Dolar (USD)
35.39
Euro (EUR)
36.39
Gram Altın
3020.60
BIST 100
10032.24
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
13 Haziran 2023

​Ankara'nın Sosyal Üniversitesi

Ankara’mızın tarihî mekânlarının bulunduğu olarak bildiğimiz Ulus semtinde Hacı Bayram Camii ile omuz omuza diyebileceğimiz mesafede araştırma odaklı kurulan Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ) eğitim hizmetlerinde araştırma yönelimli eğitimle yoluna devam etmektedir.

2013 senesinde kurulan ASBÜ ilmî araştırmalar yanında lisans ve lisansüstü programları ile sosyal bilimler alanında rol üstlenmiş. Uluslararası araştırmalarıyla, sosyal bilimler alanında ülkemizde ilkleri başlatan üniversitenin kuruluşundan itibaren rektörlük görevini üstlenenler ile akademik kadrosunun katkılarını söylemeliyim. Şu anda rektör olarak gönüllü olarak Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanlığını sürdüren Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan yapmaktadır.

Ankara’da doğmuş ve ömrünü yine bu şehirde sürdüren birisi için ASBÜ’nün içinde bulunduğu şehrin merkezi Ulus semtini biliriz.

İşte eğitim ve araştırma faaliyetlerini tarihî, kültürel ve estetik değeri yüksek yapılarda sürdüren üniversitenin ilk Başbakanlık binasının da yer aldığı mekânlarla iç içedir. Özellikle rektörlük binasının 1925 – 1937 yılları arasında ‘Başvekâlet’ olarak hizmet verdiğini, 1950’den sonra Maliye Bakanlığı olarak hizmet veren bina 2013 yılından itibaren üniversiteye tahsis edilmiş.

Ankara’nın en eski tarihî mekânlarından olan Hacı Bayram Veli Türbesi’yle bir nev’i açık müze olarak görebileceğimiz semte göz atacak olursak; üniversitenin idari ve eğitim amacıyla değerlendirdiği binalara ilave olarak bir zamanlar valilik binası olarak kullanılan Defterdarlık Binası gözüme ilişenler. Ulus Meydanı’nda Atatürk’ün at üstündeki heykeli, I. Meclis, II. Meclis binaları, Ankara Palas, İş Bankası, Merkez Bankası, Ziraat Bankası, Sulu Han, Ankara Kalesi, Julianus Sütunu, Roma Hamamı, Etnografya Müzesi, Sümerbank Binası, Anafartalar caddesi üzerinde Çocuk Esirgeme Kurumu olarak kullanılan Gazi Mustafa Kemal ve Latife Hanım Mektebi binalarını da ilave edelim.

Ankara üzerine araştırma yapanların yukarıda isimlerini zikrettiğim binalarla ilgili yaptıkları birbirinden değerli araştırma ve inceleme yazıları, turizm amaçlı gezi rehberlerinde söz etmelerini internet ortamında okumanızı önerebilirim.

Ankara’yla ilgili olarak ‘angaralı’ iş adamı Vehbi Koç adına kurulan ve Ankara araştırmalarıyla kültür ve sanat hayatımıza katkıları olan kısa adı VEKAM’ın (Koç Üniversitesi Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi ) çalışmalarını da hatırlatmak isterim.

Malumunuz bu yıl cumhuriyetin kuruluşunun 100. Yılıdır. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın hükümet çalışmaları başta olmak üzere Ak Parti teşkilat çalışmalarında "Türkiye Yüzyılı" adı ile Cumhuriyet'in ikinci yüzyılına dair yeni vizyonunu ortaya koymuştur.

Bu anlamda ASBÜ’nün de üzerlerine düşen görevin şuuruyla tarihî mekânlarda verdiği eğitimine ayrıcalıklı olarak devam ederken, rektörlük binası ve diğer toplantı salonlarının bulunduğu binaların geçmişle bağını kuracağın çok sevindim.