Alın teri ve göznuru dökenlere verilen ödüller
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cemal Reşit Rey Konser Salonunda düzenlenen Yeşilay Zümrüdüanka Ödül Törenine katıldı. Zümrüdüanka Ödül Töreni'nde 6 kategoride kişi ve kuruma "En Yeşilaycı" unvanıyla ödül verildi.
CUMA akşamı Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla "Yeşilay Zümrüdüanka Ödülleri" CRR Konser Salonu'nda sahiplerine verildi. Bugün Sultanahmet Medresesi'nde Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği'nin (ESKADER) ödülleri dağıtılacak. Yakında Türkiye Yazarlar Birliği de geçen sene içinde yaptığı değerlendirme sonucunda layık gördüğü kişi ve kurumlara ödüllerini takdim edecek. Ve diğer kuruluşlar da benzer çalışmalar yapıyor, muhtelif dallarda emek vermiş kişileri ödüllendiriyorlar.
Ödüller yerini buluyor
Bazıları bu ödüllerin gereksiz yere çoğaldığını iddia etse de kanaatimce titizlikle verilmiş ödüller yerini buluyor. Mutlaka devam etmelidir, niçin? Çünkü iyi yapılan bir seçim sonucunda bir kişiye veya eserine ödül verdiğinizde onu çalışmalarında teşvik etmiş oluyorsunuz. Ödüllü kişi, gayret kemerini daha esaslı biçimde kuşanıyor. Daha çok terliyor, daha fazla yoruluyor ve daha iyi eserler ortaya koyuyor. Bu bakımdan ödüllerin böyle kamçılayıcı bir rolü vardır. Sadece kişiler de değil, kurumlar da böyle 'aferin'lere muhtaç. Elbette müesseselerin başlarındaki yöneticilerin taltifidir bu. Mükafat, binaya veya cansız kuruma gitmez orayı ihya eden, çabasıyla mekanı canlandıran şahıslara yapılmıştır o takdir. Bu bakımdan ödülleri fazla görmek abestir. Aslında şu anda tenhalarda çalışan, herkese görünmeyen ama esaslı biçimde kültüre, sanata, edebiyata kısacası medeniyetimize mühim katkılarda bulunan pek çok kişi vardır. Onların da hakkıdır bu ödüller. Musikide, şiirde, sinemada, hat sanatında, tezhipte, minyatürde, tiyatroda, ebruda, mimaride, nakış sanatında, cilt sanatında ve daha pek çok alanda yıllardan beri mütevazı biçimde çalışan ustalar/üstatlar vardır. Çevrelerini donatmakta, iyi talebeler yetiştirmektedirler. Kimisi akademisyendir bunların, kimisi de 'el almış', yola böyle devam etmişlerdir. Şüphesiz bunların da görülmesi, bu hizmetlerin de takdir edilmesi gerekiyor.
Hayırlı eserler bırakmak
Geçmişte de hiç ödül beklemeden gece gündüz çalışan ve gelecek nesillere hayırlı eserler bırakan sanatkarlar olmuştur. Esasen hiç bir sanatkar taltif görmek için çalışmaz. Buna ihtiyacı da yoktur. Ama birikimlerini topluma armağan eden abide şahsiyetlerimiz hep olagelmiştir. Hadi merhum şairimiz Mehmed u00c2kif Ersoy'un "İstiklal Marşı" şiiri mükafatlandırılmıştır diyelim. Peki İsmail Saib Sencer veya Ali Emiri Efendi ödül almış mıdır, hiç sanmıyorum. Ama buna rağmen daha sonra da olsa varlıkları hatırlanmış, hizmetleri anılmış, katkılarıyla gönüllerde taht kurmuşlardır. Mesela Millet Kütüphanesi'nin kurucusu Ali Emiri Efendi'nin adı Fatih'in en büyük kültür merkezine verilmiştir. Keşke İsmail Saib Sencer'in de ismi böyle büyük bir kültür merkezini süslese...
Gençler yüreklendirilmeli
Şüphesiz ödüller düşünülürken, sene içinde eser veren, iz bırakan ve topluma katkıda bulunanlar gözönünde tutulurken gençler de teşvik edilmeli, yüreklendirilmelidir. Buna kimsenin itirazı olamaz. Ama bunu yaparken de koca bir ömrünü devletine ve milletine adamış olan, gençliğe örnek olup yol göstermiş bulunan münevverler, yazarar, sanatkarlar, ilim irfan çınarları da asla ihmal edilmemelidir. Bu bizim onlara bir teşekkürümüz olduğu gibi aslında hepimizin ortak sorumluluğu ve toplumun vicdan borcudur.
Sultanahmet'te şölen var
ESKADER 2017 Kültür Sanat Ödülleri bugün (22 Nisan Pazar) Sultanahmet Medresesi'nde sahiplerine veriliyor. Saat 14.00'te başlayacak töreni bütün sanatsever dostlara tavsiye ediyorum. Belki de uzun zamandan beri görmedikleri sanatçıları görecek, görüşemedikleri yazarları bulup sohbet edeceklerdir. Merasimde, 22 daldaki 25 ödül sahiplerine takdim edilecek. Törenin bu yıl da bir şölen havası içinde geçeceğine inanıyorum. Bugün sahiplerini bulacak olan ESKADER 2017 Kültür Sanat Ödülleri şöyle:
1. Araştırma-İnceleme:
Muhammed Hüküm, Kemal Tahir (Şair-Sosyolog), İthaki
2. Biyografi:
Dursun Gürlek, İbnü'l-Emin Mahmut Kemal İnal, Kubbealtı
3. Çocuk Edebiyatı:
Özgür Aras Tüfek, Türkçenin Muhafızları, Erdem Çocuk
4. Deneme:
Funda Özsoy Erdoğan, Kırklandım, Ötüken
5. Dergi: Edebiyat Dergiciliği:
Mahalle Mektebi /Konya
Şehir Dergiciliği:
Şehir ve Kültür /İstanbul
6. Düşünce:
İslam Düşünce Atlası, Konya Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınları ve İLEM
7. Gezi:
F. Hande TOPBAŞ, Bir Şehir Durduğunda, Şule
8. Görsel Sanatlar u2013 Resim:
Rauf Tuncer
9. Halk Bilimi:
Prof. Dr. Necati Demir, Anadolu Türk Masallarından Derlemeler, Ötüken
10. Hikaye:
Emin Gürdamar, Atları Uçuruma Sürmek, Hece Öykü
11. Klasik Türk Sanatları:
Muhammet Mağ, Hat ve Tezhip
12. Kurum:
Sivas İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Sivas 1000 Temel Eser
13. Kültür Mirası:
Bağcılar Belediyesi, Sırat-ı Müstakim / Sebu00eelü'rreşad
14. Müzik:
Savaş Şafak Barkçin, Gönül Makamı, İnsanart
15. Roman:
Hakan Kağan, Mavi Turna, Kapı
16. Röportaj:
Bahtiyar Aslan, Bitmeyen Röportajlar, Kesit
17. Şehir Kitabı:
Sinan Yılmaz, Üsküdar Kitabı, Ötüken
18. Şiir:
Hüseyin Akın, Yan Tesir, Şule
19. Televizyon Kültür Yayıncılığı:
Kitaphane Programı, TRT Haber
20. Yerel Yayın Faaliyeti:
Şehir Dergisi, Kayseri
21. Üstün Hizmet Ödülü:
Beşir Ayvazoğlu, Turan Oflazoğlu, Yalçın Tura
22. Özel Ödül:
Mehmet Niyazi Özdemir