyazyürek, Büyükelçi Kadri Ecvet Tezcan (damadı), Neslihan Songar Tezcan (kızı) ve bendeniz konuşmacı olarak katıldık.
Türk Edebiyet Vakfı başkanı Servet Kabaklı son derece mükemmel ve güzel bir konuşma yaptı. Sayın Kabaklı Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu'nu, Ahmet Kabaklı'yı, Arif Nihat Asya'yı, Osman Yüksel Serdengeçti'yi, Necip Fazıl'ı, Ayhan Songar'ı, Prof.Dr. Recep Doksat'ı şükranla ve rahmetle anmamıza vesile oldu. Servet Bey Türk Edebiyat Vakfı'nın tarihinden, geçirdiği safhalarından ve sıkıntılarından söz etti.
Prof.Dr. Mansur Beyazyürek asistanlık, uzmanlık yıllarını anlattı. Dr. Beyazyürek 'Öğrencilik yıllarını, asistanlık sürecini, çalışma yıllarını ve prensiplerini" anlattı. Prof.Dr. Sefa Saygılı "Bezm-i Alem Valide Sultan Vakıf Gureba Hastanesindeki çalışmalarını, kliniğe Ayhan Songar adı verilişini, hakkında yazdırılan kitapları" dile getirdi.
Büyükelçi Kadri Ecvet Tezcan ve Neslihan Songar Tezcan (kızı) babaları Ayhan hoca hakkında bilinmeyenleri dile getirdiler. Ayhan hocanın babalık ve dedelik yönünü, dostlarına bakışını öğrendik. Kızı Neslihan Hanım babası Ayhan Songar'ın vasiyetini okudu. Salonda bulunanlar duygusal bir havaya büründüler.
Ayhan Hocamızı anarken ben de bir konuşma yaptım. Konuşmamın özeti şöyle: "Hocamızı daha asistan olmadan öğrencilik yıllarından tanıyorum. Aydınlar Ocağı vasıtası ile tanıdım. Ankara'da tıp öğrencisi ve psikiyatri asistanı iken Ayhan hocam ile ilişkim devam etti. Hoca Ankara'ya geldiğinde Kent Otel'de kalırdı. TRT Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı. Hocamız Türk Dili ve Edebiyatı konusuna hakimdi ve bu vasfı erbabınca benimseniyordu. Sibernetik dersini tıp fakültelerine yerleşmesi için öncülük etmiştir ve ilk dersi o anlatmıştır. Ayhan Hocam şiir yazar, beste yapardı. Ayhan hocanın ud ve obua çaldığını biliyoruz. Ayhan hocamız İngilizce, Fransızca ve Almanca dillerini konuştuğuna tanık olduk.
Ayhan hocanın psikiyatrist olması sebebiyle bu dalı seçen birçok hekimi ben tanıyorum. Akıcı bir şekilde konuşur, "ne söylediğini" yalın bir dille anlatırdı. Cümleleri anlaşılır, açık ve seçikti. Merhum hocamız "Adli Psikiyatri" Bilim Dalını Üniversitede ilk kuran idi. Cerrahpaşa'da "Bağımlılık" servisini ilk defa o hizmete sokmuştu.
Hocamız Adli Tıp Kurumu'nda yıllarca hizmet verdi.
Merhum Ayhan Hoca Yeşilay Genel Başkan yardımcılığı yaptı.
Türk Musikisi Konservatuvarlarının üniversite bünyesinde alınmasında, yönetmeliklerinin hazırlanmasındaki emeklerini unutmamalıyız.
Psikiyatriyi Türk halkına sevdiren ve herkese gönül kapılarını açan merhum Ayhan Hoca'dır.
Hocaların hocası Ayhan Songar'a duamızı gönderelim.
Merhum Prof.Dr. Ayhan Songar Türk sporu konusunda duyarlı ve arzulu bir çizgi izlemiştir. Psikolojinin ve psikiyatrinin sporun her alanına girmesi ve etkili olması için özel bir çaba göstermiştir. Spor psikolojisinin ve psikiyatrisinin gelişmesi için yol göstermiştir ve ilgilileri bu konuda yönlendirmiştir. Sporun sağlıkla ve özellikle ruh sağlığı açısından önemini ve yararlarını her yerde dile getirmiştir.
Merhum hocamız sporun psikososyal yönüne de işaret etmiştir. Ulusal birlik ve bütünlük açısından sporun ve özellikle futbolun değerini ve önemini her zaman vurgulamıştır. Hocamızın söyledikleri her zaman geçerliliğini korumuştur.
Sonuç: "Prof.Dr. Ayhan Songar hocamız bilgi ve birikimini Türk Milletinin hizmetine kalıcı biçimde sunmuştur. Makamı cennet olsun."