Dolar (USD)
32.59
Euro (EUR)
34.68
Gram Altın
2504.83
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

16 Haziran 2014

Ailesinin geçimi için çalışmalar, boşa gitmez

Ebu Mes'ud'dan:

u2013 Kişi, sevabını Allah'tan bekliyerek ailesi için bir harcama yapacak olsa, bu harcama, onun için sadaka yerine geçer.

(Buhari/Nafakat 1; Müslim/Zekat 48)

* * *

Gece gündüz çalışıyordu Ahmet Bey. Ailesinin geçimini sağlamak, hanımının ve çocuklarının ihtiyaçlarını kimseye el açmadan, borca girmeden karşılamak için yapıyordu bunu. Maişetini helal yoldan kazanmak içindi bütün bu çabaları. Gündüz çalıştığı iş, ihtiyaçlarını tam karşılamaya ne yazık ki yetmiyordu. Ek iş yaparak, eksik kalan masraf ödemelerini kapamaya çalışıyordu.

Ama zaman zaman, içinden bazı feryatların yükselmesine engel olamıyordu. Şöyle söylüyordu içindeki o ses:

u2013 Nedir bu çaba? Benim hiç özel hayatım olmayacak mı? Hiç kendimi düşünmeyecek miyim? Gece çalış, gündüz çalış. Dinlenmeyi düşünmekten vazgeçtim, manevi ihtiyaçlarımı dahi doğru düzgün karşılayamıyorum. Evet, namazlarımı elimden geldiğince kılıyorum, oruçlarımı tutuyorum, ama daha fazlasını yapmaya da ne vaktim oluyor, ne de yorgunluktan isteğim.

Son zamanlarda, bu itirazlar iyice fazlalaşmıştı. Ailesi için katladığı bu yorgunluğu ve fedakarlığı, nerdeyse sorgular olmuştu. Bu derece yorulmaya değer mi, demeye başlamıştı.

Neyse ki Ramazan ayı, o çok bunaldığı günlerde imdadına hızır gibi yetişmişti. Çünkü ramazan ayında orucunu rahat tutabilmek, teravihlere rahat gidebilmek, hiç olmazsa senede bir kere de olsa hatim indirebilmek için, ek işlere ara verirdi.

Bir gün evde bir kitap buldu. Peygamberimizin hadisleriyle ilgiliydi bu kitap. Hanımı Sultanahmet kitap fuarından aldığını söyledi.

Ahmet Bey, uzun zamandır kitap okumaya da ara vermişti. Aslında ne kadar çok severdi kitap okumayı. Ama bu geçim derdi yok mu, bu güzel alışkanlığı da körletmişti.

Ama bu sefer kararlıydı. Bu ramazan ayındaki boş vakitlerinde hiç olmazsa bu kitabı okuyup bitirmeye niyetlendi.

Kitabı okumaya başlayınca, isabetli bir karar verdiğini daha iyi anladı. Çünkü eserde yer alan hadisler, hep güncel konulara ışık tutan hadislerdi.

Hele okuduğu bir hadis vardı ki, zaman zaman içinden feryatlar yükselmesine sebep olan konuya net şekilde açıklık getiriyordu.

Ebu Hureyre'den:

"Resulullah Efendimiz:

u2013 Günahlar içinde öyleleri vardır ki, onları ne namaz, ne abdest, ne hac, ne de umre temizler, buyurdu. Denildi ki:

u2013 Onları öyleyse ne temizler? Buyurdular ki:

u2013 Onları, ancak geçimini sağlamak esnasında çekilen sıkıntılar, iş yorgunluğu temizler."

(Deylemi / Firdevs I, 210; Camiussagu00eer/2461)