Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

ALKOLÜN TRAFİK KAZALARINA ETKİSİ

Ajanslara düşen bir habere göre polis Ankara'da Anıtkabir çevresinde arabasında sızan bir alkollüyle karşılaşmış. Adamı zor uyandırmışlar. Alkolmetre ile kanına baktıklarında 319 promil gibi yüksek oranda alkol çıktığı görülmüş.

Bu haber üzerine alkollü trafiğe çıkmanın etkilerinden bahsetmek istiyorum.

Çünkü sürücünün kanındaki alkol oranı arttıkça trafik kazası yapma ihtimali belirgin şekilde artar.

Alkollü sürücüde trafik kazası riskini artıran değişiklikler şunlardır:

1. Reaksiyon zamanı uzar ve gecikir. Reaksiyon zamanı; araç sürücüsünü karşılaştığı yeni durumlarda fren yapmak, direksiyonu döndürmek, vites değiştirmek gibi tepkiler vermesi için geçen süre anlamındadır.

2. Otomatizm kaybolur. Tecrübeli araç sürücüleri bir trafik levhası gördüklerinde otomatik olarak uyum sağlarlar. Alkollü kişinin ise bunu sağlamak için ayrıca dikkatini vermesi lazımdır.

3. Dikkat azalır.Alkol etkisi ile yeni duruma adapte olma zamanı uzamaktadır.

4. Gözün fikse olduğu cisimden normale dönme zamanı uzar.

5. Cisimlerin netliği azalır. Aracın titreşimlerine bütün vücut ile beraber göz de uyar ve çevre, net çekilmemiş bir fotoğraf görüntüsü verir. Cisimler göz önünde gerçekteki gibi emin ve çabuk olarak fikse olamazlar, odaklanamazlar.

6. Görüş açısı daralır. İnsan normalde sağdan ve soldan 120 derecelik görüş açısına sahiptir. Çok az da olsa alkol alan bir kişide bu görüş 20 derece eksilmekte, kişi direksiyon kullanırken yandaki bir motosikletliyi veya yayayı görmeyebilmektedir.

7. Mesafe tahmini zorlaşır.Kişi alkol etkisi altındayken öndeki araç ile arasında olan mesafeyi çok fazla, kullandığı araç süratini ise çok az olarak algılar. İşi son anda fark ederek ya aniden sollama yapabilir veya çarpışmaktan kurtulamaz. Sürücü ayrıca yorgunsa aldığı alkolün etkisi daha fazla hissedilir.

8. Kendine güvende artış olur. Alkollü sürücüler, bir rahatlama ve gevşeme hissederler. Bunun paralelinde kendilerinde sahte bir güven duygusu ortaya çıkar. Bu aşırı güvenle kaza yapma korkusu azalır ve sürücü risk almaya yönelik davranışlarda bulunma eğilimine girer. Yüksek hız yapar, tehlikeli manevralara girişir. Bu davranışlar da sürücünün hata ve kaza yapma ihtimalini yükseltir.

Alkolün bu tesirleri sebebiyle bütün dünyada alkollü iken trafiğe çıkma yasaklanmıştır. Ancak bazı ülkeler çok düşük miktarda alkole tolerans göstermektedir.