Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
26 Ekim 2015

AVRUPA MERKEZ BANKASI FAİZİ DEĞİŞTİRMEDİ

Avrupa Merkez Bankası(ECB) beklendiği gibi gösterge faiz oranını değiştirmedi, yüzde 0,05'te bıraktı.

ECB Başkanı Mario Draghi, faiz kararı sonrası yaptığı açıklamada, düşük enflasyon ile mücadele için parasal genişleme programını uzatabilecekleri mesajını vermesi dünya borsalarını olumlu etkiledi.

BİST 100 Endeksi de 80 bin puanı aşarken dolar, Ağustos ortasından bu yana en düşük seviyeye geriledi, 2,86 TL'yi gördü.

Euro/TL ise 3,20'nin altına indi.

Özetle; piyasalar sıcak para kokusu alınca borsalar canlanıyor, dolar ve Euro değer kaybediyor, aksi durumda ise ibre tersine dönüyor.

NOTUMUZ DÜŞEBİLİR

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Fitch ve Moody's'den kırılganlık konusunda Türkiye'ye yönelik önemli uyarılar geldi.

Moody's, Türkiye'nin dış sermayeye yüksek bağımlılığı ve yıllık dış borç oranı ile yükselen siyasi riskler göz önüne alındığında gelişen beş ekonomi arasında (Türkiye, Brezilya, Güney Afrika, Hindistan ve Endonezya) dış risklere karşı en hassas ülke olduğunu bildirdi.

Moody's, gelişen piyasalar için en büyük dış tehdidin ABD Merkez Bankası FED'in para politikasında normalleşmeye gitmesi ve Çin'de beklenenden daha sert bir yavaşlama olacağı beklentisiyle bu piyasalara yönelik risk iştahının düşmesi olduğuna da dikkat çekti.

Fitch ise Türkiye'de bankacılık sektörüne ilişkin risklerin arttığını vurgulayarak kırılganlığı artıran faktörün yüksek finansman ihtiyacı olduğunu belirtti.

Para musluklarının kısıldığı ve finansman maliyetlerinin yükseldiği bir konjonktürde dış borçların 400 milyar doları aşması, bir yıl içinde ödenecek borcun 170 milyar doları bulması ve cari açığın 40 milyar dolar civarında seyretmesi, Türkiye'nin dış kaynağa aşırı bağımlı olduğunu gösteriyor.

İşte bu tabloya bir de siyasi belirsizlik ve terör eklenince kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye'yi "en kırılgan ülke" olarak niteliyorlar.

TASARRUFLAR DÖVİZE YÖNELİYOR

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, Türkiye'deki mudilerin bankalarda yaklaşık 630 milyar 593 milyon liralık tasarruf mevduatı bulunuyor.

Bu rakamın 382 milyar 932 milyonu TL cinsi mevduat oluştururken 247 milyar 661 milyon liraya karşılık gelen diğer kısmını da döviz mevduatı(DTH) oluşturuyor.

Diğer bir ifade ile her 100 liralık birikimin 40 lirası döviz olarak muhafaza ediliyor.

Bu durum Türk Lirası'na güven duyulmadığının göstergesidir.

Son dönemde TL'nin hızla değer kaybetmesi dövizi cazip hale getiriyor.

Öte yandan tasarruf mevduatlarının TL ve döviz dağılımına kent bazında bakıldığında ise, kentlerin büyük kısmında Türk Lirası mevduatı döviz mevduatına göre daha fazla iken Kayseri, Kırşehir, Yozgat, Nevşehir ve Aksaray'da yaşayan mudilerin tasarruf mevduatı hesaplarında TL'den daha fazla döviz yer alıyor.

Söz konusu 5 kentin de İç Anadolu Bölgesi'nde bulunması ilgi uyandırdı.