Dolar (USD)
34.54
Euro (EUR)
35.98
Gram Altın
3006.89
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
12 Haziran 2023

Alaın Touraın: Aksiyon olarak sosyoloji

97 Yaşında aramızdan ayrılan Alain Touraine (3 Ağustos 1925-9 Haziran 2023) günümüzün en önemli sosyal bilimcilerindendir. Sanayi sonrasi Toplum (Post-industrial society) kavramının teorisyeni olan Touraine, sosyal hareketler, sosyal aksiyon kavramları denilince akla gelen ilk isimdi. Tourain’in başlıca eserlerinden bazıları şunlardır: Sanayi Sonrası Toplum (The Post-Industrial Society), Mayıs Hareketi: Devrim ve Reform (May Movement: Revolt and Reform), Dayanışma: Polonya (1980-81) (Solidarity: Poland 1980-81), Modernliğin Eleştirisi (Critique of Modernity), Nükleer Karşıtı Protesto (Anti-nuclear Protest: The Opposition to Nuclear Energy in France), Toplumun Kendini Üretmesi (The Self-Production of Society), Göz ve Ses (The Voice and the Eye).Touraine, dünyadaki en verimli ve yaratıcı entelektüellerin başında gelmektedir. Tourain’ein ölümü, entelektüel dünya ve sosyal bilimler için yeri doldurulmaz bir kayıptır.

Hayatı boyunca toplumsal dünyayı gözlemlemeye, anlamaya ve kavramsallaştırmaya çalışan Touraine, toplumsal hayatın farklılıklarını, çatışma ve özgürlük boyutlarını aydınlatmaya çalışmıştır. Sosyal bilimler alanında dev bir isim olan Touraine, felsefe, ahlak ve siyaset alanlarında da büyük bir birikime sahipti ve bu alanlara da önemli katkılarda bulunmuştu. Touraine, sosyolojiyi edebiyattan ayırmayan bir entelektüeldi. “Edebiyatla büyüyen son nesle mensup olduğunu” söyleyen Tourain, edebiyat ışığında sosyoloji yapmanın en parlak örneği olarak önümüzde durmaktadır.

Touraine, sosyolojiyi sosyal aksiyonun bilimi olarak tanımlamaktadır. Touraine, aksiyonalizm olarak ifade ettiği sosyoloji teorisini Talcott Parsons’un fonksiyonalizmine alternatif olarak ifade etmektedir. Touraine’e göre bireyler, merkezi gücü elinde bulunduran bürokratik ve teknokratik mekanizmalara ve odaklara mahkûm değildirler ve kendilerini onlardan özgürleştirebilirler. Toplumun üyeleri olarak tüketimi reddettikleri ve karar verme süreçlerine aktif olarak katılma konusunda ısrarcı oldukları takdirde emeklerine ve benliklerine sahip çıkmaları mümkündür. Touraine’e göre sosyoloğun görevi, bireylerin sosyal aksiyon konusundaki farkındalıklarına katkı sunmaktır. Toplumu çok değerli bir yapı olarak gören Touraine, toplumsal bir özne olarak bireyi sürekli eylem halinde aksiyoner bir benlik olarak düşünmektedir. Touraine, sosyolojiyi toplumun sosyolojisi olarak değil, aktörlerin sosyolojisi olarak kurgulamaktadır. Aktörler, sosyal sistemlerin basit parçaları değil, sosyal sistemleri yaratan aktif güçlerdir.

Sosyolojik müdahale kavramı, Touraine’in teorisinde önemli yer tutmaktadır. Sosyal araştırmacılar ve sosyal aktörler, sürekli olarak kendilerini bir analize tabi tutmalıdırlar. Sosyolojik müdahale kavramı, siyasal ve sosyal konularda bütün sosyal aktörlerin aktif bir şekilde bütün süreçlere katılımını öngörmektedir. Sosyolog, sosyal ve siyasal konulara müdahale etmek suretiyle sosyal aksiyonun sosyal bir harekete dönüşmesini sağlamalıdır. Sosyolojik müdahale sosyal aktörlerin pratik bir bilince ve toplumun gerçek bilgisine sahip olmayı gerektirmektedir.

Touraine, birey ve toplumun sürekli olarak değişim içinde olduğunu düşünmektedir. Bireyin duyguları, düşünceleri ve davranışları değiştikçe sosyal yapılar, sistemler ve kurumlar da değişmektedir. Toplumun kendisi sürekli olarak kendisini üretmektedir. Bireyler ve yapılar arasında karşılıklı aktif ilişkilerin olduğunu düşünen Touraine, karşılıklı ve dinamik ilişkilerin sosyal eylemleri ve yapıları sürekli olarak değiştirdiği kanaatindedir. Touraine, tarihsellik kavramına özel bir önem vermektedir. Tourain, tarihsellik kavramıyla bir toplumun kendisi üzerinde eylemde bulunma yeteneğini kastetmektedir. Toplum ve tarih, tamamen insani aksiyonun ürünleridirler. Topluma ve bireye dair her şey tarihseldir. Değişik tarihsel şartlar, bir toplumu kendi yapısı içinde harekete geçirmeye zorlamakta, bireysel ve sosyal davranışları şekillendirmekte ve aksiyonun sosyal sistem olarak ortaya çıkmasını sağlamaktadır.

Touraine, toplumu pasif olarak düşünmemektedir. O, toplumu ve bireyi aktör olarak konumlandırmaktadır. Sosyal aktivite kavramı, Touraine sosyolojisinin ana kavramlarındandır. Sosyal aktivite kavramını Touraine, demokrasinin temeli haline getirmektedir. Touraine, demokrasinin siyasal kararların yapılması ve uygulanması süreçlerine maksimum düzeyde insanın aktif katılımının sağlanmasıyla gerçekleşebilecek bir sistem olduğuna inanmaktadır. İnsanı ve toplumu dinamik bir sosyolojik bakışaçısıyla anlamamıza katkı sunan Tourain’i saygıyla anıyorum.