Dolar (USD)
32.56
Euro (EUR)
34.90
Gram Altın
2442.18
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

12 Kasım 2014

Allah(c.c) ın Bir Adıdır Selam.

En güzel isimlerin sahibi, yüce Yaradan'ın bir adıdır selam. "O Allah ki, Kendisinden başka İlah yoktur. Melik'tir, Kuddu00fbs'tür, Selam'dır." (Haşr 23) ilahi buyruğu ile bildirmiştir adını bizlere. Her türlü tehlikelerden selamete çıkarandır Mevla. Ayıptan, kusurdan, eksiklikten, afetten, kederden, fani olmaktan ve zevalden salim olmak demektir.

Kelamdan önce gelir selam. Hz. Adem'in cennette meleklerle selamlaşması, Allah'ın o güzel isminin insanlığa tecellisinin başlangıcıdır. Hz. Nuh'un ve onunla birlikte olanların tufandan kurtuluşudur selam. Hz. İbrahim'e müjdeler ile gelen meleklerin ve Hz. İbrahim'in şerefli misafirlerine söylediği kelam-ı kibardır selam.

Selam İslam şiarıdır. "Siz bir selam ile selamlandığınız zaman, siz de ondan daha güzeli ile karşılık verin veya verilen selamı aynen iade edin." İlahi buyruğu, tüm peygamberlerin uyguladığı, müminlerin birbirlerine en güzel dileklerini sunma şeklidir. Sosyal dayanışma ve kaynaşma vesilesi, muhabbet ve güven belirtisi, saygı ve hürmet göstergesi, vermenin sünnet almanın farz olduğu ama verenin alandan daha çok mükafat kazandığı ilahi bir emirdir selam.

Selam barış demektir. Birbirlerine selam verelerin emniyette olduğunun simgesi, korkunun bertaraf edilip güvenin sağlandığı, huzurun, selametin, sağlığın, rahatlığın, iyi netice ve kurtuluşun habercisi, cahil kimselerin kendilerine laf attığı zaman onun karşılığında verip geçilen, benden sana zarar gelmez mesajını vermektir selam.

Selamla başlar muhabbet. Evlere girerken güzel ahlakın belirtisi olarak verilen, mümin kardeşine hoşlandığı şekilde hitap etmek, sevgiyi pekiştirmek, Allah'ı yar ve yardımcı kılmak, iyilik, sıhhat ve afiyet dilemek, mütevazi olmak, iltifat etmek, karşı tarafa itibar etmek, değer vermek ve Allah'ın rızasını kazanmaya vesiledir selam.

Selam duadır. Müslümanın Müslüman üzerindeki beş hakkından biri, "İman etmedikçe cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe de iman etmiş olmazsınız. Yaptığınız takdirde birbirinizi seveceğiniz bir şey söyleyeyim mi? Aranızda selamı yayınız!" hadisine göre cennete girmeye vesile, kızgınlık, dargınlık, kin ve nefreti yok eden, Müslüman'ı Allah'ın vereceği huzur ve saadete havale etmek "Allah seni esenliğe kavuştursun." demektir selam. Selamı diğerlerinden esirgeyen kişi, insanların en cimrisidir Peygamberimiz nezdinde.

Selamla biter ibadetlerimiz. Bizler sağımızdaki ve solumuzdaki insanlara, cinlere ve meleklere selam vererek çıkarız namazdan. Sonra Allah'ın Selam olduğunu zikrederiz dualarımızda. Gerçek selamın ve mutluluğun Allahtan olduğunu haykırırız tespihlerimizde.

Selamla ödüllendirir bizi Yaradan, O'na inandığımız ve teslim olduğumuz ölçüde hazzını yaşarız bu nimetin. Allah kullarına peygamberleri aracılığı ile selam verir. Problemleri çözmenin ilk adımı, vermeyene adam gözüyle bakılmadığı, İslam'ın en güzel özelliği, tanıdığın ve tanımadığına Yüce Mevla'nın hasletiyle seslenmektir selam. Eğer içimizde bir yaşama hevesi varsa, eğer hayattan bir zevk alabiliyorsak, eğer dünyanın cilvesi acılara katlanabiliyorsak, eğer her şeye rağmen yüzümüzden gülücükler eksik olmuyorsa, bu selamın üzerimizdeki hakimiyetidir.

Ölüm anında selamla karşılanır mümin. Bu, inancı gereği yaşadığı ve yaşadığı şey için hak ettiği ödülün habercisidir adeta. Doğduğu gün, öleceği gün ve dirileceği gün emniyette olmanın garantisidir. Sabredenlere ahiret yurdunun güzelliklerinin bağışı, cennete girmeyi arzu edip hak eden cennetliklere Yüce Mevla'nın nidasıdır selam.

Cennet kelamıdır selam. "Yapmış olduğunuz güzel işlerin mükafatı olarak girin cennete." İlahi hitabının muhatabı kulların cennete bölük bölük sevk edilirken, cennet kapısında "Ebedi olarak içinde kalmak üzere haydi girin oraya." diye hürmetle karşılanacakları, Yüce Mevla'nın cennete kabul ettiği bahtiyar kullarına ilk söyleyeceği, müminlerin birbirlerini ağırlayacakları, oradaki dirlik temennileri ve her daim işitecekleri sözdür selam. Baki bir cennet için bu fani dünyayı sarf etmek, darü's-Selam olan ebedi cennete kavuşmaktır selam.

Rahim olan Rab'den "selam" sözü vardır. (Yasin 58)

Bütün alemler içinde Nuh'a selam olsun. ( Saffat 79)

Selam olsun İbrahim'e (Saffat 109)

Selam olsun Musa ile Harun'a (Saffat 120)

Selam olsun İlyas'a(Saffat 130)

Gönderilen bütün peygamberlere selam olsun. (Saffat 181)

Hamd olsun Allah'a, selam olsun seçkin kıldığı kullarına (Neml 59)