Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

23 Ağustos 2022

Ahlâklı olmak

İslam dini insanın hayatını düzenleyen prensiplerdir. İslam’ın temel esasları inanç, ibadet, ahlâk ve muamelat üzerinedir.

Bütün mevcudatı yokken var eden Allah’a, Allah tarafından görevlendirilip yollanan, kendilerini gönderen yüce kudretle gönderildikleri insanlar arasında aracı olan iyi nitelikteki ruhanî varlıklar olan meleklere, Allah tarafından Peygamberlerine gönderilen ilahi kitaplara, Allah’ın insanların içinden kendi dilediği ve seçtiği peygamberlerine, öldükten sonra tekrar dirilmeye, dünyada olacak şeylerin daha önceden Allah tarafından bilinmesi olan kader ile zamanı gelince bu olayların meydana gelmesi olan kazaya iman inanç esaslarını oluşturur.

Müslümanların fiilen yerine getirmeleri gereken Allah’ın Rab’lığı ile beraber Hz. Muhammed’in de peygamberliğini kabul olan kelime-i şehadet getirmek, günde beş vakit olmak üzere namaz kılmak, her sene Ramazan ayında olmak üzere bir ay oruç tutmak, maddi gücü yeterli olanların hayatında bir defa olmak üzere hacca gitmesi ve zaruri ihtiyaçlarından ve borçlarından başka dinen belirlenen miktar varlığı olanların o varlığından kırkta birini zekât vermesi ise ibadet esaslarını oluşturur. İbadetleri yerine getirirken Allah’ı görüyormuş gibi ona ibadet etmek ise ihlastır.

Fıkhın ibadetler dışında kalan kısmı, yani hukukun tamamı, kişinin diğer fertlerle ve cemiyetle münasebetleri, kısaca insanlar arasındaki siyasi, sosyal ve iktisadi münasebetleri muamelat kısmını oluşturur.

Kişinin tüm davranışları ise ahlak kısmını oluşturur. Kişinin tüm davranışlarının belli prensiplere göre şekillenmesi, bütün hareket tarzının disipline edilmesi ahlaktır. Bu konuda Müslümanların örneği ise Peygamber Efendimizdir. Çünkü onun ahlakı Kur’an’dan ibaretti. Allah’tan alıp bizlere tebliğ ettiği Kur’an onun ahlakının temeliydi. Kur’an ne diyorsa onu yapar, neyi yasaklıyorsa ondan kaçınırdı ve aynı şeyleri Müslümanlara tavsiye ederdi.

Ahlâklı olmak; her yerde ve her zaman haklının yanında olmak, haksızlıkların karşısında durmak, hak ve adaletten ayrılmamaktır.

Ahlâklı olmak; hakkın yanında durmak ve her zaman hakkı ve doğruyu telkin etmektir. Haktan, adaletten ve doğrudan ayrılmadan, peygamberi metottan vaz geçmeden, usulüne uygun bir şekilde hakkı başkalarına tavsiye etmektir.

Ahlâklı olmak; olduğu gibi görünmek, göründüğü gibi olmak, riyadan ve iki yüzlülükten sakınmaktır.

Ahlâklı olmak; kendi zaaflarını görmek, kendi yanlışlarının doğru olmadığını anlamak, haklı eleştirilere kulak vermek, objektif değerlendirmeler yapmak, nefsani davranmamak ve yanlış yargılardan sakınmaktır.

Ahlâklı olmak; toplumun huzurunu bozan her türlü kötülüklerle mücadele etmektir. Bir kötülüğü gördüğünde onu eliyle değiştirmek, gücü yetmiyorsa diliyle değiştirmek, buna da gücü yetmiyorsa kalbiyle buğzetmek ahlaklı olmanın gereğidir.

Ahlâklı olmak; anaya, babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, akraba olan komşulara, yakın komşulara, yanında bulunan arkadaşa, yolda kalanlara, başkalarına elinden geldiğince yardım etmek, cömert olmak, ikramda bulunmaktır.

Ahlâklı olmak; öfkesini yenmek, insanların kusurlarını bağışlamaktır.

Ahlâklı olmak; her safhası ve her sahnesiyle önümüzde duran peygamberimizi örnek almaktır.

Ahlâklı olmak; Kur’an’a göre yaşamaktır.