Dolar (USD)
35.18
Euro (EUR)
36.53
Gram Altın
2966.40
BIST 100
9724.5
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
03 Aralık 2022

Türkiye'nin 2023 temiz enerji hamlesi

Bu yıl 24 Şubat’ta başlayan Rusya – Ukrayna savaşı, Avrupa’yı enerji çıkmazına sürüklerken tüm dünyayı da olumsuz etkiledi. Türkiye’nin, Bakü – Ceyhan Petrol Boru Hattı ile enerji alanında bir geçiş üssü olmak için attığı adım, Rusya, Irak, İran ve Azerbaycan’dan ülkemize uzanan gaz ve petrol boru hatları ile temiz enerjiye ulaşmamızı sağladı.

Boru hatları ile yetinmeyen Türkiye, 70 yıllık hayali olan nükleer enerjiye geçmek için de güçlü bir hamle yaptı. Daha önce iki kez ihaleye çıkıldığı hâlde hayata geçirilemeyen nükleer enerjide adım adım sona yaklaşıldı. 2010’da anlaşması yapılan, 2018 yılında temeli atılan Akkuyu Nükleer Santrali’nin ilk ünitesi 2023’te faaliyete geçecek.

Dört reaktörden oluşan Akkuyu Nükleer Santrali’nde dört ünitenin inşaatı da aynı anda devam ediyor. Şu anda şantiyelerde 7/24 esasına göre 20 binin üzerinde insan çalışıyor. Toplam 4 bin 800 megavat kapasiteye sahip santral tümüyle bittiğinde yılda 35 milyar kilovatsaat elektrik üretecek, 60 yıllık hizmet ömrüne sahip olacak ve çalışması 20 yıl daha uzatılabilecek. Bir bakıma Türk ekonomisine yeni bir lokomotif eklenecek.

***

Türkiye - Rusya işbirliğiyle yapılan Akkuyu Nükleer Güç Santrali 4 bin kişiye iş imkânı sağlayacak. Uranyumun maliyeti ve diğer enerji kaynaklarının fiyatı ne olursa olsun, Akkuyu’da elde edilen elektriğin Türkiye'ye maliyeti 12 centi geçmeyecek.

İkinci nükleer santrale ilişkin müzakereler de devam ediyor. Sinop’ta inşa edilecek santralin Akkuyu’nun en az dört katı büyüklüğünde olması planlanıyor. Sinop Nükleer Güç Santrali, 16 veya 20 reaktörden oluşacak. Türkiye bu konuda Rusya’nın yanı sıra Güney Kore ve ABD'li şirketlerle de görüşüyor.

Türkiye’nin gelişmekte olan bir ülke olduğu dikkate alınırsa en fazla ihtiyaç duyduğu şey temiz enerji. Keban, Karakaya ve Atatürk Barajları ile diğer hidroelektrik santrallerin yanı sıra küçük nehirler ve çaylar üzerinde de barajlar yaparak temiz enerjiye ulaşmak için büyük çaba gösteren ülkemizde 275 metre yüksekliğindeki Artvin Yusufeli Barajı’nda su tutulmaya başlandı.

***

Temiz enerji alanında Türkiye’nin son hamlesi ise Karadeniz’de bulunan doğal gazın insanüstü bir gayretle ülkemizin hizmetine sunulması olacak. Türkiye tarihinin en büyük doğal gaz keşfi olarak kayıtlara geçen Sakarya Gaz Sahası’nda da çalışmalar tıpkı Akkuyu gibi 7 gün 24 saat aralıksız sürüyor. Karada 5 bin, denizde 2.500 kişi çalışıyor.

Sakarya gaz sahasında kuyulardan çıkan doğal gazı toplayıp ana boru hattına bağlayacak 280 tonluk dağıtım haznesi geçtiğimiz hafta denizin 2.200 metre altına yerleştirildi. Doğal gazın Türk insanına olabildiği kadar hızlı ulaştırılması için denizde 51 gemi hizmet veriyor. İhtiyaç duyulan ürünler 20 ayrı ülkeden satın alınıyor.

Doğal gazı deniz dibinden karaya taşıyacak 170 kilometrelik boru hattının döşemesi tamamlandı. Filyos Doğal Gaz İşleme Tesisi bitmek üzere. Denizdeki çalışmaların da üçte ikisi tamamlandı. Denizde ve karada bir aksilik olmazsa Türkiye, cumhuriyetin 100. kuruluş yıldönümünde enerji bağımsızlığını ilan etmiş olacak. Ve enerjide yeni bir Türkiye çağı başlayacak.