Dolar (USD)
32.54
Euro (EUR)
34.84
Gram Altın
2437.01
BIST 100
9716.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

14 Temmuz 2016

Amerika'da Neler Oluyor?

Memlekette en bereketli alan 'uzmanlıktır' anacığım! Böylesine münbit toprakların yetiştirdiği eşhasın hususi bir sahası da yoktur ha. Hepsi başlı başına, baştan sona, herşeyi ve hiçbir şeyi atlamadan ihata eden, kapsayan bir uzmanlıktır.
Değişen iklim, değişen coğrafya, hadise ve meta üzerine konulara hakimiyetlerini arzeden uzmanımız, nasıl dün Suriye uzmanı ise bugün Rusya, yarın Brezilya uzmanı, ertesi gün herhangi bir galakside herhangi bir gezegen uzmanıdır da!
Ne bileyim, tıp doktorudur yerine göre, sonra 'herbalist' yani bitki uzmanıdır, eczacıdır, baytardır sırasında, kah silah uzmanı olur mesela, kah arzı şedid vuku bulsa deprem uzmanı. Geç bu yana, eğitimdir, psikolojidir say sayabildiğine.
Sade İslam olarak dinden değil, cümle dinlerin hahamı, papazı, gurusu, şamanıdır, hem de.
Hele linguistik, dillere girersek, araptan ziyade Arapça, ingilizden daha iyi İngilizce bilir. Tarih ilmi, felsefe, hukuk, matematik, fenni ve ictimai bilimler cabası!
Amerika'da yakın zamanda bir takım 'heyecan' verici olaylar yaşandı ya, hani polisin 'silahına uzandı' bahanesiyle bir 'zenciyi' vurarak öldürmesi üzerine bir takım gösteriler oldu falan. Dallas'taki gösterilerde de 5 polis bir nevi 'intikam' pususuna düşürülerek katledildi.
Eh, 'uzmanlarımıza' gün doğdu ve hemen Amerika'yı böldü, parçaladı ve 'zencilere 'bağımsızlık' veriverdiler! He, bu 'siyahi' saçmalığını da bu uzmanlar yumurtlamışlardır! Güya böylesi daha kibarmış! Tabii her dile hakim olununca Türkçe başlıbaşına bir haslet azizim. Siyahi ile kasıt aslında doğrudan deri rengi kastıyla asıl 'ırkçıdır', ancak bu 'oksimoron' durum, bu topraklarda hiçbir zaman olmayan ve olmamış 'ayrımclığın' garip tezahürü ile 'zenci' ifadesi uzman dilinde kendini böyle buluyor!
Amerika'da neler oluyor sorusunun cevabını 'uzmanımızda' aramamızın sebebi de budur. Yoksa, yıllık ortalama 27000, yazı ile Yirmi Yedi Bin kişinin silahla vurularak öldürülmesi, bunların mesela 2015 yılı için 986'sı polis tarafından olması, daha da daraltırsak son 30 günde 62 kişinin polis tarafından öldürülmüş olması 'uzmanımızı' değerlendirme verisi olarak niye ilgilendirsin! Tabii öldürülenler sadece siviller değil, mesela 2016 yılında toplam 26 da polis öldürülmüş.
Uzmanımız Amerika'yı bölüp parçalarken, 2014 yılında yayınlanan FBI raporunu 'mutlaka' dikkate almış olsa gerek. Çünkü o raporda 1990'dan bu tarafa 700 ila 1100 arası değişen 'istikrarlı' ve istatistik bir polis katli cetveli var!
Meraklısı detaylara bakmak isterse, bunların etnik kökeni, cinsiyeti, yaşı filan, hatta nasıl nerede öldürüldüklerine dair ayrıntılar bile mevcut.
Uzmanımız ne der bilemem ama, bu, herhalde 1990'da biranda başlamış bir hadise değildir. Bunun daha geriye dönük 'karanlık' geçmişi vardır.
Demem o ki, Amerika sokaklarında durum bir Amerikalı'nın gözünde 50 yıl önce nasılsa şimdi de öyledir.
Bizim uzmanımızdan daha iyi bilecek değil ya! O ayrıu2026.