Dolar (USD)
32.37
Euro (EUR)
34.95
Gram Altın
2324.22
BIST 100
9097.92
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

27 Şubat 2020

Ana ciğerden, baba kalpten, kadın kulaktan, erkek gözden sever!

Değerli baba Mehmet amca iki oğlu da karşısında olduğu halde sevginin, anne-baba-karı-koca arasındaki halini özetledi. Gerçekten de ne kadar doğru ifadelerdi. Gönül muhabbet ister, kahve-çay bahane dedi ve bir çay içimlik zaman diliminde hayatın özetini sundu.

“Ana ciğerden, baba kalpten, kadın kulaktan, erkek de gözden sever. Kalp çalışmadığı zaman kendini hissettirir. Göğüs kafesinde inip çıkması durursa hayat durur. Baba hayattır.” Dedi ve beni ta ciğerimden vurdu.

Baba ana hasreti çekmek, gideceğim göreceğim derken, gittiğinde toprağı ile konuşmak, arkada bıraktığı anama da uzaktan sevgimi dile getirmek, lakin eksikliğini her zaman yüreğimde hissetmek kocaman bir sızımdı.

Gurbetin acısını daha çok hisseder insan, hele de toprağa verdiysen dünyaya gelmesine sebep olan ana babasını... Sevdiklerini hazan yaprakları gibi tek tek gönderince, etrafı ne kadar kalabalık olursa olsun yalnızlığı tadar şu fani dünyada. Sonunda bir Rabbi vardır onu yalnız bırakmayan.

Kendini boşluğun ve yalnızlığın içinde hissettiğinde sevdikleri, eşi, yavruları olmalıdır yanında. Onu anlamalı, saygı duymalı, yaptıklarını küçük görmemeli, kendini değerli görmeli, biricikliğini hissetmeli, hele de belli yaşa geldiyse küçük muamelesi yapılmamalı, bir şeyler öğretme derdine girilmemelidir.

Hayatın ağır yüklerini çekmiş beden artık olgunluk çağına girmiştir. Sözü dinlenme zamanıdır. Söylemlerinin hayatlarında anlam ifade etmesini, değer verilmesini, tecrübelerinden faydalanılmasını beklemektedir.

Kalbi bir kuş kanadı kadar hassastır. Söylemler demir kadar ağır gelir. Bakışlar bile anlam ifade eder hayatında. Öf bile dememe emri hiç de boşuna değildir. Bunu ancak yaşayınca anlar insan. Hani anlatılmaz yaşanır derler ya o cinstendir.

Kadın işitseldir. Kalbine giden yol kulaktan geçer. Eğer gönlüne girmek istenirse öncelikle söylemlere çok dikkat edilmelidir. Kadın öncelikle eştir, akabinde anne olur. Kalbine giden yol olan kulağına muhabbet söylemleri, biricik olma sözleri, güzelliği, takdir söylemleri ve maharetleri yüklenmişse dünyanın en mutlu kadınıdır. Bunu da hem eşinden hem de evlatlarında duymak istemektedir.

Erkek görseldir. Kalbine giden yolu gözlerden geçer. Eğer gönlüne girmek istenirse öncelikle görüntüye çok dikkat edilmelidir. Erkek öncelikle eştir, akabinde baba olur. Kalbine giden yol olan gözüne güzel görüntüler, kendisi için süslenmeler, onun kabiliyeti, becerisi ve güçlülüğü yüklenmişse dünyanın en mutlu erkeği olur. Bunu da hem eşinden hem de evlatlarından görmek istemektedir.

Şefkatin ve güvenin öncelikli adresleri olan anne baba ihmal edilirse, duaları alınma gayreti içinde olunmazsa huzur yolunda yolda kalınır. Zira anne babanın duası, peygamberlerin ümmetlerine yaptığı dua misalidir. Günümüzün en büyük acısı, anne babaya ihtiyaç duyulmaması, kendim kendime yeterim zannıdır.

Bu asrın ebeveynleri evlatları karşısında daha korumasız, daha çaresiz, daha bilgisizdir. Zira ellerinde, ceplerinde dünyayı taşımakta, bilgi için büyüklerine ihtiyaç duymamakta, bütün sorularını Hz. Google sormaktadır. Kendini değersiz hisseden anne babalar da evlatları etrafında pervane olmakta, arkadan dualarını yaparken gelecek nesiller, torunları ile araları daha da çok açılmaktadır.

“Evlat cevizin kabuğu torun içi, evlat sermeye torun kârıdır” demiş büyükler. Günümüzde ne ceviz tat vermekte, ne kâr kullanılabilmektedir.

Demem o ki insanlık iyice dibe vurdu. Aile kavramı değerini iyice bitirdi. Ne erkekler kadınların kulağına güzel şeyler söylemek, ne kadınlar eşleri için gözlerine hitap edecek şekilde davranmak istemekte, ne de evlatlar anne babalarına saygılarını ve biricik olma isteklerine karşılık vermek istemekte.

Hasılı kelam, acilen özümüze dönüş yaparak vahye sarılıp kendimize gelmeliyiz. İş işten geçmeden tükettikçe acılarımızın arttığını görmeli, acı tatlı ne varsa paylaşarak mutlu olacağımızı anlamalıyız. Aksi takdirde hüsrana uğramamız kaçınılmaz olacaktır.

Ves-Selam

Asiye Türkan

www.ailedanismani.de

 
ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan