Andımız mı Ahdımız mı?
Anadolu’da yaşayan Müslümanlar olarak her birimiz, her vesileyle, kardeşlik, birlik beraberlik vurgusu yaparız. Elbette ümmet ruhu ve İslam kardeşliği, bizim yegâne dayanağımızdır. Dolayısıyla bu değerlerden vaz geçemeyiz.
Ancak takdir edersiniz ki resmi ideoloji, bir asra yakındır, bunun tam aksine bir tavır içinde oldu. Bir bakıma ırkçılık damarlarını kaşıyarak varlığını pekiştirmeye çalıştı. Çünkü fırka, grup ve ırklara ayrışarak birbirleriyle didişenlerin, hasmıyla karşılaşacak mecali olmaz. Nitekim biz buna uzun zamandır, hem yerel ölçekte kendi ülkemiz vd. İslam diyarının parçalarında, hem de küresel bazda tüm İslam âleminde iliklerimize kadar yaşıyoruz.
Şimdi hem 72 millete vatanlık yapmakla övünmek, hem de ırkçılığın bin bir tonunu çağrıştıran sloganlarda ısrar etmek, yaman bir çelişki değil mi? Bir kısmı hala tedavülde olanlardan bir kısmı şöyle: “Bir Türk dünyaya bedeldir.” “Türkün Türk’ten başka dostu yoktur.” “Türk öğün güven çalış.” “Türkiye Türklerindir.” “Önce türküm sonra Müslümanım.” vs.
Bunlarda bir slogan var ki yıllardır 72 milletin her bir ferdine cebren söyletilmekteydi. Hem de her gün erkenden daha güne başlarken… NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE. Neyse ki Ak Parti döneminde sekiz yıl kadar önce kaldırıldı. Ama nasıl olduysa, yüksek yargı, TBMM nin bu kararını iptal etti. Hem de hukuk adına. 1 i 71 den büyük gören bir hukuk adil olabilir mi?
Şimdi diğer 71 millete mensup vatandaşlar, dese ki: “dünya beşten büyüktür” sloganıyla haklı olarak iftihar ediyoruz. Peki, 71, 1 den büyük değil mi? Yüksek mahkeme nasıl böylesine yaman bir çelişkiye giriyor? O zaman haklı değiller mi?
Evet, Türk milleti imanla şereflenmiş her millet gibi, necip ve aziz bir millettir. Bunu tarihindeki sayısız yiğitlik, adil duruş ve destanlarla da ispatlamıştır. Ama bu necabet, diğer 71 milleti kucaklamayı, hoş görmeyi, onlarla bir, beraber ve kardeş olmayı gerektirmez mi? Bundan yıllar önce Rahmetli Erbakan: “Sen “Ne mutlu Türkü diyene” dersen, diğeri de “Ne mutlu Kürdüm diyene” der. O zaman çatışma ve didişmeye zemin hazırlamış olursun demişti de fırtınalar kopmuştu.
Bereket versin ki Rahmetli Kürt değil, Türk’tü. Ya bir de Kürt olsaydı, o zaman ne olacağını düşünebiliyor musunuz? Hele Kürtçe konuşmanın suç sayıldığı ve Kürt vatandaşların 2. 3. Sınıf muamelesi gördüğü o dönemlerde…
Âcizane 5 yıl boyunca ilkokulda aynı andı bende cebren tekrarladım. Ama her tekrarladığımda da içime sindirdiğim söylenemez. Allah (cc) a hamdolsun ki, ırkçılığın kokusunun dahi semtine uğramadığı bir aile, aşiret ve çevrede büyüdük. Henüz ilkokul 5. Sınıfta da İslami düşüncelerle bir şekilde tanışmaya başladık. Sonraki yıllarda ümmet ruhu ve kardeşlik şuuru adeta her hücremizi kuşattı elhamdülillah…
İşte bu ruh ve şuurla 1986 yılında Medresede talebe olduğum yıllar, Andımızdan esinlenerek Kur'an ve temel dini bilgiler verdiğim talebelerime bir “Ahdımız” yazdım. Her gün olmasa da çoğunlukla derslere başlarken bu ahdımızı beraberce tekrarladılar. Belki ırkçılık zehrine bir nebze panzehir, ümmet ruhu ve kardeşlik şuurunun ihyasına da katkı olsun diye.
İlle de çocuklara bir slogan söyletilecekse, mutlaka “Ümmet ruhu ve Kardeşlik şuuru” taşımalı. İşte Ahdımız. Dilerseniz siz de çocuklarınıza ezberletin. İsteyen herkes ve Sayın yetkililer de Ahdımız’dan dilediği gibi istifade edebilirler. Telif hakkı falan helal olsun:)
AHDIMIZ
Müslümanım, doğruyum, çalışkanım. Gayem Allah’tır (cc) Önderim Resulullah ’tır (sav) Düsturum Kur’an’dır. Yolum cihattır. Allah (cc) yolunda şehadet en büyük dileğimdir.
ŞİARIM; Büyüklerime hürmet, küçüklerime şefkat, Allah’ı, Resulünü, müminleri ve cihadı ruhumdan çok sevmektir.
VAZİFEM; İslam’ı yükseltmek, daima ileri götürmektir. Varlığım Kur’an’a feda olsun.
Ey! Yoktan var edip yaşatan, rızıklandıran Rabbim, senden başkasına boyun eğmeyeceğime ve emrettiğin gibi kul olacağıma, AHD EDERİM…
NE MUTLU MÜSLAMINIM DİYENE