Dolar (USD)
32.37
Euro (EUR)
34.93
Gram Altın
2324.06
BIST 100
9073.29
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

21 Haziran 2021

Antalya Diplomasi Forumu'nun önemi

Türkiye, uyguladığı politikalar ile bölgesinde önemli bir aktör olmaya devam ediyor.

Antalya Diplomasi Forumu ile bölgesel ve küresel konuları ilişkide olduğu ülkelerle birlikte konuşup değerlendiren Türkiye, sorunların çözümü için diplomatik kanalları kullanmaya devam ediyor.

ABD’den Uzakdoğu’ya, Avrupa'dan Afrika’ya, Balkanlar'dan Orta Asya’ya uzanan geniş yelpazeye yayılan katılımcılarıyla forum bölgesel ve küresel konuları tartışma, konuşma ve çözüm yolları bulma konusunda önemli bir adım oldu.

Bu gibi toplantılar vesilesiyle ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi hususunda da önemli fırsatlar oluşmaktadır. Nitekim Türkiye'nin son yıllarda savunma sanayiinde yakaladığı başarı ve sahada gösterilen etkinliği, Türkiye’yi bu konuda farklı bir konuma taşıdı. SİHA'ların maliyet olarak diğerlerine göre daha uygun fiyatlı olması ve sahadaki başarıları Türkiye'yi uluslararası alanda da önemli bir konuma getirdi. Elbette sadece SİHA'lar değil, savunma sanayinin tümünde yakalanan başarının etkili olduğunu belirtmekte fayda var. Sonuçta SİHA'lar taşıdıkları yerli mühimmatlarla da sahadaki etkinliğini artırmaktadır. ASELSAN, ROKETSAN, HAVELSAN, TÜBİTAK gibi ülkemizin önemli kurumlarının yaptığı çalışmalar ve ürettikleri ürünler SİHA'larda kullanılmakta ve başarının artırılmasına önemli rol üstlenmektedirler.

Savunma sanayimizde üretilen ürünler başta yurt içi ve yurt dışı terörle mücadele operasyonlarında gösterdiği başarılı performansla dikkatleri üzerine çekti. Suriye'de, Libya’da, Karabağ'da gösterilen başarılı performansı sayesinde savunma sanayi pazarında adından söz ettirmeye devam ediyor.

Bu konuda Macaristan Ankara Büyükelçi’si sadece SİHA'lar ile değil Türkiye'nin savunma sanayinin tümüyle ilgilendiklerini belirtmesi de Türkiye'nin bu alanda gösterdiği başarıların bir etkisi olduğu söylenebilir.

Savunma sanayi, Türkiye'nin kendi ihtiyaçları doğrultusunda yakaladığı zorunlu bir başarı oldu. Bu alandaki başarısı ve uluslararası arenadaki etkinliği diğer sektörlere de yayılmaya başladı. Son 1,5 yıldır yaşadığımız pandemi süreci sebebiyle aşı üretimine de başlayan Türkiye, üçüncü faz çalışmalarına geçti. Bu alanda da başarılı olunmasıyla uluslararası ilişkilerde yeni bir boyuta geçilecektir. Otomotiv sektöründe de seri üretime geçilmesiyle de uluslararası ilişkilerdeki gücü daha fazla artacaktır.

Antalya Diplomasi Forumu gibi etkinlikler ülke temsilcilerinin toplu ve birebir olarak ekonomik, siyasi ve ticari ilişkileri konuşabilmelerine imkan sağlıyor. Salgın süreciyle birlikte herkesin güvende olmadan kimsenin güvende olamayacağının görülmesiyle birlikte uluslararası ilişkilerde de yeni boyuta geçildi. Salgının ilk günlerinde yaşanan maske krizi ve son dönemde yaşanan aşı krizi, bu ilişkilerin sağlam bir zeminde yürütülmesi gerektiğini gösteriyor. Pandemi sebebiyle 2020 yılında evlere kapanmaların ve kısıtlamaları artması sebebiyle küresel talep hızla azalmıştı. Ancak son dönemde aşılamanın artması ve kısıtlamaları azalması sebebiyle küresel talepte yaşanan hızlı artışa bağlı olarak hammadde tedarik problemi yaşanmaya başladı. Küresel ekonomiyi olumsuz etkileyen bu durumun çözümü için diplomatik ilişkilerin geliştirilmesi ve çözüm bulunması en önemli konu haline geldi.

Diplomatik ilişkilerde ekonomik meseleler en önemli gündem maddeleri arasındadır. Güvenlik, sağlık, ulaşım gibi en önemli insani ihtiyaçların giderilmesi konusunda ülkelerin birbirleriyle iletişim halinde olması hayati derecede önemlidir. Bu nedenle Türkiye'nin iletişim kanallarının geliştirilmesi için düzenlediği Antalya Diplomasi Forumu oldukça önemli bir zamanda ve önemli bir konumda gerçekleşti.

Bu gibi etkinliklerin artarak devam etmesi ve küresel problemlere çözüm üretmesi ümidiyle...

 
ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan