Dolar (USD)
32.53
Euro (EUR)
34.91
Gram Altın
2453.03
BIST 100
9888.73
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

30 Nisan 2015

AK Parti kazanamazsa kaos olur

Malum çevreler yine mal bulmuş mağribi gibi atladılar. Fethullah'ın 'paralel firarına' ayranları kabardı, 'fetiş' duyguları debreşti. Hiç umurlarında olmadığı halde 'adaleti' hatırlayıp hükümete küfredecek sebep buldular.
Oysa domuz gibi biliyorlar ki, sorunun temeli parlementer sistemin kendisidir.
O yüzden aynı kişilerden başkanlık sistemine karşı çıkmalarına hala tatmin edici bir yorum göremedik. Yok diktatörlük, yok Amerikan sistemi, hatta darbeden bile medet umanlar şimdi adalet arıyorlar, ha?
Şu gerçeği hep saklamaya çalıştılar. Parlementer sistemin en büyük zaafı tüm siyaset bilimcilerinin ortak görüşüyle subut etmiş 'koalisyon' yani güçsüz hükümetlerdir. Az ötede 'kaosdur'. Siz, bunların, Parlementer Sisteme aşıkları neden sanıyorsunuz!
Hangi siyaset bilimciler söylüyormuş bunu, Jack Hayward, David Held, Jolyon Howorth, Samuel Huntintgton, Juan Linz, Howard Machin, Cox, McCubbins say sayabildiğin kadar! He, Türk akademisyen mi dediniz, Burhan Kuzu hocaya burun kıvırırlar. O zaman muma ihtiyacınız olacak, azizim!
Bırakalım işin akademik boyutunu da halkın anlıyacağı şekliyle ifade edelim.
He, bunu demokrasi falan sananlara bir çift lafım, kimse kimseyi kandırmasın, o demokrasi dediğiniz koalisyonla falan olmuyor! Çok çok Güneş motellerde milletvekilliği pazarları kuruluyor! Gün içinde 5 parti değiştiren 'şark kurnazlarına' gün doğuyor.
Bunlar demokrasinin özü, olmazsa olmazı, değil mi?
Peki, bunları 70'lerde 90'larda hiç yaşamadık.
Ya, başbakanla medya partonlarının 'pijama partisine' teşne olmanız da mı yalan? Bu da mı 'gol' değil!
Kuvvetler Ayrılığı mi?. Arzuladığınız gibi es kaza 'koalisyon' çıkarsa, kuvvetler öyle bir ayrılır ki, kim kimin adamı, kim kime çalıyor, kim kime oynuyor, seyrederiz, öyle mi!
Bunlar futurist bir senaryo değil tecrübe ile sabittir. Unutmadık, unutturmayacağız!
Bi iki laf da Kemalistler'e gelsin. İyi anlasınlar diye, hani pek bir gururla savundukları Kemal Paşa ve yaptıklarını haklı gösterme gayreti vardır ya. Hani 'zamanın nezaketine binaen' yapılanların arkasına sığınırlar, herşeyi o halının altına süpürürler.
Hesap o hesap kardeş! Ne kadar güçlü Başkan, ne kadar güçlü parlemanto, o kadar güçlü Ülke.
Bölünmek istemiyor musunuz, hatta Suriye olmak istemiyor musunuz, o halde tek reçete yeni anayasa ve Başkanlıktır.
Tüm bunları altalta sıraladığımızda, iddia ediyorum, eğer değil birinci parti çıkmak değil tek başına iktidar olmak başkanlığı yani anayasayı değiştirecek coğunluğu elde edecek milletvekili çıkaramamak bile gelecek için cok büyük sorunlara yol açacaktır.
Ne mi olacak? En başta muhalefet mevzi kazanmış havasında propagandalara girişecek ve iktidara daha bir cüretkar ve yalanlarla yüklenecek ve sokaklar dahil ortalığı karıştıracaktır.
Ve yine iddia ediyorum eğer HDP barajı geçemezse Pkk terröre başlar diyorlar ya, bunun aksine eğer baraji geçersebu dediğiniz olacak ve daha da küstahlaşacaklardır. Bunları, o zaman Öcalan bile durduramıyacaktır.
Bir tarafa paralel çetenin sahte evrakla haşhaşilerini çıkarma teşebbüsünü koyun. Öte yana Pkk'nın son günlerde pervasız cüretini.
İşte o istedikleri 'kaotik' düzenin gelmesiyle sahte evraklar gerçeğe dönüştürülecek, terör de tekrar hortlatılacaktır!
***
Bahtiyar kalbiyle görendir Dostum. Ağuşunda bir çift umut, hem gözyaşı hem en büyük nimet.
Yazarımız Yakup Köse'nin yanındayız.