Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

25 Kasım 2013

ALTIN NEDEN DÜŞÜYOR ?

2000 yılı hariç 2013'e kadar her yılı yükselişle kapatan altın, bu yıl ilk defa yıllık bazda yatırımcısını üzecek gibi görünüyor.Hafta içerisinde uluslararası piyasada altının ons fiyatı,1.240 doların altına inerek son 4 ayın en düşük seviyesine geriledi.2011' de 2.000 dolara doğru yelken açan altın, bu yıl sürekli kan kaybediyor.2012'ye göre kayıp yüzde 25'i buldu.Kaçınılmaz olarak yurtiçi piyasaları da bu rüzgardan etkileniyor.24 ayar altının gram fiyatı 80 liraya kadar indi.

Tarih boyunca güvenli liman olarak kabul edilen altın, şimdi neden yatırımcısını zarara uğratıyor? Bu sorunun cevabı birden fazla.Ama esas belirleyici unsur ABD Merkez Bankası'nın parasal genişlemeye ilişkin tutumu.FED'in 29-30 Ekim tarihli toplantı tutanaklarında, halen aylık 85 milyar dolar olan tahvil alım programının gelecek bir kaç toplantıda azaltabileceğine dair ifadenin yer alması bile ,ABD 10 yıllık tahvil faizlerini yükseltirken, altın fiyatının düşmesini hızlandırdı.Mayıs başında yüzde 1,61 olan faiz, dört ayda bir kat artarak yüzde 3'e tırmandı. Altın fiyatını gerileten ikinci faktör de Çin ve Hindistan'ın altına olan talebinin zayıflamasıdır. Ayrıca altın varlığı tutan borsa yatırım fonlarının satışını da sebepler arasında sayabiliriz.

Zihinlere bir soru daha takılıyor.Altındaki düşüş devam eder mi ? Kanaatimize göre altın fiyatlarındaki bu gerileme kalıcı olmaz, orta vadede tekrar yukarı doğru hareketlenir.

MERKEZ BANKASI FAİZİ SABİT TUTTU

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu , beklentiler doğrultusunda politika faizini yüzde 4,50'de sabit tuttu.Buna karşılık piyasaya sürdüğü likiditeyi kısmak için faiz koridorunun üst bandı olan 7,75'i daha etkin kullanacağını duyurdu.Merkez Bankası bu kararıyla enflasyonu ve kuru kontrol etmek istiyor.Ne var ki hep vurguladığımız gibi yüksek cari açığımız nedeniyle kurun kontrolünde ipler büyük ölçüde maalesef FED'in elinde.Mayıs ayında bunu net bir şekilde gördük.22 Mayısta 1,85 TL civarında olan dolar,FED Başkanı Ben Bernanke'nin para musluklarını kısacaklarına dair açıklaması üzerine 2 TL'nin üzerine fırladı, Merkez'in yoğun çabasına rağmen bir daha da aşağı inmedi.Tabii kur dizginlenemeyince enflasyon hedefleri de mecburen yukarı doğru revize ediliyor,ekonomi yönetimine güven sarsılıyor.

KREDİ NOTUMUZ DEĞİŞMEDİ

Uluslar arası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's , Türkiye'nin uzun dönemli yabancı para cinsinden kredi notunu ''BB+'' olarak teyit etti,yani değiştirmedi.Kredi büyümesinin devam etmesi halinde not indiriminin gündeme gelebileceğini belirten S&P,Türkiye'nin bu yıl yüzde 3, gelecek yıl ise yüzde 3,6 büyümesini beklediklerini kaydetti.Açıklamada enflasyonun bu yıl yüzde 8'e ulaşacağına yer verildi.Bizim de kısmen isabetli bulduğumuz bu tahminler hakkında bir yorumda bulunmaya gerek görmüyor,sadece kredi hacminin aşırı genişlemesinin doğuracağı risklere dikkatinizi çekmek istiyoruz.

BORSA,KUR VE FAİZ

BİST 100 Endeksi haftanın son işlem gününü 959 puan artışla 75,658 puandan kapattı.Dolar 2 TL'nin altına inmemekte direnirken bono faizi yüzde 9'u aştı.Mayıs ayına göre faiz artışı yüzde yüze yaklaştı.

FED'den yeni bir açıklama gelmediği veya sürpriz bir durum ortaya çıkmadığı sürece , kısa vadede piyasalarda sert dalgalanmalar beklenmiyor.