Anadolu Modeli (İslami Meşveret-Demokrasi ) Başkanlık Sistemi
Anadolu Modeli Başkanlık (İki Parti, AK Parti-CHP) Sistemine Doğru gidiyoruz.
Türkiye; radikal ama, geçiş dönemi yumuşak olacak bir sistem değişikliğine doğru gidiyor. MHP (Devlet BAHÇELİ) de CHP ve HDP gibi sisteme radikal bir şekilde karşı çıksaydı; geçiş dönemi son derece sert olmaya adaydı.
İleride Abdullah ÖCALAN bir şekilde devreye girerse (ki ERDOĞAN'nın başkanlığını destekleme açıklamasını daha önce de yapmıştı), ihtiyaç olmamakla birlikte, HDP de başkanlık sistemini desteklemek zorunda kalabilir.
Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi ile fiili bir başkanlık sistemine geçmiştik zaten.
Şimdi bu fiili durumu yasal hale getirmek için, AK Parti ve MHP anlaşmış görünüyorlar. Türkiye'nin birinci gündemi bundan böyle "başkanlık sistemi" tartışmaları olacak. Başkanlık sistemine karşı olmak ya da bu sistemi savunmak,u2026 meseleyi çözmüyor. Başkanlık sistemini ERDOĞAN üzerinden tartışmak yerine, ADALET, meşveret (demokrasi) ve hukukun üstünlüğü üzerinden tartışmak, bizi daha sağlıklı sonuçlara götürecektir.
Madem karar alıcılar bu yönde net bir strateji belirlemişu2026 herkes bu konudaki önerilerini gündeme getirmeli ve eteklerindeki bütün taşları dökmelidir. Tabi ki bu sistem yerli, milli,u2026 ve büyük ölçüde bize ait olmalıdır. Türkiye'yi bölünmeye götürecek, üniter yapıyı bitirecek,u2026 bir model olmamalıdır. Hatta öyle bir sistem olmalı ki; özellikle İSLAM (Ortadoğu,u2026) ülkelerine model olmalıdır.
Peki, Başkanlık sistemi nasıl olmalı? En çok hangi ülke modeline yakın olmalı? Üniter yapı üzerine mi, eyalet modeli üzerine mi olmalı? Rejim ne üzerine kurulacak? Laik mi, İslam tonlu mu olacak? İslami demokrasi ve kısmen laik mi olacak? Anayasanın ilk dört maddesi nasıl uyarlanacak? Tamamen İslami demokrasi (meşveret demokrasi) üzerine mi bina edilecek? Gibi çok sayıda soru ortada duruyor. Bu sorular en az bir yıl tartışılmalıdır. Her şeyden önce sistem, ADİL (adalet üzerine) bir sistem olmalı, nevi şahsına münhasır ve sonuçta Anadolu Modeli olmalıdır.
***
Üniter Yapı Önemli
Muhalefetin ve halkın en çok üzerinde durduğu konu, üniter yapıdır. Başkanlık sistemini isteyenler, sisteme karşı olanları, üniter yapı konusunda ikna etmek için baya uğraşacaklar gibi görünüyor.
Başkanlık sisteminde geçiş dönemi, 3 başkan yardımcılı (troyka: karar alıcı üçlü) olabilir. Bu denendikten sonra, başkan yardımcısı teke indirilebilir ya da 3 olarak da devam edilebilir.
Başkanlık sisteminin ilkleri şu şekilde olabilir.
Başkan: Recep Tayyip ERDOĞAN
- Başkan Yardımcısı: Deniz BAYKAL
- Başkan Yardımcısı: Devlet BAHÇELİ
- Başkan Yardımcısı: u2026
***
İki Parti; AK Parti (MHP,u2026) ve CHP (HDP,u2026) Sistemine Doğru
Başkanlık sistemine geçildiğinde, ikili bir yapı otomatikmen oluşuyor.
Bu durumda; MHP gibi partiler ileride AK Parti'ye iltihak edebilir. HDP gibi partiler de CHP'ye iltihak edebilir.
