Anadolumuz
Türkiye'miz pazar günü referandumu gerçekleştirdi. "Evet" oyları çoğunlukta çıktı ve yeni sistem kabul edildi. Hayırlı uğurlu olsun. Milletimizin büyük ekseriyeti, sonucu olgun bir şekilde karşıladı. Ama küçük ve azgın bir grup neticeyi hazmedemiyor. Çeşitli iftira, hakaret ve küfürler savurarak kaos çıkarmaya çalışıyor. Avrupa'nın emperyalistleri de hayal kırıklığı yaşadı. Hem içerideki fitneciler hem dışarıdaki ezelu00ee düşmanlarımız birlikte hareket edip ülkemizde huzursuzluk meydana getirmeye çalışıyorlar, başaramayacaklar.
İnsanımız hür iradesiyle tercihini yaptı. Demokrat olana düşen, tercihi saygıyla karşılamaktır. Ben insanımızın akl-ı selim sahibi olduğuna inanıyorum. Halkı sokağa dökmek isteyen çapulculara pabuç bırakmayacaktır inşallah. Anadolu deyince aklıma hep sağduyu geliyor. Medeniyet yolunda ömürlerini tüketen ilim, fikir, sanat ve edebiyat adamları geliyor. Kayseri'de yaşayan edebiyatçı, şair ve yazar Bekir Oğuzbaşaran bu gönül ehli kalem erbabındandır. Edebiyatçımız 1946 yılında Kayseri'de doğdu. Temel eğitimini tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Muhtelif liselerde öğretmenlik, üniversitelerde hocalık yaptı. Edebiyat dünyasına 1960'lardan itibaren şiirle giren Oğuzbaşaran'ın ilk şiirleri Kayseri'deki matbuatta yayımlandı. Daha sonra değişik gazetelerde ve edebiyat dergilerinde göründü. Arkadaşlarıyla birlikte 1973-75 yılları arasında Yeni Sanat dergisini çıkardı. Şairler Sultanı Necip Fazıl Kısakürek'in yanında yetişti, üstadın tesirinde kaldı. İlk kitabı 1983'te neşredilen Necip Fazıl'ın Şiiri adlı kitaptır. Diğer eserlerinden bazıları şunlardır: Rubaiyyat-ı Oğuz, Kültür ve Edebiyatımızdan Manzum Portreler, Geleneğin İzinde, Bir Yaşama Biçimi Edebiyat, Necip Fazıl Gerçeği, Bir Gül Düştü, Poetika Rubau00eeleri, u00c2hir Zaman Rubau00eeleri, Söz Demi, Hikmet Burcu.
Bugünlerde üç kıymetli eser ile okuyucularını selamladı edibimiz. Kayseri'den İstanbul'a bir muştu gibi üç kitap geldi: Aşk ile, Kalem Sohbetleri ve Denemeyi Deneme. Aşk ile'de birbirinden güzel şiirler okuyoruz. Bekir Oğuzbaşaran, günümüzde şiire emek veren, hatta kültür şiiri oluşturma yolunda büyük bir gayretin içinde olan şairlerimizdendir. Bir bakıma hayatımızın temelinde olan, kültürümüzün mayasını oluşturan şiiri merkeze alıyor ve onun etrafında bir dünya görüşü inşa ediyor. Bu görüş, medeniyetimizin temeli, esası ve özüdür. Bekir Oğuzbaşaran, Kayseri'de yaşayan iki üstat edebiyatçımızdan biridir. Diğeri de Muhsin İlyas Subaşı'dır. Zaten ben Kayseri'yi hatırladıkça öncelikle bu müstesna iki zatı saygıyla hatırlıyor, huzur buluyorum.
Bir şiir kitabından söz ediliyorsa en azından bir örnek vermek gerek. Ki okuyucu, bahsi geçen şairin mısralarıyla tanışsın, kelimelerine aşina, duygularıyla hemhal olsun. Ben de eserden "Vatan Sana Minnettardır" şiirini seçtim. Zira bu şiirde vatan uğrunda, namus yolunda şehadet şerbeti içmiş mübarek insanlarımızın temiz dünyası vardır. Okuyalım: "Bu vatan uğrunda can veren şehit / En güzel bayrağa kan veren şehit / Cihan tarihine şan veren şehit / Öldürtmemek için, tek milletini / Bu bayrak, bu millet sana minnettar / Gazilik, en büyük, en yüksek rütbe / Boyun eğdiremez, bir dünya kahbe / Altından taht kurdun, sayısız kalbe / Böldürtmemek için, tek devletini / Bu vatan, bu devlet, sana minnettar"
Kalem Sohbetleri, yazarımızın farklı konu ve bazı şahsiyetler hakkında kaleme aldığı yazılardan oluşuyor. Bugün aramızda olmasalar da hizmetlerini yapıp, ömürlerini tamamlayan aşina ve abide şahsiyetler hakkında kaleme alınmış yazılar, bir vefa adamıyla karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor. Hasan Nail Canat, Fethi Gemuhluoğlu, Yücel Çakmaklı, Ziya Osman Saba, Seyrani, Mehmet Kaplan, Ümit Fehmi Sorgunlu ve Mustafa Miyasoğlu rahmetle hatırlanan ve isimleri saygıyla yad edilen kültür sanat adamlarından bazıları. Tabii sadece sanatkarlar yok kitapta. "Edebiyatımızda Çanakkale", "Eleştiride Ölçü", "Şiir İklimi Üzerine" temaları üzerinde de duruluyor. Bir de zihin dünyamızda seçkin yer tutan bazı eserler unutulmamış. Zevkle, istifade ile okunan bir eser.
Denemeyi Deneme, düşünmek, yazmak ve okumak eylemi etrafında dönüp duran seçkin denemelerden meydana geliyor. Dostlardan gelen mektuplar, portre yazıları ve naif metinlerle kütüphanelerde bulunması gereken bir eser. Bir yazıdan birkaç satırı teberrüken alıyor, kıymetli edibimizi saygıyla selamlıyorum: "Hayat, toprağın buram buram kokmasıu2026 Hayat, kanın damarda durmadan akması.. Hayat, madde ve mananın çiçek açmasıu2026 Hayat, yas ile sevincin yıkışmasıu2026 Hayat, hayra da şerre de açılan kapıu2026 Hayat, insanın varlığının idrakinde olmasıu2026"