Dolar (USD)
32.56
Euro (EUR)
34.84
Gram Altın
2431.25
BIST 100
9698.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

18 Eylül 2021

Aşı karşıtı olmak

Yeni bir duruş tarzı daha kazandık.

Aşı karşıtlığı.

‘Her boyayı boyadık bir fıstığı yeşil kaldı’ atasözüne uygun bir duruş tarzı bu.

Birkaç haftadır Balıkesir-Edremit’te eş dost ve vatandaşla hasbihallerim oluyor.

Yangınları bitirdik şükür derken, yeniden hortlayan virüsün yediği naneler her geçen gün yeni bir yönü ile birlik ve bütünlüğümüze darbe üstüne darbe vuruyor. Her kafadan bir avazın çıkması yetmezmiş gibi birde virüs var gücü ile ‘benim gitmeye niyetim yok’ deyince ister istemez zaten karışık olan kafalar daha da karışıyor.

Geçen hafta aşı mitingi ile ilgili yazdıklarıma yapılan yorumları görünce bu kafa karışıklığının daha bir süre devam edeceğine inandım.

Bir hekim olarak üzerime düşen mesleki sorumluluğum; doğru olduğuna inandığım bilgileri bir kez daha paylaşmamın yararlı olacağı inancıyla bir kez daha tekrarlama ihtiyacı hissettim.

Planlı veya plansız, doğal veya suni ya da başka sebepler öne sürülerek virüsle mücadele etmek yerine kendi sağlığımızı öne alan tutum ve davranışlara odaklanmalıyız diyorum.

Virüsün mahiyeti ve mahareti büyük oranda deşifre olmuş. Varyantları ile bir sütre sonra büyük ihtimalle kendi sonunu da hazırlayacak.

Ancak kavgası uzun yıllar sürecek gibi.

Virüsle mücadelede bir yol olan aşılanmanın üzerine daha fazla komplo daha fazla ayrışma hatta kavgaya varan bir yöntemle gidilmesinin hiç kimseye yararının olmadığını peşinen söyleyerek demek istediklerimi özetleyeceğim.

İşin başının korunmak olduğunun altını çizerek diyorum ki, aşılanmadan korkmanın ve aşı üzerinden komploculuk yapmanın zamanı değil. Devletimizin ilgili kurumlarının resmi açıklamalarına itibar ederek bir yandan aşılanma programını tamamlarken, diğer yandan da öncelikle beden sağlığımızın olmazsa olmazı olan bağışıklık gücümüzü; sağlıklı uyku, dengeli gıda ve hareketli stresten uzak yaşam ile destekleyelim.

Her gördüğümüz sakallı nasıl dedemiz değilse, her kafan bir avazın çıkardığı seslerde sağlığımız için yararlı olmayabilir.

Aşı karşıtlarının oluşturduğu mozaik içerisinde sadece gökkuşağının renkleri yok. Çok farklı art niyetli hatta devlet millet düşmanlarının botları ve topları da var.

Aman ha dikkat.

Aşısız olup da virüse yakalananların son pişmanlıkları üzerinden ah vah etmeleri virüsle mücadelede aşının önemini tescillerken sağdan soldan çıkan cılız seslere kulak vermeyelim.

Aşılanmaya rağmen geçen yıla göre günümüzde artan hastalık ve ölüm sayıları üzerinden polemik oluşturanlara da o günlerde alfa delta hatta mu varyantlarını olmadığını hatırlatalım.

Hastalıklar gelmeden sağlığımızın kıymetinin bilinmesi tavsiyesini yaşam düsturumuz olarak kabul edelim.

Sağlık ve mutluluk dileklerimle.

***

Güzel şeyler olmaya devam ediyor

Pandemi ile hop oturup hop kalkarken güzel ülkemde iyi şeylerde oluyor.

Ankara’da Server Vakfı Başkanı ve aynı zamanda hemşerim olan Mehmet Ali Bulut Beyin gayret ve çabaları ile iki ayda bir yayınlanan Edebiyat ortamı dergisinin son sayısı elimde.

Kuşatıcı ve her kesime hitap eden derginin zengin muhtevası içerisinde kendinizi kaybetmeniz mümkün.

Ekim-kasım sayısında birbirinden ilginç konular masaya yatırılmış. Kürt sorunundan, Doğu Türkistan’a; öykü ve roman yarışmalarından şiire..

Yine dopdolu, yine okuyucuyu kendine bağlamayı başarmış.