Dolar (USD)
32.55
Euro (EUR)
34.78
Gram Altın
2427.14
BIST 100
9722.09
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

10 Aralık 2021

Amellere güvenmenin 10 büyük tehlikesi

Gaybı ve hangi hal üzere öleceğini bilmeyen bir insan hangi mantıkla Allah’ın yardımı/ dilemesi ve kolaylaştırmasıyla işlemiş olduğu bazı Salih amellere güvenip de rahat uyur?

Kim amelinin cennete girmesi için yeterli olduğunu zannediyorsa o kişi gafletin en derin uykusundadır:

“Sizden hiç kimseyi ameli kurtaramayacaktır... Sen de buna dahil misin? Evet…” Allah, fazlı ve keremiyle muamele etmezse benim amelim de kurtaramayacaktır.”[1]

Subhanallah!... Peygamberlik makamı ve peygamberimizin onca amelleri bile cennete girmesi için yeterli olmayacağını söylüyor… Bu demektir ki inanç ve Salih ameller dışında bir cennete girdirecek etken ya da etkenleri aramamız lazım.

Hadisimizin devamını okuyoruz:

“…Allah, fazlı ve keremiyle muamele etmezse benim amelim de kurtaramayacaktır.”[2]

Suphanallah…!

O zaman yapılması gereken ilk iş, amellerimizin cennete girmemiz için yeterli olduğu zannının ne kadar tehlikeli olduğuna inandıktan sonra Allah’ın rızasını/sevgisini ve rahmetini kazanmak için en içten ve halis bir şekilde yalvarmak…

Kıymetli okur…!

Amellerimizin cennete girmemiz için yeterli olduğu zannın ne kadar tehlikeli olduğunu maddeler halinde anlatmaya çalışayım. Hani belki Allah’ın rahmetini kazanmanın önemini daha iyi anlarız.

1- Kendi amelleriyle cennete gireceğine inanan bir insan amellerinin Allah’a değil de kendi nefsine arz edileceğine inanmıştır… Oysaki ameller her gün Allah’a arz edilir.

2- Amellerinde ihlas var mı yok mu, sünnete uygun mu değil mi? Allah razı olur mu olmaz mı? diye merak etmez.

3- Bazı amellerini beğenir ve yeterli görmeye başlar.

4- Cennetteki dereceleri önemsemez.

5- Kendi amellerini kendisi yaratıyormuş gibi zannetmesi (Her ne kadar kimse kendi amelimi kendim yaratıyorum demese de bu o anlama geliyor)

6- Cennetin önemini anlayamaması. Oysaki cennette Allah’ın görülmesi, peygamberlerle muhabbet durumu ve ebedi yaşanacak bir yere girdirecek hangi amel olabilir?

7- Amellerde Allah’ın yardımını/dilemesini ve kolaylaştırmasını görememe tehlikesi. Bir nevi nankörlüğün yaşanması.

8- Daha büyük salih amellere talip olmak istememe tehlikesi.

9- Amellerin mutlak manada kabul edileceği zannı. Oysaki kimse geleceği ve Allah’ın hangi amelleri kabul edip etmeyeceğini bilemez.

10- Salih amellerin kabulü için Allah’a dua etmeme durumu.

***

Değerli okur…

Bu sıraladığım on maddeye bir on madde de siz getirin ve içler acısı içinde olduğumuzu, Allah’a karşı nankörlüğümüzün ne boyutlarda olduğunu gözlerinizle görün. Rabbim Kendisine karşı bizleri nankörlükten kurtarsın. Âmin.



[1] (Buharî, Rikak, 18; Müslim, Münafikîn, 71-73).

[2] (Buharî, Rikak, 18; Müslim, Münafikîn, 71-73).