Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.76
Gram Altın
2442.53
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

05 Mart 2015

Asgari Yüzsüzlük

Peşinden değil de, peşi peşin söyliyeyim, 'asgari ücreti' falan savunmuyorum ha! Ancak bunun üzerinden ahkam kesenlerin, hükümete saldıranların, yani istismar edenlerin yüzünü, daha doğrusu 'yüzsüzlüğünü' ortaya koymak için bunun da yazılması lazım!
Bunlar ekonomi, siyaset, din, uluslararası ilişkiler, tarım hatta 'molotof, yüz maskesi' vesaire vesaire, aklınıza gelebilecek herşeyden anlıyorlar ya! Daha doğrusu herşeyi 'saldırı, hakaret' malzemesi olarak kullanıyorlar ya!
Üstelik iddia ettikeri gibi 'özgürlügün olmadığı bir diktatörün' ülkesindeu2026 Hoş, haklarını teslim edelim, bazıları 'henüz değil de pek yakında' yani 7 Haziran seçimlerinden sonra 'diktatörlük' gelecekmiş diye korku şaiları yayıyorlar sadece! Hele bi 'başkanlığa' geçelim o zaman görün diyorlar. Bu bi nevi seçimi yine kaybedeceklerinin itirafıdır ha!
E, biz onun, sizin 'kurguladığınız filmini' değil tüm dünyanın da seyrettiği, gerçeğini Cumhuriyet'in ilk yıllarından başlıyarak 'Tek Adamdan' askeri bürokratik darbelere varıncaya dek, hatta başarabilselerdi Fethullah Çetesininki dahil zaten canlı canlı gördük be şaşkın!
Tutacak dalların hepsi ellerinde kalınca yine dön dolaş 'fakir edebiyatına' sarılıyorlar işte. Başta söyledik ama ne demişler 'Et Tekraru Ahsen, Velev Kane Yüz Seksen' değil mi efendim. Osmanlıcayı da arada sıkıştıralım yaniu2026.
Asgari ücretin düşüklüğünü sa-vun-ma-ya-ca-ğım. Sadece ve sadece yalanlarını, iki yüzlülüklerini ortaya koyma adına 'reel' verilerle neyin ne olduğunu ortaya koyacağım.
Tıpkı 'polis selahiyetleri' kanunu yani 'İç Hizmet Kanunu', tıpkı 'Başkanlık' sistemi, tıpkı 'Basın özgürlüğü' gibi.
O çokca öykündükleri, dillerinden düşürmedikleri, her fırsatta yücelttikleri her şeylerini işlerine geldiği gibi yansıttıklarıbatıyla kıyaslamayı, ama batıda böyle dediğinizde yüzlerinin aldığı şekliu2026..
Bakın efendiler, Avrupa ve Amerika'da gayri safi milli hasıla ile Türkiye'nin mukayesesini ve de buna bağlı olarak asgari ücretleri, yanısıra 'açlık sınırını' incelediğimizde ortaya çıkan tablo bu 'arsız, utanmaz, iki yüzlülerin' yalanlarını bir daha ortaya çıkarıyor.
Bunlar bu kadar böyledir ki, kendileri köşklerde saraylarda oturur sonra da 'solculuk oynamayı pek sever' ve yine hor gördükleri 'gariban' halkı istismar edip her türlü rant devşirirler.
Amerika'dan başlıyarak Avrupa ortalamasını ele alırsak sadece geçen sene itibariyle GSMH dolar cinsinden$60000(Altmış Bin Dolar) yani, bu, kişi başına düşen milli gelir. Bu gelirin kaynağının, onların pazarlamaya çalıştıkları 'demokrasi, insan hakları veya daha gerçekci serbest piyasa ekonomisi' olduğunu falan da sanmayın! Velevki öyle olsun, bakalım 'kazın ayağı nasıl çıkacak'.
Türkiye'de ise malum GSMH $11000(Onbir Bin Dolar). Asgari ücretlere baktığımızda ise, Amerika için ülke genelinde saat ücreti olarak $8.25 olsa da bazı eyaletlerde $5.15'e kadar düşüyor. Yine de en yüksek $8.25 kabul ettiğinizde aylık kesintisiz $1300 eder. Bizimkilerin hesabıyla sadece evde 'babanın geliri' olması koşuluyla 3 çocuk bir çift ebeveyn, toplam 5 kişilik ailenin yine Amerika için aylık 'açlık sınırı' ise kemiksiz, kesintisiz $4166(Dört Bin Yüz Altmış Altı Dolar) olarak belirlenmiş. Sizin anlıyacağınız, gelirle gider arasında nerdeyse 4 katı fark var!
Türkiye'de asgari ücret 949,07 lira iken açlık sınırı 1.308 lira yani fark iki katı bile değil! Ama yine de bazılarının hesabıyla açlık sınırı 4000 lira bile kabul etsek yine de ancak Amerika'yla aynı fark oranı ortaya çıkarken Amerika'nın GSMH'daki 5 katı farkı düşündüğümüzde rakamların, hadi makul de demiyelim, ancak en yüksek gelirli ülkelerde dahi Türkiye ile benzer olduğunu, insanları kandırmadan söylemek zorundayız.
Bunlar, benim kafamdan hesaplarım da değil ha, hepsi 'resmi' veriler!
Peki Avrupa'da durum farklı mı? Elbette yüzleri olsa, yine kızaracakları kadar aynı!
Eh, masabaşında istakozlu, şampanyalı 'dost muhabbetinde' fakir edebiyatı da bu kadar oluyor Mirim!
****

Sözün bittiği yer manadır Dostum. Her mücrime züldür hücre, mümine ise yabiden medrese.
Yazarımız Yakup Köse'nin yanındayız.