Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

20 Ağustos 2021

Aile Bakanı geldi hoş geldi

Değerli okurlarım Aile bakanı Sn Derya Yanık yakın zaman önce göreve geldi. Her bakan değişikliğinde acaba bu sefer olur mu umudu ile umutlanan Engelliler ve bu umudu dile getiren sivil toplum kuruluşları inşallah taleplerine cevap bulacaklardır.

Peki bu talepler ne? Engelliler ne istiyor?

Engelli aylıkları kesilmeye başladı, kişi başına düşen hane gelirine bakılarak kesilen aylıklar engellilerde ciddi bir mağduriyetin oluşmasına sebep oldu.

Bursa’da yaşayan 1976 doğumlu D.A yüzde 98 oranında zihinsel engelli bir kardeşimiz.

1994 yılından itibaren kendisine engelli maaşı bağlanmış. Engelli maaşı almasına olanak veren “65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanunda” 2013 yılında değişiklik yapıldı. Yapılan değişiklikle engelli aylığının bağlanmasında “hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarının, 16 yaşından büyükler için belirlenmiş olan asgari ücretin aylık net tutarının 1/3’ünden fazla olması” şeklinde bir koşul getirildi.

Son zamanlarda bu yüzden dolayı bir çok kardeşimizin aylıkları kesildi.

Bendenize ulaşan Engelli vatandaşlar bu uygulamaya bir an önce son verilmesi gerektiğini, hanede yaşayan kardeşlerin gelirleri, anne babanın gelirleri kendi ceplerine girmediği için problem yaşadıklarını 18 yaşının üzerinde oldukları için ailelerine yük olmak istemediklerini söylediler.

Yukarıda bahse konu olarak aldığımız kardeşimizin durumu sadece bir örnek.

Böyle yüzlerce örnek var. Bunlarla başınızı ağrıtmak istemem.

Gelelim engellilerin ne istediğine: engelli aylıkları ailedeki gelir durumuna göre kesilmesin, gelir tamamen şahsi bir durumdur. Kesilecekse bile kısmi bir kesinti uygulansın. Engelli vatandaş azda olsa mutlaka bir para alsın.

Engelliler devletle mahkemelik olmak istemiyor.

Anayasa mahkemesine göre ENGELLİNİN MAAŞI KESİLEMEZ

AYM Birinci Bölümü, 16 Eylül 2020 yapılan başvuruyu karara bağlayarak, Anayasa’da güvence altına alınan kişinin maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Yüksek Mahkeme, ayrıca ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere kararın bir örneğinin Bursa 1. İdare Mahkemesine gönderilmesine hükmetti.

Kararda “Başvurucunun engellilik durumunda hiçbir değişiklik olmamasına karşın aradan çok uzun zaman geçtikten sonra farklı bir hesaplama yöntemi getiren kanuni bir düzenlemeye dayanılarak engelli aylığının tümüyle kesilmesi hukuki güvenlik ve meşru beklentilerin korunması ilkelerine uygun olmamıştır.” Denildi.

Bu örnekten yola çıkacak olursak aylıkları kesilen engelli vatandaşlarımız mahkemelere müracaat etse hepsinin alacağı sonuç böyle olacak. Bakanlığımız farkında olmadan yanlış bir uygulama yapıyor.

Hem engelliler mağdur ediliyor, hemde yeni hukiki bir problem ortaya çıkıyor.

Tavsiyem odur ki bir an önce bu yanlıştan dönün ve Engelli vatandaşlarımızın hak kaybına uğramasını engelleyin.