Sonuçta; Sağ, Anadolu, milliyetçi/muhafazakar, İslami,u2026 tarafta; AK Parti ve AK Parti'ye yakın partiler; MHP, SP, BBP,u2026
Sol, laik, ulusalcı,u2026 tarafta; CHP ve CHP'ye yakın partiler; HDP, DSP, belki Vatan Partisi,u2026
Aynı çatı altında birleşmek zorunda kalabilirler ya da aynı adayı desteklemek zorunda kalabilirler. Sağ ve sol partiler arasında ya zorunlu ittifak ya da tamamen iltihak şeklinde bir süreç de gerçekleşebilir. Tekrar ifade etmekte fayda var. Başkanlık sistemine karşı olmak ya da sistemi olmazsa olmaz savunmaktan ziyade, modelin nasıl uygulanacağı üzerinde tartışmak, bizi sağlıklı bir sistem üretmeye götürecektir.
Karar alıcı mekanizma başkanlık sistemine karar vermiştir. Kamplaşmaya da gerek yoktur. Sistem kritikleri yaparak; diktaya dönüşmeyecek, hukukun üstünlüğüne dayalı, güçler/kuvvetler (yasama, yürütme, yargı) ayrımını dengeli bir şekilde sağlanması,u2026 gibi konular üzerinde,u2026 çatışmak yerine, uzlaşma üzerine kafa yormalıyız. Ve hepsinden önemlisi de sistem tamamen, Anadolu Modeli olmalıdır.
***
ERDOĞAN PARTİLERİN İDEOLOJİLERİNİ, MALZEMELERİNİ,u2026 ELLERİNDEN ALDI
ERDOĞAN'ın en büyük başarılarından biri de, Türkiye'deki önemli düşünce akımlarının desteğini büyük ölçüde alabilmesidir.
ERDOĞAN;
MHP'den ülkücüleri ve Osmanlı Türk milliyetçilerini,
PKK (HDP, DBP,u2026)'dan Kürtçüler'i
Saadet Partisi'nden Milli Görüş, ERBAKAN, tarikat, cemaat,u2026 ve İslamcılar'ı
Fethullah Gülen'den tabanını, mütedeyyin kitleleri
BBP'den Muhsin YAZICIOĞLU ve Alperenler'i
CHP'den CHP eski milletvekili Adnan MENDERES'i aldı.
Neredeyse partileri ideolojisiz bir şekle getirdi. Bundan sonra CHP'den Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK'ü de alacak.
ERDOĞAN; başkanlık yolunda, ATATÜRK'ün millilik özellikleri üzerinden, CHP'yi ATATÜRK'süz de bırakacak gibi görünüyor.
Başkanlık sisteminin hayırlı olması dileklerimizle.
***
VAN GÖLÜ MEDENİYETLER PROJESİ
Anadolu, güneşin doğduğu yer demek. Güneşin doğduğu yer olan VAN, Ortadoğu'nun cazibe merkezi haline getirilebilir. Bunun için yetkililere bir önerimiz var.
VAN GÖLÜ (Anadolu Güneşin Doğduğu Yer) KÜLTÜR VE MEDENİYETLER PROJESİ
VAN GÖL çevresi, belli bir KM kamulaştırılmalı ve VAN GÖLÜ çevresi, bütün sahili kapsayacak şekilde, VAN GÖLÜ KALESİ yapılarak; koruma altına alınmalı, Ormanlaştırılmalı, Minia Dünya, Minia TÜRKİYE ve Çanakkale Şehitleri Kardeşlik Parkı kurulmalıdır. VAN, Ortadoğu'nun cazibe merkezi ve Ortadoğu'nun; sanayi, sanat, spor, medya, kültür,u2026 merkezi haline getirilmelidir.
VAN; Türkiye'nin 81 ilinden insanların gelip, kalıcı olarak yerleşebileceği bir model şehir haline getirilmelidir.
VAN GÖLÜ; ÇANAKKALE AY YILDIZ ANITI
VAN GÖLÜ'nün ortasında, Çanakkale ve AY Yıldız anıtı yapılabilir. Eyfel kulesi benzeri bir anıt, VAN için sembol haline getirilebilir.
NOT: Kitap önerimiz, sayın hocam Prof. Dr. Bedri GENCER'in kaleminden, "Modernliğin Hikmetinden Sual" Kadim Yayınları'ndan çıktı. Kitapseverlere tavsiye ediyoruz.