ALİ BABACAN GÜVENCE VERDİ
Başbakan Yardımcı Ali BABACAN, Türkiye'nin siyasi ve ekonomik istikrarının erozyona uğramasına asla izin vermeyeceklerini söyleyerek, "Onun için ne gerekiyorsa yaparız. Elimizde her türlü enstrüman ve imkan var. Kontrol bizdedir" dedi.
Habertürk'ün yayınında değerlendirmelerde bulunan Babacan, 2013 için yüzde 3,6 büyüme öngördüklerini belirterek, "felaket senaryoları çizmemek lazım" şeklinde konuştu.
Enflasyonu etkileyecek en önemli unsurun kur olduğunu ifade eden Babacan, likiditenin eskisi kadar bol olmayacağından cari açığın finansmanında maliyetlerin bir miktar yüksek olacağının altını çizdi.
Yabancı kaynak akışının azalmasına ilaveten önümüzde siyasi ortamı iyice gerecek iki seçim olması, nerden bakarsanız bakın 2014 yılının zor geçeceğine işaret ediyor.
RATİNG KURULUŞLARINDAN UYARI
Uluslar arası kredi derecelendirme kuruluşları Fitch ve Moody's, Türkiye'nin kredi notu ve not görünümünün siyasi riskleri yansıttığını açıkladı.
Kamu maliyesinin bozulması veya dış sermaye akışının ani ve kalıcı şekilde durması halinde Türkiye'nin kredi notunun düşebileceği, uyarısı yapılıyor.
Dış sermaye akışındaki yavaşlamanın başta finansal piyasaları ardından da reel sektörü etkileyeceği, uzmanlar tarafından uzun bir zamandır seslendiriliyor.
ESNAF KEPENK KAPATIYOR
Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu(TESK) istatistiklerine göre 2005 ile 2013'ün ilk 6 ayı arasında toplam 1 milyon 145 bin esnaf ve sanatkar kaydını sildirdi.
TİSK Başkanı Bendevi Palandöken, geçen yıl 60 milyar lira ciro yapan AVM'lerin bu yılki hedeflerinin yüzde 25 artışla 75 milyar lira olduğunu bildirerek, bu durumun haksız rekabete yol açtığını, esnafın işyerini kapatarak işçi yapılmak istendiğini, dile getirdi.
Esnafın piyasadan silinmesini önleyecek düzenlemeleri içeren perakende yasa tasarısının kanunlaşarak bir an önce yürürlüğe girmesi, sorunu bir nebze olsun hafifletebilir.
TURİZM UMUT VADEDİYOR
İstanbul Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından hazırlanan "İstanbul'un Turizm İstatistikleri" başlıklı rapora göre, 2013'te İstanbul'a gelen yabancı ziyaretçi sayısı, bir önceki yıla oranla yüzde 12 artarak 10 milyon 474 bin 867 kişiye ulaştı.
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği(TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy da, 2014'te ülkeye gelecek olan turist sayısının 37-38 milyon civarında olacağını belirterek, "Turizm gelirlerinin ise 35 milyar dolar civarında olacağını öngörüyoruz" dedi.
İçerde ve dışarıda huzurlu bir ortam olursa, net döviz kazandıran sayılı sektörlerimizden olan turizm, bu yıl da yüzümüzü güldürecektir.