Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.72
Gram Altın
2442.00
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

16 Eylül 2022

Anlam boşluğu ve pimi çekilmiş bağımlılıklar

Niçin yaşıyorum? Hayat çizgisindeki amacım ve anlamım nedir? Bugünü yaşamak için bir nedenim var mı? Zaman zaman zihin nehrimizden bu ve benzer soruların akıp gittiğine tanıklık ederiz. Bilinç sahibi ve kendisinin farkında olan her insan bu sorulara yaşadığı her an cevap bulmaya gayret etmektedir. Bulmuş olduğu cevaplar ile de hayat hamuruna şekil vermektedir. Anlam bulma kıtlığından heybesi dolu dönen insanlar elbette ki şanslıdırlar. Zira ‘anlam’, yaşamanın, yaşıyor olmanın en kıymetli hazinesidir. Doğru anlamı ve amacı olan insan, yaşam karşısında güçlüdür. Her türlü acı, ağrı çekilebilir ve katlanılabilir. Zira acı çekse de, ağrıları, kayıpları olsa da, o insanın elinde en değerli şey olan ‘anlam’ mevcuttur. Yani yeniden toparlanabilir hatta rotasını iyi hesaplarsa eskisinden daha güçlü bir birey olarak yoluna devam edecektir.

Zihnimizdeki nöronların yaptığı toplantıya şu sorunun pimini çekip bırakabiliriz: Anlamı olmadan da bir insan yaşayabilir mi?

Nefes alıyor olmayı yaşamaktan sayacak olursak elbette yaşar. Anlamı ve amacı olmayan insanı yaşamda tutan şey: bağımlılıklardır. Bağımlılıklar, anlam fukaralığının yerini doldurmaya çalışan parazitlerdir. Bu parazitler, doğru anlamdan yoksun olan insanların maddi ve manevi benliğini ele geçirmiş ve hızla insana zarar vermektedir. Her türlü zararlı, amaçsız, şuurdan ve sağduyudan uzak tutan bu bağımlılıklar, oldukça geniş bir aileye sahiptirler:

Alkol, madde, kumar, güç bağımlılığı, beden bağımlılığı, eşyaya bağımlılık, insana bağımlılık, paraya bağımlılık, gösteriş ve lükse bağımlılık, sosyal medya bağımlılığı, işkolik olmak, zararlı alışkanlıklara bağımlılık, oyun bağımlılığı, zamanı verimsiz ve boş geçirme bağımlılığı, aldatma bağımlılığı, dedikodu bağımlılığı vs. daha aklımıza gelebilecek, insana ve içinde bulunduğu topluma zarar verebilecek her türlü kötü alışkanlıklar bu grupta yer almaktadır.

İşte doğru anlamdan yoksun olan ve yaşam ağına tutunmaya çalışan insanlar, bu parazit görevi gören bağımlılıklar olmadan yaşayamazlar. Amacı, anlamı yani Allah’ı olmayan bir insanın, bu yoksunlukta kayıp bağımlılık bataklığına düşmesi mümkündür. Kendimizi ve sevdiklerimizi bu geniş bağımlılıklar bataklığından çıkarmak istiyorsak, ‘anlam can simidi’ne tutunmamız elzemdir. Zira bu can simidinden uzaklaştığımız vakit zamanla bizi dibe, en dibe doğru çeken bağımlılık bataklığı, nefes almamıza dahi müsaade etmeyecektir.

Bağımlılıklarla mücadele etmenin pek çok yolu ve yordamı işin uzmanları tarafından belirlenmiştir. Biz istiyoruz ki bunlara ek olarak sorunun temeline inip, suyun bataklığa dönüşmesini sağlayan anlam boşluğunu, Allah ile dolu bir anlam havuzuna çevirebilelim. Buna, Allah’ı, yarattığı mahlûkatı ve sünnetullahı (yasaları) tanımakla başlayabiliriz.

Allah ile anlam havuzunuz, deryaya dönüşsün sayın okur.