Anadolu'ya sırtını dayamak
ÜLKEMiZ Brezilya'ya gitme umutlarını bir başka bahara erteledi. Buraya kadar umutla bekledik, son ana kadar uğraştık, didindik ama olmadı. Demek ki, biz istenilen noktaya gelemedik. Yeteneklerimiz, bilgimiz, birikimlerimiz yeterli değil. Bilimsel ve çağın esaslarına göre yol haritası yapmıyoruz.
Yenilgilerden ders almasını bilmek gerekir. Küllerimizden yeniden doğmamız mümkündür. Esasına bakarsak futbol alanında çok büyük mesafe aldığımız görülüyor. Ama futbol bitmeyen bir maratonu simgelemektedir. Psikolojisi, sosyoloji, ekonomisi ve estetiği ile bir sektör durumuna gelmiştir.
Yeniden Anadolu'ya dönüleceğini gazetelerden okuduk. Doğru bir karar olduğunu peşinen belirtelim bu kararla ilgili çeşitli gerekçeler var. Tarihen sabittir ki başımız sıkıştığında Anadolu'ya yöneliyoruz. Biliyoruz ki Anadolu bağrından yiğitler, gözüpek delikanlılar, vatanseverler, üstün yetenekli uşaklar, karşılık beklemeyen civanmertler çıkarır.
Vatan evlatları ana kuzusudur, ebeveynin hayırduasını almayı öne alır. Ebeveyn-evlat arasındaki ilişki "karşılık beklemeye" dayalı değildir. Vatan görevi de, milli duyguları besleyen vazifeler de Anadolu civanmertleri için baştacı edilir. Anadolu'nun değerli evlatları gurbete gittiği zaman kanadı kırılır, solar. Bu da onun verimini azaltır.
Ülkemizin gelmiş geçmiş en büyük futbol otoritesi olan Fatih Terim beyefendinin Anadolu'ya çıkacağını gazetelerden memnuniyetle okuduk. Daha önceden bu konuda deneyimli ve birikimli olan hocamız doğru bir seçeneğe sarılmıştır. Bilimsel ve güncel temele dayalı yol haritası sanıyorum ki arzu edilen sonucu verecektir.
Anadolu'daki gençlere el atmak çok mükemmel bir fırsat ve seçenek olmakla beraber bazı riskleri beraberinde getirmektedir. Riski ortadan kaldırmak için bazı önerilerimizi sıralayalım.
1. Gençlere mutlaka üniversiteyi bitirmeleri gerektiği hatırlatılmalıdır.
2. Futbolun kafa ve kol emeğine dayalı bir oyun olduğu unutulmamalıdır. Bundan dolayı her oyuncunun mutlaka bir meslek sahibi olması sağlanmalıdır.
3. Futbolcu adaylarının yetenek testleri mutlaka yapılmalı ve sonuç kendisine bildirilmelidir.
4. Futbolcu adaylarının "futbolu" çok zengin olma ve "lüks içinde yaşama" aracı olmadığı özellikle vurgulanmalıdır.
5. Futbolcu ailelerinin bilinçlendirilmesi sağlanmalıdır. Aile bireyleri çok fazla hayallere kapılmamalıdır. Çünkü, futbol yeteneğe bağlı çalışkanlığın ve disiplinin ön planda olduğu bir oyundur.
Sonuç: "Farkındalık her zaman gerekli ve önemlidir."