Dolar (USD)
32.49
Euro (EUR)
34.59
Gram Altın
2477.92
BIST 100
9566.75
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


​AirDrop kriz oluşturdu!

Özellikle son günlerde gerek Türkiye’de gerekse dünyada uçaklar kalkmadan yolculara AirDrop üzerinden gönderilen, patlayan uçak fotoğrafları ve görüntüleri büyük panik oluşturmaya başladı.Hatta bu görüntüler yolcular arasında tedirginlik ve korku oluşturduğu için uçak kalkışlarının iptali ve rötarı meydana gelmiştir. Türkiye’de ikinci kez yaşanan bu vaka, Hollanda’da da görülmüş 18 yaşındaki çocuk aynı şekilde kaza yapan uçak görüntüsünü tüm yolculara iletmişti. Benzer bir olay Hindistan’da da yaşanmış, AirDrop üzerinden gönderilen görseller farklı bir krizin patlak vermesine neden olmuştu.

AirDrop nasıl çalışır?

AirDrop'u, iki cihaz arasında bir Wi-Fi bağlantısı kurmak için başlangıçta Bluetooth'u kullanmaktadır. AirDrop özelliğinin kullanılabilmesi için Apple cihazının her ikisinde de Bluetooth ve Wi-Fi açık olmalı ve aralarında 9 metreden az mesafe olmalıdır. Ardından, her iki cihazdan eşler arası Wi-Fi bağlantısı etrafında bir güvenlik duvarı oluşturulur ve AirDrop kullanılarak gönderilen dosyalar şifrelenir. AirDrop'taiçerik alma ayarı herkes, sadece kişiler veya alma kapalı şeklindedir. Herkes olduğunda karşı kullanıcının içerik gönderim talebi otomatik olarak AirDrop özelliği açıksa görülmekte ve kullanıcı kabul ederse gönderilengörüntüyücihazına indirebilmektedir.

Ya yeniden kriz yaşanırsa?

Şaka ya da provokasyon mahiyetinde AirDrop üzerinden patlayan ya da düşen uçak görüntüsü gönderimi viral bir hal almaya başlamıştır. Hatta bazı kişilerin bu fotoğrafları yolculara gönderdikten sonra var olan krizi ve paniği kamera ile kayıt altına alarak video paylaşım siteleri ve sosyal medya mecralarında paylaştığı da görülmektedir. Zaman zaman uçakların dahi kalkamamasına sebep olabilen bu olaylar dünyada da yaygınlaştığı için ülkeler bu işlemi gerçekleştiren yolculara uçağa belli bir yıl binmeme cezası vermeye başlamıştır. Aslına bakılırsa bu tip olaylar nedeniyle kullanıcılara önemli bir fayda sağlayan AirDrop özelliğini kullanmamak pek de doğru sayılmayacaktır. Kullanıcıların ve hava yolu şirketlerinin bu noktada dikkatli olması gerekmektedir. Uçağa biniş esnasında bu tip görüntülerle karşı karşıya kalmamak adına AirDrop kabul özelliğinin kapalı ya da sadece kişiler şeklinde seçilmesi, dosya alımı açıksa da bilinmeyen kullanıcılardan gelen dosyaların güvenlik riskleri de taşıyor olması sebebiyle doğrudan reddedilmesi; aynı zamanda hava yolu şirketlerinin de bu tip olaylara mahal verilmemesi adına daha sıkı tedbirler alması ve dünyadaki örneklerde olduğu gibi belirli bir süre uçuş yasağı verilmesi son derece önemlidir.