Dolar (USD)
32.60
Euro (EUR)
34.81
Gram Altın
2502.96
BIST 100
9454.13
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

13 Aralık 2021

Anadolu'nun Yiğitleri Zaferin 100. yılında yollarda olacak...

Değerli okurlarım, geçtiğimiz cuma günü, Anadolu Sohbet Gelenekleri Yaren Federasyonu Üyeleri Kütahyadaydı.

Simav Sarı be Mor Zeybekler Yaren Gurubu ev sahipliğinde gerçekleşen organizasyonda, Federasyon üyeleri bazı ziyaretler yaptılar. Bende o ziyaretleri takip ettim. Şimdi izlenimlerimi sizinle paylaşacağım.

Federasyon üyelerinin ilk ziyareti, Kütahya Valisi Sayın Ali Çelik'e oldu. Ziyarette Vali Çelik'e, Ata mirası olan Yaren geleneğinin günümüzde de yaşatılması için yapılan çalışmalar anlatıldı.

Vali bey, Ecdat mirasına sahip çıktıkları için, Federasyon üyelerini kutladı. Yürütülen çalışmalarda, Kendisinin de her türlü desteği vereceğini ifade etti.

Ayrıca ziyarette, Zaferin 100. yılına yakışır bir projenin hazırlanmasının kararı da verildi. O proje ana hatlarıyla şöyle:

Zaferin 100. yılı olan 2022'nin Ağustos Ayında bir yürüyüş düzenlenecek... Anıtkabir'de Ata'nın huzurunda başlayacak olan yürüyüşe, Efesiyle, Yareniyle, Seymeniyle, Zeybeğiyle Tüm Anadolu Yiğitleri katılacak... Aynen Kurtuluş Savaşı'nda olduğu gibi...

Valilik ziyaretinin ardından geçtiğimiz Kütahya Belediyesi'nde, Başkan Alim Işık'ta, bu projeye destek vereceğini söyledi. Hatta, Sayın Başkan yetkililere gereken talimatları da verdi.

Federasyon üyelerinin en son uğradıkları Dumlupınar Üniversitesi'nde Rektör Prof. Dr. Kazım Uysal'la da, Ecdat geleneklerine sahip çıkmanın önemi konuşuldu.

Tabi, Rektör beyde, Zaferin 100. yılında düzenlenecek projeye, üniversite olarak katkı vermeye hazır oldukların ifade etti.

Yaren Geleneği Toplumda otokontrolü sağlar...

Değerli okurlar, Gelenekler bir Toplumun kökleri gibidir. Eğer bir Toplum, onlardan uzaklaştırılırsa, aynen kökünden ayrılmış ağaç gibi kururlar.

Bugün, bizi biz yapan bazı hasletler devam ediyorsa, bunu tüm gücüyle geleneklerimize sahip çıkmaya çalışan insanlara borçluyuz.

Mesela, özümüzde var olan şu Yaren Geleneğine sahip çıkıp yaygımlaştırsak, günümüzdeki çoğu sorunun önüne geçmiş oluruz.

Çünkü, bu geleneğin içinde, bu sorunların dermanları mevcuttur. Şöyle, bu yapının yerine getirilmesi gereken yükümlülükleri; uyulması gereken kuralları vardır. Bütün bunlarda Toplumdaki otokontrolü sağlamak için dizayn edilmiştir.

Son dönemde, kişiler yalnızlaştırılmaya çalışılıyor. Hayır efendim, insan sosyal bir varlıktır. Dolayısıyla, her kişinin eşi dostu mutlaka olacaktır. Bunlarla arasındaki ahengi bozmamak içinde, davranışlarında dikkatli olmaya mecburdur.