Allah'ın huzurunda dünyada yaşamak: Mirac
Müslüman tecrübesinde önemli bir yere sahip olan Recep ayının 27. gecesi (13 Nisan) Mirac kandili olarak eda edilmektedir. Mirac olgusunun sağlıklı bir şekilde anlaşılması ve anlamlandırılması, günümüz dünyasında olgun bir maneviyat, dindarlık ve ahlak tecrübesinin yaşanması için büyük bir önem taşımaktadır.
Mirac kavramı, Rahmet Peygamberi'nin insanlık adına Allah'la olan büyük buluşmasını ifade etmektedir. Allah, insanlıkla ve varlıkla sürekli olarak ilişki halindedir. Allah, insanı asla yalnız bırakmamıştır ve terk etmemiştir. Mirac, Allah ve insanın asla birbirini terk etmemesi gerektiği ve sürekli olarak ilişki halinde olması durumudur.
İslam, insan hayatının asli amacının sadece Allah'a kulluk etmek olduğunu insanlığa bildirmektedir. Tevhit ilkesi, İslam'ın ve insanlığın dayandığı asli hakikat durumundadır. İnsanın Allah'a kul olarak yaşayabilmesi için sürekli olarak Allah'ın huzurunda, O'nunla manevi ve ahlaki ilişki içinde yaşaması gerekmektedir. İslam'ın ikinci şartı olan namaz, insanın günde beş defa Allah'la buluşmasını, yani miracını ifade etmektedir. Mirac, insanın sürekli yaşaması gereken bir tecrübedir.
Mirac, insana derin bir ahlak, manevi ve fıtri mesajı iletmektedir. İnsanın manevi ve ahlaki açılardan olgunlaşması, gelişmesi ve arınması için sürekli olarak Allah'a bağlılık içinde yaşamalıdır. Allah'ın rahmetine ve huzuruna ermenin yolu O'nun karşısında ahlaki bir hayat yaşamaktan geçmektedir. Mirac, insan fıtratındaki ahlaki ve varoluşsal yükselişi, olgunluğu ve arınmayı ifade eden doğal bir tecrübedir. İnsanın bütün yapay bağımlılıklardan ve otoritelerden özgürleşerek sadece ve sadece Allah'ı hayatının merkezine oturtması gerekmektedir.
Mirac tecrübesi, insan için varoluşsal, bilişsel ve değersel bir tecrübedir. İnsanın bedeni ve ruhuyla, yani bütün nefsiyle Allah'a kul olarak bağlı olması, teslimiyet içinde olması lazımdır. Mirac, insan hayatında bölünme ve parçalanmayı kabul etmemektedir. Mirac, ruh ve beden, maddi ve manevi, zaman ve mekan bütünlüğü içinde Allah'a kulluk amacına uygun ahlaki bir hayat yaşama sorumluluğu yüklemektedir.
Mirac, bir uyanıklık ve farkındalık durumudur. Allah'ın huzurunda ahlaki bir hayat yaşama durumunun, bilinçle, akılla, kalple, düşünceyle ve duyguyla gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Mirac, ataleti, gafleti, akıl dışılığı ve keyfiliği bütünüyle reddetmektedir. Kendi varlığının anlamının ve sorumluluğunun farkında olan insan, Allah'ın huzurunda olduğunun farkındalığıyla olgunlaşarak hayatını sürdürebilir. Allah'ın huzurunda olma farkındalığını kaybetmeden bilinçle ve akılla Allah'a kul olma sorumluluğunu duyan ve düşünen insan, hayatının her anında bu sorumluluğu yerine getirmekle mükelleftir.
Allah, Kur'an-ı Kerim'de insana sürekli olarak farkında ve canlı olma bilinci kazanmayı öğütlemektedir. Allah, insandan gaflete düşmemeleri için insanların kendisinden yardım istemesini ve dua etmesini istemektedir. Kur'an şöyle demektedir: "Allah, bir kimseyi ancak gücünün yettiği şeyle hükümlü kılar. Onun kazandığı iyilik kendi yararına, kötülük de kendi zararınadır.(Şöyle diyerek dua ediniz): "Ey Rabbimiz! Unutur ya da yanılırsak bizi sorumlu tutma! Ey Rabbimiz! Bize, bizden öncekilere yüklediğin gibi ağır yük yükleme! Bizi affet, bizi bağışla, bize acı! Sen bizim Mevlamızsın. Kafirler topluluğuna karşı bize yardım et." (Bakara, 286) Allah'ın huzurunda bir hayat yaşama durumunu ifade eden miraç, insana sınırlılıklarını gösterirken, aynı zamanda Sınırsız ve Mutlak olan Allah'a olan bağlılığını ve sadakatini göstermektedir.
Mirac, Allah'ın sürekli olarak huzurunda olduğunu bilmektir. Allah'ın huzurunda olma bilincini, insanın aklen ve kalben idrak etmesi lazımdır. Mirac, yükseklerde dolanmak, hayattan ve insanlardan kopuk bir şekilde hayal aleminde yaşamak değildir. Mirac, İlahi ve insani alemin gerçekliğini olduğu gibi idrak ederek insanların içinde insanlarla beraber Allah'a kul olmaya çabalamaktır. Mirac, Allah'ın huzurunda insanlığın bireysel ve sosyal olarak bir bütün olarak duruşunu ifade etmektedir. Özgür ve dinamik insan fikrinin tecrübesinin adı miraçtır. Mirac, Allah'ta yok olmak yani fena olmak değil, diğer insanlarla beraber Allah'ın huzurunda Tevhid, adalet ve ahlaka uygun yaşayan gerçek varlıklar olarak var olmaktır. Mirac, insandan, toplumdan, dünyadan kopuk bir mistik veya münzevi yaşantıyı ifade etmemektedir. Mirac, dünyayla, toplumla ve gerçeklikle iç içe bir şekilde Allah'ın huzurunda yaşamak demektir. Mirac, İlahi ve insani gerçekliği idrak edip gerçek, dinamik ve verimli bir hayatı Allah'ın huzurunda gerçekleştirmek anlamına gelmektedir.