Aşı ve ilaca odaklandık
Koronavirüs tüm dünyanın gündemini meşgul etmeye devam ederken devletimiz olaylara seyirci kalmıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank aşı ve ilaç geliştirme çalışmalarını TÜBİTAK’ın öncülüğünde başlattı.
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal kurumun YouTube hesabından “COVID-19 Türkiye Platformu Aşı ve İlaç Geliştirme” konulu halka açık bir “Sanal Konferans” düzenledi. Türkiye’de bu alanda özel sektörde ve kamuda yer alan tüm paydaşların katıldığı konferansta aşı ve ilaç geliştirme konusundaki tüm süreç masaya yatırıldı ve yol haritaları ilan edildi. Sayın Mandal 6 aylık bir süreci 10 güne sığdırarak çalışmalara başladıklarının altını özellikle çizdi.
Türkiye işi sıkı takip ediyor.
Vatandaşlara karamsar bir tablo çizmeye çalışan kişilerin algı operasyonlarına kapılmak yerine resmi makamların bu gibi çalışmalarına odaklanmak ve dünyadaki gelişmeleri takip etmek oldukça yerinde bir hareket olur.
Kaçıranlar muhakkak izlemeli.
Türkiye yarışta öne geçiyor
Devlet sadece kriz yönetmiyor aynı zamanda normal işleyişini de sürdürüyor. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ihracata ilişkin tabloda da bu durum açıkça görülüyor. İspanya ve İtalya gibi gelişmiş ülkelerin AB’deki ortaklıklarına rağmen ihracatı yüzde 40 oranında azalırken Türkiye şu ana kadar salgın nedeniyle ihracatta yüzde 17 küçülme yaşadı.
Alınan tedbirlerle üretim sürecinin işletilmeye devam etmesi Türkiye’ye kazandırıyor.
Sokağa çıkma yasağı taleplerinin haklı nedenleri olabilir ama Türkiye birçok dengeyi aynı anda tutmak zorunda. Bu rakamlar bu anlamda önemli. Geleceğimizi de teminat altına almak zorundayız.
Çünkü biz diğer ülkeler gibi sadece kendi ülkemizin sorunlarıyla ilgilenmiyoruz. Bölge sorunları da bizim gündemimizde önemli bir yer ediniyor. Türkiye’nin tüm bu sorunlarla baş edebilmesinin şartı fırsatları iyi değerlendirmekten geçiyor.
Gerekli tedbirler alınarak sistemin işletilmesi büyük resim için oldukça önemli…
Af paketine ek madde gelebilir
Sağlık ve ekonomi gündemi işlerken bir yandan yargı reformları sürdürülüyor. Bu anlamda uzun yıllardır Türkiye’nin gündeminde olan cezaevlerindeki bazı suçlara “Kısmi Af” taleplerine ara formül bulundu. Cezaevlerinde kapasitenin üstünde hükümlünün bulunmasının koronavirüs salgınında risk oluşturması böyle bir düzenleme için uygun zemini oluşturdu. Birçok yeni infaz düzenlemesi getiren teklif Meclis’e sunuldu.
Paket Meclis’te AK Parti ve MHP’nin oyları ile yasalaşabilir. Ama muhalefet ile iktidar cephesinin arka planda pakete ek yapmak için görüşmeleri sürüyor.
Milat’ın uzun süredir gündeme getirdiği “ERKEN YAŞTA EVLİLİK MAĞDURLARI” bu pakette mağduriyetlerinin giderilmesi için yoğun uğraş veriyor. Bu talebe kayıtsız kalamayan AK Parti kurmayları muhalefet cephesi ile soruna çözüm getirecek bir madde eklenmesi için görüşme halinde.
Cezaevlerinde 8.500 cinsel suç işleyen hükümlü bulunuyor. Erken yaşta evlilik mağdurlarının sayısı ise 537. Bu kişileri ayırmak için AK Parti tarafından getirilen öneri ise infaz yasası çıktığında tarafların resmi nikahlarının olması, kadının şikâyetinin olmaması, aile birliklerinin de sağlanmış olması şeklinde yer alıyor. Ayrıca mağdurun bu eylem meydana geldiğinde 14 yaş ve üstünde olmaması koşulunun da getirilmesi ön görüyor.
Bu kişilerin infaz ertelemesi gerçekleştikten sonra uzmanların iki yıl boyunca yerinde ziyaretler ile durum takibini yapması ve hazırlanacak rapor ile sürecin sıkı bir şekilde takip edilmesi de muhalefete sunulan öneri içerisinde yer alıyor. Bu kişilerin 5 yıl içerisinde ağır kusur haricinde boşanmaya gitmesi durumunda ise infazın tekrar cezaevinde gerçekleşeceği önerisi sunuldu. Muhalefet kanadının sorunu anladığını ve çözüm önerisini de makul bulduğunu belirten kaynaklarım siyasi dengelerin süreç üzerindeki etkilerinin maddenin pakete eklenmesi noktasında belirsizliğe neden olduğuna vurgu yaptı.
Şu an için çok hassas bir konuda dikkatli bir dil ile görüşmeler sürdürülüyor. Paketin bir hafta içerisinde Meclis’ten geçmesi beklenirken bu konunun pakette yer alıp almayacağı görüşmelerin seyrine bağlı olacak.