Akıllı telefonlar ve başarı
Daha yeni üniversite sınavlarından çıktık. Sonuçlar sadece ülkemiz gençliği açısından değil okullarımızdaki eğitim ve öğretim kalitesi yönünden de tam bir facia maalesef.
Sınava 2 milyon civarında aday katılmış. 40 adet matematik sorusu adaylara yöneltilmiş. Doğru cevap verme ortalaması 5,5. Yine 40 fen bilgisi sorusuna adaylar ortalama olarak 2,8 doğru cevap vermişler. 40 sosyal bilimler sorusunun ise adaylar ortalama 6'sını bilebilmişler.
Acaba neden doğru cevaplar bu derece düşük?
Sorunun cevabına gelince, en önemli faktörün bilgisayar ve şimdilerde onu aratmayan akıllı cep telefonları ile aşırı vakit harcama olduğunu düşünüyorum.
Çünkü bu meşgaleler zihni yormakta ve çocuklarda ders çalışmaya heves bırakmamakta. Aynı zamanda derslere konsantre olmayı da zorlaştırmakta. Bir de uyku problemlerine sebep olduklarını hesaba katarsak gençlerin yeni bilgiler öğrenmekte cok zorlanacakları anlaşılabilir. Zaten motivasyona da darbe vuruyordu.
Bu aletler aynı ders çalışma gibi görsel ve zihinsel gücü harekete geçirmeye dayandığı için enerji çalarlar ve ders çalışmaya engel teşkil çağlarlar ederler.
Sivas'ta yaşayan 28 yaşındaki Yunus Emre Karataş Yüksek Öğretim Kurumları Sınavından (YKS) sayısal soruların tamamını doğru cevaplamış. Sorulduğunda; başarısında sınava hazırlanma döneminde, Mehmet önce vakit kaybettirdiği için akıllı cep telefonunu tuşlu ile değiştirmesinin etkili olduğunu açıklamış.
Gerçekten bu gencimiz doğrusunu yapmıştır. Akademik olarak başarılı sonuç almak isteyenler bu aletlerden uzak durmayı bilmelidirler.
31 Temmuz 2018 günkü medyada yer alan habere göre Fransa'da okullarda cep telefonlarının kullanılmasını yasaklayan kanun parlamentodan geçmiştir. Bu kararı siraladığımız gerekçelerle çok isabetli bulduğumuzu ve darısı ülkemize diye arzu ettiğimizi belirtmeliyim.