Dolar (USD)
32.52
Euro (EUR)
34.60
Gram Altın
2488.25
BIST 100
9524.59
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

09 Ocak 2014

Alacaklı ve borçlulara müjde

Ebu00fb Katade radıyallahu anh'dan rivayet edildiğine göre, Resu00fblullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

"Kıyamet gününün sıkıntılarından Allah'ın kendisini kurtarmasından hoşlanan kimse, borcunu ödeyemeyene mühlet tanısın veya ondan bir bölümünü indirsin."

ıklama:

Tek bir cümleye en az on farklı konudan bahsetmek ve cümlenin akışını bozmadan bir ahenk içinde sunmak ancak vahiy desteğiyle mümkün oluru2026 Öyle bir cümle kurmanız gerekir ki muhatabınız ikinci bir soru sorma ihtiyacı hissetmesin. Bu kısacık cümlede bakın hangi konulara değinilerek geniş bir bilgi sunulmuş;

u00b7 Kıyamet gününün mutlaka vuku bulacaktır

u00b7 Kıyamet gününün sıkıntılı olacak

u00b7 Kıyamet günü sıkıntısından müslümanların da etkilenebilme ihtimali olabilir

u00b7 O sıkıntıdan kurtulma ihtimali

u00b7 O sıkıntıdan kurtarıcı tek varlığın Allah olduğu

u00b7 O sıkıntıdan kurtulmanın vereceği mutluluk

u00b7 Gaybi bir bilgi

u00b7 Bir insan alacaklı ya da borçlu olabilir. Bu, borçlanmanın caiz olduğunu gösterir

u00b7 Borç ödeme tarihi yaklaştığında Allah her iki tarafı da imtihan etmek isteyebileceğinden borç ödeme tarihine kadar kuluna yardımını erteleyebilir.

u00b7 Allah dilerse kulunu sıkıntıya düşürerek de imtihan eder.

u00b7 Allah, maddi olarak sıkıntıyla imtihan ettiği kulunun bu sıkıntıdan kurtulması için alacaklı olana mahşerden kurtulma primi sunar.

u00b7 Alacaklı olan kişi alacağını ertelediğinde maddi olarak aman aman bir kayba uğramaz. Bilakis borçlu olan kişinin sevgisini kazanır. Bu sevgi, kardeşlik duygusunu artırır.

u00b7 Allah'ın rızasını kazanmak için alacağından bir kısmından ya da tamamından vaz geçebilir. Bu, hem iyi bir sevap olarak döner kendisine hem de kardeşlik duygusunu pekiştirmiş olur.

u00b7 Borcunu ertelemek istemeyen bir insan karşı tarafın aklına bazı olumsuz cimri- paraya tapan- gaddar gibi - kanaatler sunar.

u00b7 Borcunu ertelemeyen bir insan, muhatabına şu mesajı verir; bir daha da benden borç isteme.

u00b7 Bir daha da borç vermek istemeyen kişi kıyametin şiddetinden kurtulma ecrini de umursamamış olacağından en büyük zararı kendisi görür.

u00b7 Kıyamet günü sıkıntıdan kurtulmak isteyenler ihtiyaç sahiplerine borç verebilirler.

u00b7 'Borcunu ödemeyene' demiyor efendimiz. Ödeyemeyene dediğinden borçlu olan kişinin keyfi bir ödeme yapmak istemediği anlaşılır.

u00b7 Burada merhametli olmak da teşvik edilmiştir.

u00b7 Allah'ın hem alacaklıya hem de borçluya olan merhameti tek cümlelik bu hadiste zikredilmiş.

u00b7 Borçlu olup ta ödeyemem korkusuyla nice insanlar canlarına kıyıp intihar etmiş, nice alacaklılar borçlularına zulmetmiştir. İnsanın yeryüzünde mutlu bir hayat yaşama garantisini veren İslam dini hem borçlu hem de alacaklı olanları bu sıkıntıdan kurtarıp her ikisine hayat veren imkanlar sunmuştur.

Okuduğum hadisleri bol meyveli ağaçların olduğu çok büyük bir bahçeye benzetirim. O bahçenin içine girip her kelimeyi ağacı sallar gibi sallarım. Ne kadar meyve düşerse artıku2026 Hadisleri okurken bahçenin giriş kapısına yakın olan ağaçtan birkaç meyve koparıp dışarı çıkmamu2026

Bazı hadisler vardır kapısını sadece ilim adamlarına açar. Az ilimli olanlar o kapıdan içeri giremezler. Girseler bile ağacı sallayamazlar. Ağacı sallasalar bile meyve düşüremezler. Bu sadece alimlere kolaylaşmış olacağından ilmi olmayanların hadlerini bilmeleri gerekir.

Az önce okuduğumuz hadis-i şerif kapılarını tüm insanlara açmıştır. Azıcık bilgiyle yirmi bir tane ders çıkarttım. Ama bu hadisimizi bir alim incelemeye kalktığında çok daha fazla dersler ve hükümler çıkarır.

Unutmayalım ki efendimiz aleyhisselam'ın ağzından çıkan cümlelerde hiçbir kelime öylesine söylenmiş değildir.