Dolar (USD)
32.45
Euro (EUR)
34.70
Gram Altın
2437.62
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

08 Mart 2022

Artan enerji fiyatlarının arkası

Büyük devletlerin çatışmalarda yer alması krizlerin de boyutunu büyütüyor.

Bu süreç petrol, altın, buğday yoksunluğu ile başlayan enerji, finans ve gıda krizini beraberinde getiriyor.

Türkiye ve Avrupa’nın enerji ihtiyacının yarısını karşılayan Rusya’nın“enerji kartı" yaptırımlar konusunda sert adımlar atılmasının önüne geçiyor.

Eğer yaptırımlarla ilerlenmek isteniyorsa Rusya’nın gelir getirici kalemleri ortada...

Savunma sanayii ürünlerine yönelik yaptırımlar soğuk savaştan bu yana örtülü bir şekilde zaten devam ediyor.

Türkiye’nin S400 alımına karşı gösterilen tepki bunun açığa çıkanı sadece...

Nükleer enerji santrali yapımı konusunda hem bir ekonomi hem de bir diplomasi yürüten Rusya’ya bu alanda şu ana kadar henüz bir yaptırım gelmiş değil.

Ama eli kulağındadır.

Akkuyu ile Türkiye başta olmak üzere Orta Afrika’daki birçok devletin etkileneceği bir durum ortaya çıkar.

Rus ekonomisinin ana omurgasını oluşturan hidrokarbon yani petrol ve doğal gaz satışı ise karşı konulmaz gerçekliğiyle ortada duruyor.

Rusya ile Almanya’nın ortaklaşa hayata geçirdiği Kuzey Akım 2 Doğal Gaz Boru Hattının yapım sürecinde Almanya’ya Rus gazına alternatif olarak kaya gazı satımını öneren ABD aslında esas niyetini gösteriyordu.

Trump zamanında enerji ve sanayi yatırımı politikalarını önceleyen ABD’nin Biden döneminde bundan vazgeçemediğini söylemek malumun ilanı olur.

Biden’ın Kuzey Akım 2 için yaptırım kararını onaylamasının ardından AB ile yapılan görüşmelerden yaptırımı esnetmesine rağmen ABD Dışişleri Bakanı Blinken’in Rus enerji kartını yaptırım gündemine taşıması petrol fiyatları başta olmak üzere tüm piyasaları alt üst etti.

Venezuela’dan alternatif gaz satışını gündeme getiren ABD’nin aslında kendi kaya gazına olan talebi yükseltmek istemediğini nereden bileceğiz?

Yüzde elliden fazla bağımlılığı kısa zamanda bitirecek teknik adımların atılmasının mümkün olmadığı gerçeğine rağmen ABD’nin piyasaları manipüle etmesi aslında bol ve ucuz krediye ulaşabilen ABD’li yatırımcıların kaya (şeyl) gazı için yatırımlarını artırmalarını sağlama amacını taşıyor.

Yatırım adımlarıyla piyasanın büyümesi sonrasında Avrupa’yı NATO ile savunmanın yanında enerji kalemiyle de kendisine bağlayan bir ABD’yi düşünebiliyor musunuz?

Amerika amacına ulaşana kadar krizi tırmandırmaya devam edecektir.

Rusya’nın talepleri uluslararası hukuka aykırı olsa da "ekonomilerin daha fazla zarar görmesinin engellenmesi" amacıyla "çatışmaların durdurulması" için uzlaşma masasında Türkiye’nin yanında Çin’in de oturması an meselesi...

YAĞ KRİZİNİN ASLI ASTARI

Yağ kriziyle yeni bakan Prof. Dr. Vahit Kirişçi’ye operasyon çekiliyor diyesim geliyor ama Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilimden bu sektörün etkilenmeyeceğinin garantisinin nasıl verilebileceğini bilmiyorum.

Buna rağmen Ankara’nın Kahramankazan İlçe Tarım ve Orman Müdürü Suat Yılmaz’dan aldığım bilgi beni memnun etti.

Bu sene Kahramankazan’da normalde sulu tarım ürünü olan ayçiçeğin kuru tarım arazilerinde de üretimini sağlayacak bir çalışma başlatılmış.

4800 dekardan fazla arazi için kuru tarıma uygun ayçiçek tohumu dağıtıldı.

Buradan gelecek ayçiçek yağının ülkenin ihtiyacına az da olsa katkı sunacak.

Bu bilinen, daha kim bilir neler var.Devlet mekanizması çalışıyor.

BATUHAN YAŞAR’A RAHMET

Çevresinde sevilen, sayılan, karakter sahibi bir insan olan İhlas Medya Ankara TemsilcisiBatuhan Yaşar’ın ölümünde yer alan cıva konusundaki şüphe bulutları hâlâ dağıtılmış değil.

Batuhan Yaşar’ın ahirete irtihalinin ardından gazeteci ve diğer toplum önderlerine karşı yapılan faili meçhul cinayetlere karşı irade gösterilmesini umuyorum.