Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

12 Ocak 2020

Ahmet Çakır’dan Olimpiyat Kitabı

AHMET Çakır… Spor basınının en müstesna isimlerinden biridir… Beraber çalışma şerefine erdiğim Ahmet abi, dürüst haberciliği; doğru analizleri ve sağlam bilgileri ile spor medyasında tanıdığım ve saygı duyduğum ender isimlerden biridir…

Çakır’ın Demir Ajans’tan çıkan OLİMPİYAT KİTABI, yaklaşan 2020 Tokyo Olimpiyatları öncesi, müracaat edilmesi gereken kaynak bir eser niteliği taşıyor…

Bugüne kadar olimpiyat hakkında hiç duymadığım, duyup da unuttuğum yüzlerce bilgi var bu kitapta… Belli ki büyük bir emek verilmiş… Yüzlerce eser taranmış, onlarca kişinin bilgisine başvurulmuş bir hazine adeta…

Size OLİMPİYAT KİTABI’ndan son derece ilginç bulduğum bazı bilgileri aktarmak istiyorum. Eğer daha fazlasını istiyorsanız, lütfen kitapçınızdan bu kitabı isteyiniz…

Olimpos Dağı

İlk olimpiyat oyunları Yunanistan’daki Olimpos Dağı’nda yapıldığı için, oyunlara bu adın verildiğini herhalde bilmeyen yoktur…

Rodoslu Leonidas

Perslerle savaşı filmlere konu olan Rodoslu Komutan Leonidas’ın olimpiyat oyunlarında kısa ve uzun mesafede 12 kez birinci olduğunu ilk kez bu kitapta okudum.

Yunanlılar ve Kadınlar

Yunanistan’daki ilk olimpiyat oyunlarına sadece Yunanlılar katılabilirmiş. Hiçbir yabancı ve esirler katılamazmış. Kadınlar; değil sporcu, seyirci olarak bile alana alınmazmış. Gizlice seyrederken yakalanan kadınlar bir tepeden aşağıya atılırmış.

Olimpiyat halkaları

İlk resmi olimpiyat oyunu 1896’da tabii ki Atina’da yapılır. Yarışmalarda sadece büyükler yer alır. Olimpiyat Bayrağı’nda yer alan 5 halka, 5 kıtayı (Amerika, Avrupa, Asya, Afrika, Avustralya) temsil eder. Zamanla olimpiyatlara, Kış Olimpiyat Oyunları, Paralimpik (engelli) Oyunları, Gençlik Olimpiyatları ilave edilir.

Kadınlar ne zaman katıldı

1900 Paris Olimpiyat Oyunları, ilk kez kadınların da yarıştığı bir olimpiyat olarak tarihe geçti. 975 erkek arasında 22 kadın vardı bu olimpiyatlarda. İngiliz Charlotte Cooper, teniste aldığı birincilikle, olimpiyatlarda altın madalya kazanan ilk kadın sporcu oldu.

Tarzan Johny yüzücüydü

1924 Paris Olimpiyat oyunlarında aslen Meksika kökenli olan Amerikalı Johny Weismüller, yüzmede kazandığı 3 altın madalya ile dikkatleri üzerine çekti. Olimpiyat sonrası Hollywood’dan gelen teklifi geri çevirmedi ve tam 12 tane TARZAN filminde başrolü oynadı… Ünlü Tarzan haykırışının mucidi işte bu adamdır.

Erkek değil kadınmış!

1932 Los Angeles Olimpiyat Oyunları’nda futbol ilk kez dışarıda bırakıldı. Keşke Ahmet abi, neden futbolun bu olimpiyatlarda dışlandığını da yazsaydı… Eminim bu konu dikkatinden kaçmıştır. Aynı olimpiyatlarda Polonyalı Stella Walsh, 100 metre yarışında birinci oldu. 1980 yılında bir süpermarket soygunu sırasında öldürüldü. Herkesin yıllardır erkek olarak bildiği şampiyon Walsh’un gerçekte kadın olduğu işte bu olaydan sonra anlaşıldı.

7 altın 2 gümüş aldık

1960 Roma Olimpiyat Oyunları Türkiye açısından çok parlak geçti. Türkiye, hepsi güreş dalında olmak üzere 7 altın 2 gümüş madalya kazandı.

Ve Naim rüzgârı

1984 Seul Olimpiyat Oyunlarında Naim Süleymanoğlu rüzgârı esti. Kısa süre önce Bulgaristan’dan Türkiye’ye iltica eden Naim, halter dalında 60 kilo koparmada altın madalya alırken, 6 dünya, 9 olimpiyat rekoru kırdı. Türkiye o anlarda havalara zıplıyordu.

Evet… Bu kitap tıka basa bilgiyle doldurulmuş bir kütüphane. Hangi rafına gitseniz yeni bir ilginçlikle karşılaşıyorsunuz… Kitap elime Çarşamba günü geçmesine ve 300 küsur sayfa olmasına rağmen, notlar alarak 2 günde bitirdim. Zira ertelenmeyecek kadar; tazelenmiş eski bilgilerle dolu… Meraklılarına ısrarla tavsiye ederim.