Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
06 Mart 2024

​Antalya Diplomasi Formu iyi bir fikirdir

Dış politika, bir devletin halkının güvenliğini, bağımsızlığını, ekonomik çıkarlarını, itibarını korumak ve geliştirmek için vardır. Tarih boyunca bütün devletlerin en temel ve öncelikli görevi güvenliktir. Zira güvenlik bir devletin doğrudan varlığıyla ilgilidir.

Devletlerin güvenliğine yönelen tehditler, bazen içte, bazen dıştan gelebilir. Ancak genel olarak baktığımızda tehditler genelde dıştan gelmiştir. Bu nedenle, bir ülke hem varlığını devam ettirmek hem de hak ve menfaatlerini korumak için izlediği dış politika oldukça önemlidir. Dış politikanın en önemli unsurlarından biri diplomasidir.

Diplomasi kavramını kısaca tanımlamak gerekirse, özel hukuki kurallarla korunan, dış ülkelerde ve uluslararası kuruluşların merkezinde yer alan ve diplomatların oluşturduğu bir ağdır. Dış politika uygulama faaliyetleri bu ağ üzerinden yürütülür. Modern anlamda bu ağın temelleri ilk olarak, İtalya’da 15. yüzyılın ikinci yarısında ortaya çıktı.

Önce ‘’şehir-devlet’’ daha sonra ‘’ulus-devletler’’ arasındaki ilişkilerde diplomatın tanımı ve işlevi üzerinde yoğunlaştı. Ancak bu yazımızda diplomatik teoriyi ilgilendiren kısımlara fazla girmeden diplomasinin milli güce katkısı üzerinde kısaca durmak istiyoruz.

Bugün dünyanın en güçlü ülkelerinde bile katı güç yoluyla amaçlarına ulaşamadıkları tecrübe edilmiştir. Bu nedenle ‘’diplomasi dış politikanın en önemli unsurudur’’ dedik. Maddi kaynak ve çok iyi yetişmiş personelle donatılmış bir dışişleri bakanlığı, kesinlikle ülkenin gücüne güç katar. Bunun için de devleti idare eden liderin ve etrafındaki kadronun stratejik bir zihne sahip olması son derece önemlidir.

Zira stratejik zihniyet, bir ülkede yaşayan insanların ortak tarihi tecrübenin imbiğinden geçer. Stratejik zihniyet, üzerinde bulundukları coğrafi mekânın şartlarını dikkate alarak ülkelerinin geleceği ve güvenliği için doğru değerlendirmeler yapabilen zihindir.

Stratejik zihniyet, içinde yaşanan zaman diliminde uluslararası ortamı değerlendirir, bu ortamın şartlarını kendi lehine kullanır. Bu bakımdan stratejik zihniyet, geçici menfaatlerin yerine herkesin kabul edebileceği daha kalıcı ve akla dayalı davranışların benimsenmesini kolaylaştırır. Bu bağlamda Antalya Diplomasi Formu, stratejik bir zihnin sonucudur.

Antalya Diplomasi Formu, ufuk ötesini görebilmek, ülkenin güvenlik ihtiyaçlarını çok önceden tahmin edebilmek ve ona göre tedbir geliştirmeyi kolaylaştıran bir girişimdir. Bu girişim her yıl daha güçlenerek, daha kurumsallaşarak devam etmesi, ekonomiden, kültüre, güvenlikten dış politikaya kadar birçok alanda önemli etkiler yaratacaktır.

Antalya Diplomasi Formu, Türkiye’nin barış ve adalet temelinde yürüttüğü dış politikasına uygun hatta tamamlayıcı bir unsurudur. Türk Dış Politikası özellikle son 20 yılda büyük bir dinamizm kazanmıştır. Bunun temel nedeni hariciyedeki kadroların niteliğinin yüksek olması ve yürütmenin başındaki liderin iradesi ve geniş bir bakışa sahip olmasıdır.

Çünkü liderin basiretli tutumu sayesinde, tarihin tekerleğinin hangi istikâmette dönmekte olduğunu görürüz. Böylece orta ve uzun vadede ülkenin nerede olması gerektiğine karar verilir ve bu kararın ihtiyaç gösterdiği dış politikayı belirleyip takip eder.

Bana göre, bir toplumun onur kaynağı yetiştirdiği donanımlı devlet adamları ve onlardan yükselen ölmez ideal ve fikirlerdir. Bu bağlamda Antalya Diplomasi Formu, sonuçları doğru hesaplanmış çok iyi bir fikirdir. Emeği geçen herkese teşekkür ederiz…