Dolar (USD)
32.45
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2440.02
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

16 Haziran 2013

Aslında, duygusallaşmak istememiştim!

İlk başta masum başlamış görünüyordu. Çoğu şey gibiu2026

Gezi Parkı eylemi olarak nam bulan bu protestal hareketin buralara kadar tırmanacağını çoğu kişi bilmiyordu. Ya da, en azından, bizler öyle zannediyorduk!

Eylemin, zaman içerisinde iki ayrı yerde konumlandığını ve ayrı amaca hizmet eden şekle büründüğünü, aslında bunun amaçlandığını da yazık ki biraz geç öğrendik. Taksim'dekiler ve Gezi'dekiler olarak ikiye ayrılacak eylemcilerin niyetlerinin farklı olduğunu da çoğumuz zamanında fark edemedik!

Hal böyle olunca zarar gören masum insanlar olabildi; sosyal bilinci yüksek, eğitimli, duyarlı gençlerdi büyük bir kısmıu2026

Onlar farkında olmasalar da, eleştirdikleri bir başbakanın on bir yıldır kendilerine sunduğu özgür ve demokrat bir ortamdan beslenmiş, pırıl pırıl insanlardı.

Daha eskinin; tahakkümcü, buyurgan, despot ve tek tipleşmeyi öngören, farklı olmaya tahammül etmeyen ortamını görmemiş, hayal bile edemeyecek çocuklarımızdıu2026

Ne kadar da çok dezenformasyon yapıldı bu, iki hafta boyunca! Pompalama tahriklerle, suni kamplaşmalar oluşturulmaya çalışıldı. Birilerinin, yıllar evvelinden bütünleşemez cenahlar olarak resmettiği tablonun kalıcılaşması için çaba gösterildi.

Ne kadar da çok insan uykusuz kaldı bu süre içerisinde. Sadece evladı eylemde olduğu için uyuyamayanlarla; polislerin, endişeyle dolu aileleri değildir tek kast ettiğimiz! Bir anne için zarar görenin kendi çocuğu veya bir başka annenin çocuğu olması arasında fark olamazdı zaten-olmamalıydı-!

Ne kadar da çok duyarlı insan uyumadı-uyuyamadı- bu süre içerisinde; dualarını katık etti uykusuzluğunau2026

Bir milletin, sahte sınırlarla birbirinden koparılmak istenmesi, bu toplumun tüm çocuklarını kendi evladı gibi sevenlerin onlara zarar geleceği korkusu Rabbe uzanan niyazda yol buldu. Kendi çocuklarına dua eder gibi yükselttiler temennilerini ilahi kata, birlik ve beraberlik için kurdular cümlelerini "kün" deyince hemen oluverenin katınau2026

Muhtevasından dolayı kutsiyet kazanan kelimelerin enerjisinin, insanları kuşatmamasına imkan yoktu artık. Kalplere, merhamet ve sevgi taşımamasınınu2026

Nitekim planlanan bir tezgah, çok geçmeden çökmüştü zaten. Arkasında; eskisinden daha bilinçli olmaya azmetmiş, duyarlı ve herkesi anlamaya yönelik insanlar oluşturarak. Oyun bozulduğu gibi tersine de dönmüştü; amaçlanan, ayrıştırmak ve kamplaştırmakken sonuç birleştirici ve toparlayıcı olmuştu. Zaten olması gereken de bundan başka bir şey değildi!

Öte yandan bazıları için bu ortam; pusuda beklettikleri nefretlerinin, öfkelerinin, intikam duygularının ortaya çıkarmaları için bekledikleri zamandı.

Kim bilir ne zamandır içlerinde büyüttükleri bu korkunç duygularının dışavurumu için uygun ortamdı.

Öteki addettikleri, yok saymak istedikleri bir cenaha taarruz için bekledikleri fırsattı.

Kendi dışındakileri yok sayan, ezilmiş ve ikinci sınıf addeden anlayışın dışavurumu için müsait zemindi.

Zengin ve muteber olmayı, iktidar ve güç sahibi olmayı sadece kendisine ve kendisi gibi düşünenlere özgü kılan zihniyetin içinde biriktirdiği öfkeyi kusmak için bekledikleri zamandı!

Saldırmaktan, tacizden, tahkirden zevk alan, ruhlarını bunlarla yücelttiğini zanneden az sayıdaki kişi için fırsat doğmuştu!

Başörtülü olduğu için bebeğiyle birlikte genç kadına saldırmaktan da çekinmedi bunlar; üzerine idrar yapıp, bebeği savurmaktan da!

Genç kadının psikolojik bir travma yaşayıp ömür boyu, bunun izini bünyesinde taşıyacak olması da kendileri için sorun değildiu2026

Ya da, tekmeler altındaki genç kadının fiziksel bir rahatsızlığı bedeninde taşıyabilmesi ihtimali...

Bu, kin ve öfkenin bir anlık hissiyat olabilmesi yazık ki uzak bir olasılık. Kin, yılların oluşturduğu bir düşünceyken öfke zamanın ortaya çıkardığı bir sonuçtu çünkü!

Üstelik bu saldırıyı başlatanların kadınlar olmaları, kadın ruhunu daha da incitiyor.

Son iki haftada başörtülü kadınlara yönelik tacizlere, öfke patlamalarına bakıp da bu nefrete sebep olacak ne yaptı bu kadınlar diye düşünmemek mümkün mü? Biz, bu nefrete sebep olacak ne yaptık, diye hayal kırıklıklarıyla dolu ünlemleri düşünce dünyamızda konuk etmemeku2026

twitter.com/sabihadogann