Dolar (USD)
32.58
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2506.49
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

17 Şubat 2017

AK Parti'nin başarısı?

AK Parti, iktidara geldiği 2002'den bu yana, milletin çıkarlarını öne alması, verdiği sözleri yerine getirmesi, ekonomiyi yükselen bir seyirde tutması, sürekli kalkınma hamlelerinde bulunması, en rahat olduğu dönemde bile ısrarla 'değişim' demesi (Anayasa değişikliği referandumu buna örnektir) ve milletin menfaati söz konusu olduğunda kararlarını revize edebilme başarısıyla bugünlere geldi.

Ekonomiden sağlığa, otoyollardan hastanelere, demokratik açılımlardan sosyal politikalara kadar AK Parti'nin başarı skalasına dahil edeceğimiz daha bir çok konu var.

Mesela bu son maddenin (milletin çıkarı için alınan kararı revize edebilmesinin) birebir şahidiyim. Milletin menfaati için hükümetin yaptığı "fikr-i takibe" örnek olsun diye bir konuyu anlatacağım.

***

Başbakan Yıldırım, 15 Ekim'de Başbakanlığın İstanbul Dolmabahçe'deki Çalışma Ofisi'nde aralarında benim de olduğum gazetecilerin ekonomi müdürleri ve yöneticileriyle bir araya geldi.

Sorularımıza içtenlikle cevap verdi. Öyle ki Başbakan Yıldırım'la yeni açılan Osmangazi ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün geçiş ücretleri üzerine uzunca süren bir diyalogumuz oldu. Özellikle daha Kurban Bayramı'nda geçtiğim Osmangazi Köprüsü'ndeki düşük trafiğin sebebinin 'yüksek ücret'ten kaynaklandığının ifade edildiğini aktardım. Hatta halkın köprüye 90 lira vermemek için 50 lira ücretli Eskihisar feribot kuyruğunda saatlerce beklediğini belirterek geçiş ücretinin ucuzlama ihtimalinin olup olmadığını sordum.

"Zaman ekonomisi diye bir şey var. En pahalı hizmet olmayan hizmettir. Bu Türkiye'nin bir kazanımıdır. Dolaşacaksınız Körfez'i 2 saat. 2 saatte ben Balıkesir'e gidiyorum" diyen Yıldırım, ben, 'vatandaşlar köprü ücretinin düşürülmesinde ısrarlı' deyince "Kaç lira olmasını istiyorlar?" diye sordu. Ben de "65-70 lira olursa sürümden de kazanılır" denildiğini söyleyince gülüştük. Başbakan Yıldırım bana, "Yine de bu konuyu not alıyorum" diye cevap verdi.

Bilindiği gibi yılbaşından itibaren de hükümet, Osmangazi Köprüsü'nden geçiş ücretini yüzde 20 indirerek 65 lira yaptı. Aynı şekilde Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde geçiş ücreti de küçük araçlar için 15 liraya indirildi.

Özetle AK Parti, milletin lehine olacak her öneriyi dikkate alıp olumlu anlamda hızla hayata geçirdiği için her seçimde kazanıyor.

OMBUDSMANLIK BAŞVURU BEKLİYOR

Aynı şekilde AK Parti 2012 yılında TBMM bünyesinde demokrasiler için vaz geçilmez olan Kamu Denetçiliği Kurumu (Ombudsmanlık) kurdu.

Kurum, kamu hizmetlerinin işleyişinde bağımsız ve etkin bir şikayet mekanizması oluşturmak ve idarenin her türlü işlemini insan hakları ve hukuka uygunluk yönlerinden inceleyip önerilerde bulunuyor.

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, kurumun 2016 Yıllık Raporu'nu medyaya göndererek kurumun işlevselliğinin duyurulması için uğraşıyor.

Örneğin vatandaşlar gazetelere birçok sorun için başvuruda bulunuyor ancak çoğu konuda çözüm sunabilecek Kamu Denetçiliği Kurumu'na yeterince başvurmuyor. İnsanlar maalesef hala Ombudsmanlığın devlet-millet arasındaki iletişim için ne denli önemli olduğunu bilmiyor.

Kamu Denetçiliğine yapılacak başvuru için en küçük bir harç bedeli alınmıyor ve en geç 6 ay için konu karara bağlanıyor.

Şeref Malkoç, 10 bin kişi üzerinde yaptırdıkları kamuoyu araştırmasında kurumun ismini duyduğunu söyleyenlerin oranının yüzde 25, kurumun ne iş yaptığı sorusuna cevap verenlerin oranlarının ise yüzde 10 olduğunu ifade ediyor.

Hak arama kültürünün yaygınlaştırılması, kamunun hizmet standardını yükseltmek ve kamuda şeffaflığı artırmak için kurulan Kamu Denetçiliği Kurumu'nun önemini anlatmamız gerekiyor.

AA'NIN 2016 YILLIĞI HARİKA

Yazılı ve görsel medya için günümüzde en büyük haber kaynakları haber ajansları. Medya eskiden olduğu gibi çok sayıda muhabir istihdam etmiyor. Haber merkezleri daha çok özel haber için çalışan birer servise dönüştü. Haber ajansları içinde basın sektörünün en çok haber, fotoğraf ve görüntü aldığı kurum ise hiç şüphesiz devletin Anadolu Ajansı.

AA, terör eylemlerinden darbe girişimine, sınır ötesi operasyonlardan, kültür ve spora kadar 2016 yılında Türkiye'de hayata dair ne yaşandıysa bunları çok güzel bir almanağa toplamış. AA Genel Müdürü Şenol Kazancı ve tüm AA çalışanlarını bu kıymetli eserden dolayı tebrik ediyorumu2026