Dolar (USD)
32.56
Euro (EUR)
34.71
Gram Altın
2487.38
BIST 100
9524.59
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

26 Aralık 2021

Aile içi anlaşmazlıkların nedenleri-1

İman, takva, sevgi ve şefkat üzerine kurulan bir evlilik hayatı için asla korkmaya ve endişelenmeye gerek yoktur. Çünkü böyle sağlam bir temel üzerine kurulan evlilikte, eşler arasında bazı konularda ihtilaf çıksa bile, karşılıklı anlayış ve müsamaha ile büyümeden hemen çözülür. Çünkü iman ve sevgiyle dolu olan bir kalp, sevdiğinin sıkıntı ve eziyetine katlanır ve onun olgunlaşmasını sabırla bekler. Şayet eşlerin sabır ve hoşgörüsü olmasaydı, hiçbir erkek ve kadın bir ömür boyu beraber yaşayamazdı…

Mutlu ev erkeğin; içinde rahat ettiği, mutlu olduğu, kendisini güven ve huzur içinde hissettiği bir yuvadır. Çünkü içinde, hadis-i şerife konu olan imanlı ve şefkatli bir hanım vardır. Efendimiz aleyhissalatü vesselam şöyle buyuruyor:

“Mümin bir erkek, Allah’ın takvasından sonra, Saliha bir hanımdan daha fazla hiçbir şeyin hayrını görmemiştir. O, böylesi bir hanıma emretse itaat eder. Ona baksa sevinç duyar, birşey için yemin etse yeminini yerine getirir. Gıyabında ise; hem kendi namusunu hem de onun malını korur.” (İbni Mace 1857)

Aynı zamanda böyle bir ailede Salih evlatlar olur. Kişi, dünyada da ahirette de Salih evladın hayrını görür. Kişi, Kıyamet günü Rabbinin huzuruna çıktığında, yapmadığı bazı iyilikleri görür ve; “ya Rabbi, ben bunları nereden buldum,” der. Ona: “Evladının, senin için yaptığı istiğfardan,” buyurulur. (İbni Mace)

Allahü Teâlâ’nın bize bahşettiği aile hayatı, çok büyük bir nimettir! Fakat ne yazık ki toplumumuzda karı-koca arasında pek çok problem baş göstermeye başlamış ve aralarındaki ilişki büyük ölçüde bozulmaya yüz tutmuştur. Bunun sebebi ise, eşlerin yüce dinimiz İslam’ı ve hükümlerini bilmemeleri; Resulullah sallallahü aleyhi ve sellemin sünnetinden ve ahlakından uzaklaşmalarıdır. Bunun için sevgi ve şefkat ortadan kalkmış, maalesef yerini kin ve düşmanlık almıştır. Bazı ailelerde öyle marazî anlaşmazlık var ki, eşler bir nebze rahat etmek için yekdiğerini görmemeyi temenni eder duruma gelmişlerdir.

Aile, özellikle çocuklar için çok çok önemlidir. Çünkü onlar, ailede rahat eder ve mutlu olurlar. Ailede eğitilir ve hayata hazırlanırlar. Onlar için aile; sevgi, şefkat ve samimiyet membaıdır. Şayet eşler, Dinimizin emirlerine uyar ve Efendimiz aleyhisselamın mübarek ahlakıyla ahlaklanırlarsa, aile yuvasını sükûnet ve mutluluk kaplar. Dolayısıyla ebeveynler arasındaki güzel ilişki, çocukların da mutlu olmasına hizmet eder.

Yüce dinimiz İslam, evlilik hayatını korumayı teşvik etmiş, ailenin rahatını bozan ve mutluluğuna halel getiren her şeyi yasaklamıştır. Âyet-i kerimede buyuruldu ki: “Onlarla (hanımlarınızla) iyi geçinin. Şayet onlardan hoşlanmıyorsanız, bilin ki hoşlanmadığınız bir şeyde Allah birçok hayır yaratmış olabilir.” (Nisa 19) Hadis-i şerifte ise şöyle buyurulmaktadır: “Mümin bir erkek, mümine bir hanımdan nefret etmesin. Çünkü bir huyundan hoşlanmazsa, başka bir huyundan memnun olabilir.” (Müslim)

Resulullah sallallahü aleyhi ve sellem; hanımların hassas, narin ve kırılgan fıtratlarına işaret buyurmuşlardır ki, Allahü Teâlâ’dan korkan Müslüman erkek, hanımının hakkını yerine getirsin ve asla onu incitmesin. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:

“Kadınlarla iyi geçinin! Çünkü onlar kaburga kemiğinden yaratılmışlardır. Kaburga kemiğinin en eğri yeri ise, üst tarafıdır. Şayet sen onu düzeltmeye çalışırsan kırarsın, bırakırsan, eğri olarak kalır. O halde kadınlara iyi davranın!” (Buhari)

Efendimiz aleyhisselam mübarek ömrünün sonunda da kadınlara iyi davranılmasını tavsiye edip şöyle buyurmuştur: “Namaza ve emrinizin altında olanlara dikkat edin!” (İbni Mace)

Her gün eşlerin kötü ahlakı ve yanlış davranışları yüzünden birçok ailede sıkıntılar yaşanıyor ve problemler ortaya çıkıyor. Çünkü onlar, çok basit nedenlerle birbirini incitip üzebiliyorlar. Şeytan ise, bu kötü durumu fırsata çevirip aralarını tamamen bozmak için hemen devreye giriyor. Maalesef bu durum, bazen dinimizin hiç hoş görmediği boşanmaya kadar gidebiliyor. Hadis-i şerifte buyuruldu ki: “Allah’ın en sevmediği helal şey, boşamadır!” (Ebu Davud)

(Devamı haftaya…)