Dolar (USD)
32.50
Euro (EUR)
34.93
Gram Altın
2432.25
BIST 100
9797.84
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

01 Aralık 2012

Ataşehir Camii

Ataşehir Camini eskiden beri merak ediyordum. Otobandan geçerken yükselen ve bir kaç ay önce başbakanımız tarafından ibadete açılan bu estetik yapıyı görmeyi istiyordum.

Pazar günü sabah namazına bu camiye üstad Mehmet Şevket Eygi, Ali Akben, Mustafa Ak ve Adnan Başdemir dostlarımızla gittik.

Camii hakkında bilgi vereyim: Caminin ana kubbe yüksekliği 42 metre, ana kubbe çapı 20 metre imiş. Toplam pencere sayısı 293, kemer sayısı 184 imiş. 35 adet kubbeye sahip bu caminin toplam park alanı 65 bin metrekareyi buluyormuş.

Bu büyük cami gerçekten muhteşemdi. Gerek içindeki hatları, süslemeleri ve dizaynı ile harikaydı. 293 pencerenin her biri güzel süslemelerle işlenmiş, göze hoş gelen renklerle donatılmıştı. Hele her bir kapısı hakikaten sanat şaheseriydi. Her şey özenle seçilmişti. Cami içinde uyduruk, kalitesiz bir eşya yoktu. Her bir yanını hayranlıkla seyrettik.

Caminin çevre düzenlemesi de harikaydı. Özel tasarımlı sekiz adet kare kameriye, dört adet sekizgen kameriye, üç adet çocuk oyun sahası bulunuyordu. Koşu parkuru ve bisiklet yolu da mevcuttu. Ayrıca kale, kule ve gemi figürleri yer alıyordu.

Caminin altında iki kat otopark vardı. Arabamıza yer aramak zorunda kalmadık.

Üstad Mehmet Şevket Eygi beyefendinin estetik zevki gelişmiştir. Kendisine sorduğumda eseri çok beğendiğini söyledi. Gerçekten Mimar Sinan'ın adına yakışır bir cami olmuştu.

Tabi camilerin esas süsleri cemaatidir. Cemaatinin çokluğu bir caminin en önemli unsurudur. Sabah namazında biz üç dört saf cemaat gördük. Cuma namazlarında ise dolduğunu söylediler. Üstad Eygi, "Cuma namazında olan cemaatin yoğunluğu sabah namazında olduğu takdirde ülke iyi yolda demektir. Yoksa alacak çok yol vardır." derken çok haklıydı.

Yine caminin çevresinde Mimar Sinan'ın bazı eserlerinin kabartması sergilenmişti. Tabi Mimar Sinan'ın her eserini oraya nakşetmek mümkün değil. Ancak seçme bazılarını hikayeleriyle izleyebiliyorsunuz.

Çünkü Mimar Sinan'ın tam 364 eseri biliniyor. Bunlar arasında 84 cami, 52 mescid, 57 medrese, 22 türbe, 7 darülkurra, 17 imaret, 3 darüşşifa, 5 su yolu ve kemeri, 8 köprü, 20 kervan saray, 36 saray, 48 hamam ve 8 mahzeni sayabiliriz.

İstanbul'da olan veya İstanbul'a yolu düşen herkese bu camiyi ziyaret etmelerini tavsiye ederim. Hem hoşça vakit geçirecek, hem de ibadetlerini yerine getireceklerdir. Başta başbakanımız olmak üzere hizmeti geçenlerin hepsine teşekkür borçluyuz.