Aile Şirketlerinin Başarılı Olma Sırları
Dünyada ve Türkiye'de şirketlerin %90-95'ini aile şirketleri oluşturuyor.
Rakam bu kadar büyük olunca aile şirketlerindeki yönetim, gelecek nesillere devir ayrı bir önem kazanıyor.
Dünyada aile şirketleri genelde 1-2 nesil sonra dağılma tehlikesi ile karşı karşıya geliyor, sadece %3'ü 4. nesile ulaşabiliyor.
Aile şirketlerinde parçalanmaya neden olan faktörlerin başında şirketlerdeki kuşak çatışmaları yer alıyor.
Büyük ekonomik krizlere direnebilen aile şirketleri aile fertleri arasındaki uyuşmazlık ve kavgalar nedeniyle kolayca dağılabiliyor.
Bu konuyla ilgili Konyalılar Derneği ve Konyalılar Vakfı "Aile Şirketleri ve Aile Anayasası" adı altında bir konferans düzenledi.
130 yıldır faaliyetine devam eden Konyalı Helvacızade Grubu'nun CEO'su Dr. Mevlüt Büyükhelvacıgil, aile şirketlerinin gelecekte de var olma yollarını ve aile şirketlerini bekleyen tehlikeleri anlattı.
Yetişkin birer birey haline gelen çocukların aile şirketlerine katılması ile büyük çatışmaların yaşandığını vurgulayan Dr. Mevlüt Büyükhelvacıgil, bu sorunların yaşanmaması için ilk adımın Aile Anayasası hazırlamak olduğunu söyledi.
Aile şirketlerindeki bireyler yaşa göre gruplara ayrılınca tablo şu şekilde oluyor;
Gelenekçiler (71 yaş üzeri olan kişiler): "Gelenekçiler/Sessiz Kuşak" olarak adlandırılıyor. İkinci Dünya Savaşı'nda doğan, pek çok ekonomik ve politik belirsizlik ortamında büyüyen bu kişiler kuralcı ve risk toleransına sahip olmayan kişiler.
Baby Boomer'lar (52 yaş ve üzeri olan kişiler): Aile şirketlerinde genelde kurucu kuşakları oluşturuyorlar. Temel düşünceleri "çalışmak için yaşa".
X Kuşağı (36 yaş ve üzeri olan kişiler): "Çalışmak için yaşa" diyen önceki kuşağın aksine "yaşamak için çalış" düşüncesine sahipler.
Y Kuşağı (16 yaş ve üzeri olan kişiler): Bilgisayarla büyüyen ilk nesil olarak eğitimli, her konuyu sorgulayan, kendi seçimlerini yapan, yaratıcı ve işverenden daha fazlasını isteyen grubu oluşturuyorlar.
Z Kuşağı (2000 ve sonrası doğan kişiler): Henüz çocukluk ve gençlik çağını yaşayan grup. Derin duygusallıkları ile kristal nesil olarak adlandırılıyorlar. Dünya ile ilgileri olmayan grup ileri teknoloji kullanımları ile ayrışıyor.
Aile şirketleri yeni kuşakların özelliklerini anlamalı ve gözlemlemeli.
Böylece iyi eğitim almış, iyi büyütülmüş aile bireylerinin kuruma bağlılıkları da sürecektir. Yeni kuşakları reddetmeden inovatif bakış açılarını değerlendirmek şirketlerin geleceğine büyük katkı sağlanacaktır.
Tecrübeli üst kuşaklar ile yeni kuşaklar arasında bağ sağlanırsa ve iş koşulları kuşakların durumlarına göre özel olarak düzenlenirse aile şirketlerinin geleceğinde büyük fark yaratılacak ve başarı ortaya konulacaktır.