Dolar (USD)
32.45
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2439.72
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

20 Eylül 2016

Allah Res\u00fblünün Son İsteği: Güçlü Bir Ordu...

"Kuvvetli mü'min, zayıf mü'minden hayırlıdır ve Allah yanında daha sevgilidir. Bununla beraber, zayıf bile olsa mü'min, hayırdan uzak değildir." (Müslim)

Allah Resu00fblünün, ahirete göçmeden önce, yapmak istediği tek bir iş kalmıştı. Kuzeyden gelecek Bizans tehlikesini tamamen ortadan kaldırmak için güçlü bir ordu teşkil etmeku2026

Allah Resu00fblü, daha önce Bizans üzerine Tebük seferine çıkmış, ancak Bizans İmparatoru Müslümanlarla çarpışmayı göze alamadığı için, savaş olmadan geri dönmüştü. Ama buna rağmen Bizans kuzeyde İslam için halen en büyük tehlike olarak duruyordu.

Veda haccı dönüşü Allah Resu00fblü, Safer ayında Bizans'dan ilerde gelmesi muhtemel olan bir saldırıya karşı, İslam ordusuna hazırlanma emrini verdi.

Teşkil edilecek yeni ordunun komutanlığına, azatlısı Zed bin Harise'nin oğlu Üsame'yi atadı. Üsame o sıralar genç bir delikanlıydı.

Allah Resu00fblü, onu huzuruna çağırmış, kendisine:

u2013 Seni İslam ordusuna kumandan tayin ettim. Hızlı hareket et. Babanı şehit edenlerin üzerine yürüyeceksin. Allah zafer ihsan eder, maksat hasıl olursa, fazla oyalanma, hemen geri dön, demişti.

Allah Resu00fblü, bu emri verdikten bir gün sonra hastalandı.

Fakat O, hasta halinde bile, hayatta iken kurmayı düşündüğü bu son ordunun hazırlıklarını yakından takip etmeyi sürdürdü.

Üsame'ye, ordunun sancağını kendi eliyle teslim ederken, İslam'ın savaş hukuku ile ilgili şu önemli kurallarını söylemekten geri durmadı:

u2013 Ahde vefasızlık yapmayın. Çocukları ve kadınları öldürmeyin.

Düşmanla karşı karşıya gelmeyi arzulamayın.

Neticenin ne olacağını bilemezsiniz. Belki onlar yüzünden bir bela ve musibete uğratılabilirsiniz.

Fakat iradeniz dışında karşılaşma durumu olduğunda da şu duayı edin:

u2013 Allahım! İmdadımıza yetiş. Bizi düşmanlarımızın vereceği zararlardan koruu2026

Şunu unutmayın, cennet kılıçların parıltısı altındadır.

Üsame, görevi aldıktan sonra, karargahını Cüruf denen yerde kurdu. Yeni bir ordunun kurulmakta olduğunu duyanlar, akın akın geliyor, ordugaha katılıyorlardı.

Bazı Müslümanların, Bizans'a karşı teşkil edilecek böyle büyük bir ordunun komutanlığına, Üsame gibi genç birinin getirilmesini yerinde bulmayarak tenkit konusu yaptıkları görüldü. Bu kişiler:

u2013 Ensar ve muhacirler arasında yaşlı ve savaş tecrübesi olan kimseler varken, koca ordu 20'sinde bir delikanlıya teslim edilmesi doğru olur mu, diyorlardı.

Hz. Ömer, bu tenkit ve dedikoduları, Allah Resu00fblüne bildirince, Efendimiz hasta yatağından kalkıp mescide çıktı. Başı sargılı haldeydi. Allah'a hamd ve sena ettikten sonra, şu konuşmayı yaptı:

u2013 Ey İnsanlar! Üsame'yi komutan olarak atadığım için ileri geri konuştuğunuzu duydum.

Daha önce, onun babasını komutan yaptığımda da benzer itiraz ve tenkitleri yapmıştınız.

Size diyeceğim şudur: Babası Zeyd nasıl komutanlığa layık idi ise, Üsame de aynı şekilde layıktır. Babası nasıl en sevdiğim kişi ise, Üsame de en sevdiklerim arasındadır.

O ve babası, her hayrı işleyebilecek, kurulan orduyu yönetebilecek kabiliyettedirler. Onlardan sadece hayır umun. Üsame, en hayırlılarınızdan biridir. Onun komutanlığına itiraz etmeyin.

Allah Resu00fblü, bu konuşmanın ardından minberden indi ve odasına çekildi.

Orduya katılacak olanlar, gruplar halinde gelip kendisiyle vedalaşıyorlardı. Allah Resu00fblü, onlara Üsame ordusunun sefere çıkarılmasını sıkı sıkı tembih ediyordu.