Dolar (USD)
34.55
Euro (EUR)
36.01
Gram Altın
2987.26
BIST 100
9504.33
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
09 Ekim 2019

Antalya''da güzel işler oluyor

Sütunlarımızda ağırlıklı olarak siyasi konuları işlemekteyiz. Ateş çemberinin ortasında yer alan ülkemizde siyasetin ana gündem olması elbette normal. Siyaset doğru kurgulandıysa ve doğru atamalar yaparlarsa bürokrat ve teknokrat kadrolar doğru projeler üretir. Ehil olma konusu ve liyakat konusu herkese uyarlanabilir esnek bir tabir olmaktan çıkarılmadıkça, ölçülebilir başarı kriterleri baz alınmadıkça ehliyet ve liyakat tartışmalarının bitmesi ise imkansızdır. Emaneti daima ehline teslim edin.

Bugün başarısız bürokratları yazmayacağım. Bugün güzel bir konuyu ve duyduğumda beni heyecanlandıran, işte ülkemizin ihtiyaç duyduğu çalışma ve proje mantığı bu dediğim bir gelişmeyi kaleme almak istiyorum. Haberleri takip eden dikkatli gözlerden kaçmamış olacaktır 1 Ekim Dünya Kahve Günü akabinde Antalya İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen ile Batı Akdeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Müdürü Dr. Abdullah Ünlü, kurumları arasında 10 yıl sürecek “Kahve Yetiştiriciliği” işbirliği protokolünü imzaladı. Vatana millete hayırlı olsun.

Kahveyle ilgili genel duruma ve protokole bir bakalım. Biliyoruz ki serbest piyasa ekonomisine geçiş ve küreselleşme ile birlikte ülkemizde kahve tüketim alışkanlığında yukarı yönlü büyük ivmeli bir artış yaşandı. Birçok insan için tiryakilik düzeyinde vazgeçilmez bir içeceğe dönüşen kahveyi hazırlayabilmek için ihtiyaç duyulan kahve çekirdeklerinin tamamı ise ithalat yoluyla karşılanmaktadır.

Türkiye’nin 2000 yılında 19.041.567 Amerikan doları değerinde 9 bin 905 ton kahve çekirdeği ithalatı yaparken 2018 yılında 186.550.448 Amerikan doları değerinde 59 bin 719 ton kahve çekirdeği ithalatı gerçekleştiğini görüyoruz. 2000 yılında 1 ton kahve çekirdeği için 1.922,42 Amerikan doları öderken, 2018 yılında ton başına kahve çekirdeğine ödenen miktar 3.123,80 Amerikan doları olarak gerçekleşmiştir. İlerleyen yıllarda bu ivmenin devam etmesiyle kahve ithalatına daha yüksek rakamlar ödememiz gerekecektir. Bu sebeple yükselen kahve fiyatları her geçen gün kahve yetiştiriciliğini çiftçiler açısından karlı bir alternatife dönüştürmektedir.

Artan fosil yakıt tüketiminin yarattığı sera etkisi ağırlıklı olmak üzere dünya giderek ısınmaktadır. 2030 yılında ise daha fazla ısınma beklenmektedir. Dünya genelinde 1,5-2 derece artması beklenen sıcaklıkların Akdeniz kuşağı için 4 derecenin üstünde olması beklenmektedir. Küresel iklim değişiklikleri bölgelerde ürün desenlerinin değişmesine de sebep olmaktadır.

Yaşanan iklim değişiklikleri ile tropik ürün yetiştiriciliğine her geçen gün daha uygun hale gelen Antalya’da, ülkemizde günlük tüketimde kullanılan kahve çekirdeği ihtiyacının ithal edilmeden yerli kaynaklarla üretilmesi bu projeyle hedeflenmektedir. Şimdiden 200 milyon dolar iç pazarı olan bir ürünün ithal ikamesini yaparak ülkeye katkı sunmayı, akabinde ihracata geçip katma değeri yüksek ürün üretmek hedefleniyor.

Vizyonunuza gurban müdürlerim. Böyle koltuğunun ve okuduğu okulların hakkını veren bürokratlar canımı yesin. Daha önce de Antalya Tarım Müdürlüğü köşemde kaleme aldığım “Gelin Kardeş Olalım” projesiyle ülke tarımının gündeminde yer almıştılar. İmzalanan bu protokol ülkemizin ihtiyaç duyduğu kahve çekirdeklerini yetiştirmek amacıyla kurumlar arasında işbirliği geliştirip, kahve tarımı ile ilgili araştırma, geliştirme ve adaptasyon altyapısını sağlamak ve sonrasında araştırma kuruluşlarından başlayarak, Antalya’da kahve yetiştiriciliğine başlanması hedefleniyor.

Türkiye’de istenirse yapılamayacak iş yok. Ülkemiz potansiyelinin çok azını kullanabiliyor. Projelerini yakından takip ettiğim ve gururla izlediğim Antalya İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen ve ekibine, “Allah sizin gibilerin sayısını arttırsın” diyorum. Nasıl 100 yıl önce çay yetiştirilmeyen ülkemizde Zihni Derin çıktı ve çayı getirip yetiştirdi. Bu projeye omuz verenler Türkiye’ye kahveyi getiren insanlar olarak tarihin altın sayfalarında yerlerini alacaktır. Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli, ithal ikamesi sağlayacak ürünlerle ilgili özel bir çalışma başlatırsa ve bu tip projelere destek verirse kısa zamanda çok güzel işler başarılacağına inanıyorum.

Vesselam!