Dolar (USD)
35.14
Euro (EUR)
36.75
Gram Altın
2965.76
BIST 100
9724.5
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
16 Ocak 2022

Aile içi anlaşmazlıkların nedenleri-4

Şayet karı da koca da, eşine karşı vazifelerini bilse ve bu vazifeleri yerine getirmek için elinden gelen gayreti gösterse; ikisi de mutlu olup dünya ve âhiret saadetine erer. Şimdi de İslam âlimlerinin çok güzel bir şekilde özetledikleri bu vazifeleri öğreneceğiz inşallah. Kadının kocasına karşı vazifeleri kısaca şunlardır:

1- Kanaatkâr olmak. Açgözlülük edip, fazla harcama yaparak; kocasını gereksiz borca ve sıkıntıya sokmamak.

2- Kocasına itaat etmek. Onu kırmamak, üzmemek ve daima gönlünü hoş etmeye çalışmak.

3- Kendi temizliğine dikkat etmek. Kocasını memnun etmek için: Temizlenmek, meşru şekilde süslenip koku sürünerek onun ilgisini çekmek.

4- Kocasının malını korunmak. İhanet etmemek, mal ve eşyasını titizlikle korumak

5- Akrabasına saygı göstermek. Kocasının akrabasına ve yakınlarına saygılı davranmak.

6- Sır saklanmak. Ailenin hiçbir sırrını kimseye duyurmamak.

7- Kocasının beşerî ihtiyacını karşılamak. Gerektiğinde; huzursuzluk çıkarmadan, onun beşerî ihtiyacını tatlılıkla görmek.

Erkeğin, hanımına karşı vazifeleri de kısaca şunlardır:

1- Hanımının nafakasını vermek. Üzmeden nafakasını yani meşru olan bütün ihtiyaçlarını helal yoldan karşılamak.

2- Hanımına dinini öğretmek. Dinini bizzat öğretmek, yoksa kendisine dinini öğrenecek imkân sağlamak.

3- Hanımının kalbini kırmamak. Her zaman hanımına güler yüzlü tatlı dilli davranmak, hep gönlünü hoş etmeye çalışmak.

4- Namusunu korumak. Evin dışında ona iş yaptırmamak ve harama girmesine imkân vermemek.

5- Hanımının sıkıntısına katlanmak. Mümkün olduğu kadar, -varsa- huysuzluklarına katlanmak ve onu hikmetle idare etmeye çalışmak.

6- Eğlendirmek. Evde onunla şakalaşmak ve eğlendirip sevindirmek.

7- Beşerî ihtiyacını karşılamak. Gerektiğinde, beşerî ihtiyacını tatmin etmek.

8- Hizmetçi tutmak. Durumuna göre, icab ederse hanımına hizmetçi tutmak.

9- Ayrı ev tutmak. İstediği takdirde ona ayrı ev tutmak yani kendi ailesiyle oturmak zorunda bırakmamak.

10- Sıla-i rahim yapmasına müsaade etmek. Meşru bir şekilde anne-babası ve diğer akrabalarına karşı görevlerini yerine getirmesine engel olmamak.

11- İddet nafakasını vermek. Boşanma vuku bulursa, iddet müddeti içerisindeki nafakasını vermek.

Şayet her şeye rağmen eşler arasında bir sorun çıkarsa, ikisi de müsamaha ve hoşgörüyü elden bırakmamalı ve her biri; eşinin güzel taraflarını, fazilet ve ve meziyetlerini hatırlayıp onun nahoş muamelesini affetmelidir. Âyet-i kerimelerde buyuruldu ki:

“Rahman’ın kulları öyle kimselerdir ki, yeryüzünde mütevazı olarak yürürler, câhiller kendilerine laf atarsa ‘selam’, derler.” (Furkan 63)

“Sen af yolunu tut, bağışla, uygun olanı emret, bilgisizlere aldırış etme.” (Araf 199)

Problemi tartışırken kimsenin aralarına girmesine izin vermemelidirler. Çünkü konunun uzmanlarına göre; başkalarının da tartışmaya katılması aile için çöküşünün başlangıcıdır. Ancak her biri kendi görüşünde inatla ısrar ederse âlim ve sâlih bir zata danışabilirler.

İkisi de hiçbir zaman fedakârlıktan uzaklaşmamalı ve bilmelidir ki, aile hayatı da dünya hayatı da ebedi değildir ve her şeyin bir sonu vardır. Âyet-i kerimelerde buyuruldu ki:

“Kim iyi bir iş yaparsa, bu kendi lehinedir. Kim de kötülük yaparsa aleyhinedir. Rabbin kullara zulmedici değildir.” (Fussilet 46)

“Kim zerre miktarı hayır yapmışsa onu (karşılığını) görür. Kim de zerre miktarı şer işlemişse onu (karşılığını) görür.” (Zilzal 7-8)

Müslüman her konuda olduğu gibi aile hayatında da Allahü Teâlâ’dan korkmalı, eşini incitmekten titizlikle sakınmalı, işlerini hikmetle yapmalı, evini ibadet ve taatle, zikir ve şükürle mamur etmeye gayret etmelidir. Böyle yapabilen eşlere müjdeler olsun: “Onlar, ‘ey rabbimiz’ derler; “bize mutluluk getirecek eşler ve çocuklar bahşet; bizi günahtan sakınanlara öncü yap! İşte bunlar, zorluklara katlanmalarının karşılığı olarak cennet konağıyla ödüllendirilecek, orada sağlık ve esenlik dilekleriyle karşılanacaklar. Orada sonsuzca yaşayacaklar. Ne güzel bir yerleşme ve kalma yeri!” (Furkan 74-76)

İnşaallah gelecek hafta da, aile içi anlaşmazlıkların tatlıya bağlanmasında faydalı olacak bazı tavsiyeleri aktarıp bu yazı serisini bitireceğiz.

(Devamı haftaya…)