Dolar (USD)
32.59
Euro (EUR)
34.78
Gram Altın
2418.35
BIST 100
9645.02
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

13 Eylül 2022

At Gitsin!..

Lügatlerde çöp; saman inceliğinde herhangi bir sap, dal ya da tahta parçası, yararsız, pis ya da zararlı olduğu için atılan, ufak tefek şeylerin hepsidir. Meyve, sebze ve diğer gıda maddelerinin işe yaramayan kısımları ile kullanılmaz hale gelen eşyalara çöp denilerek değersizleştiririz.‘ Atık’ adı da verilen çöp, kullanılmış ve çevre için zarar oluşturan her türlü maddedir. Vücudumuzdan çıkan ter, üre, dışkı gibi canlı artıkları da bu kategoride zikredebiliriz.

Bir yerde fazla bekletildiğinde etrafına hoş olmayan koku verdiğinden çöpün konulduğu poşetin pis kokusuna gelen börtü böceklerin yuvası olmasın diye ağzı kapatılır.

Çöpler yaşadığımız mekânın dışına bırakma işini bahçeli evlerde rahatlıkla icra ederken şehir hayatında zorlanırız. Site tarzı evlerde çöplerin toplanması için görevliler olduğu gibi bazı binalarda oturanlara kolaylık olsun diye çöp atma bölümleri oluşturulmuştur. Çöpler, ‘çöp bidonu’, çöp kutusu’ gibi yerlerde kısa süreli tutulur belirli vakitlerde kapı önüne bırakılır. Çöp konusunda site yönetimleri sıklıkla ‘Lütfen çöplerinizi belirtilen vakitte ve suyu dışarı akmayacak şekilde bırakınız’ uyarısını da yaptıkları malumlarınızdır.

Yazımızın çevre temizliği, çöplerin evden çıkarılırken ağızlarının iyice bağlanması ve sulu maddelerin konulmaması gibi site yönetimlerin sıklıkla yaptığı uyarı metnine dönüştürmeden konuya veda edelim mi?

İnsanız, yanlışlarımız olur. Hata ederiz, pişman olduğunda temizlenir yolumuza devam edebiliriz. Ancak bazen yapılan yanlışlar bireyleri etkiler. Bu etkilenmede çocuklar yaralandığı gibi toplumun değer yargıları, inanç ve akaidî meseleler girift bir hal alır. Kısacası artık miadı dolmuş veya kullanılmaz olduğundan çöp hükmündedir. İşte bu durumda ondan kurtulmak ve hayatımızdan çıkarmaktan başka çözüm yoktur.

En yakınınızdaki kişi veya kişileri pisliğe bulaştığını öğrendiğinizde çöp olarak kapı önüne bırakmalısınız. Bu konuda toplumun değer yargıları ve inancımızın emirleri doğrultusunda bir an evvel pislikten kurtulmalıyız.

Sizin değerlerinizle örtüşmeyen durumlarla karşılaştığınızda pisliği torbalayıp ağzını bağladıktan sonra kapı önüne bırakmaz yanınızda durmasına müsaade ederseniz sonucunda zarar göreceğiniz aşikârdır.

O sebeple, hayatınızdan çıkarmanız gereken kişi veya kişileri bırakın. Nasıl ki, çöp durdukça mikrop üretip, pis kokusu ve görüntüsüyle etrafı çirkinleştirirse hayatınızdan çıkartmadığınız kötü niyetlilerde tıpkı çöp gibi pis kokusuyla hayatınızı mahveder. Merhamet, acıma veya insanî sebeplerle attığınız çöpü karıştırmaya gerek yoktur. İlkokulda ‘herkes kapısının önünü temizlerse her yer temiz olur’ gibi bir cümle aklıma geldi. Herkes kendi pisliğini temizlemeli. Çöpü karıştırmamak en doğrusudur. Sağlıklı birey ve toplum bunu gerektirir. Karıştırmadan yolunuza devam etmelisiniz. Çöpü karıştırınca eliniz, üstünüz başınız kirlenir. Bunu fert veya devletler bazında örnekleyebilirsiniz.

Her türlü necasetten kurtulmanız temennisiyle Kelile ve Dimne’den uyarıyla ve’s-selam diyelim: Çürük diş ağızdan sökülüp atılmadıkça sahibine rahatlık vermez. Mideyi bozan yemeği çıkarmadıkça insan huzurlu olmaz.”