Ağustos'ta İhracat Arttı
Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM) verilerine göre Ağustos ayında ihracat geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 6,9 artarak 11 milyar 157 milyon dolara ulaştı.
Buna karşılık ihracat bu yılın ilk 8 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,1 düşüşle 92 milyar 652 milyon dolara indi.
Son 12 aylık dönemdeki ihracat ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 gerileyerek 140 milyar 906 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti.
Otomotiv sektörü Ağustos'ta 1 milyar 680 milyon dolarla en fazla ihracat yapan sektör olurken bunu 1 milyar 612 milyon dolarla hazır giyim ve konfeksiyon ile 1 milyar 207 milyon dolarla kimyevi maddeler sektörü takip etti.
Ağustos ayında toplam ihracatın yüzde 82,3'ünü sanayi grubu gerçekleştirirken tarım grubu yüzde 14,7, madencilik grubu yüzde 3,1 pay aldı.
2016 ihracat hedefi 155,5 milyar dolar.
Gayet mütevazı olarak tespit edilen bu hedefin yakalanması bu tempoyla güç görünüyor.
Yakalansa bile çok fazla sevinemeyeceğiz.
Çünkü iki yıl önce 158 milyar dolar olarak gerçekleşen ihracatın gerisinde kalmış olacağız.
EKONOMİNİN GÜVEN ENDEKSİ SERT DÜŞTÜ
Tüketici ve üretici güven endekslerinin birleştirmesiyle oluşturulan ekonomik güven endeksi Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 24,1'lik sert azalışla 72,7 değerine geriledi.
Tüketici güveninin yüzde 11,1 arttığı, reel kesim güven endeksinin ise yüzde 3,1 azaldığı Ağustos'ta ekonomik güven endeksinin yüzde 24,1 gibi yüksek oranda gerileme göstermesi kafaları karıştırdı.
En son 2015 Şubat ayında yüzde 71,5 olan endeks, geçen yıl Kasım ayında ise yüzde 104,8 ile 2013 yılı Aralık ayından bu yana en yüksek seviyesini görmüştü.
Ekonomik güven endeksi tüketici ve üreticilerin genel ekonomik duruma ilişkin değerlemesi, beklenti ve eğilimlerini özetliyor.
Bu bakımdan ekonomik büyümeye ilişkin olarak ön bilgi edinmeye yardımcı oluyor.
FİTCH'TEN UYARI
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türk şirketlerinin 2016'da nispeten zayıf ekonomik büyüme, yüksek enflasyon ve ekonomik belirsizlikle karşı karşıya olduklarını açıkladı.
Fitch tarafından Türk şirketlerine yönelik hafta içinde yayımlanan raporda, "Söz konusu faktörlerin kısa vadede şirketlerin finansal esnekliği üzerinde temel riskleri oluşturduğu" ifadelerine yer verildi.
Türk şirketlerinin kredi profillerinin Türk Lirası'ndaki hızlı değer kaybına karşı hassas olduğu ve Temmuz'daki darbe girişimi ardından Türk Lirası'nda görülen değer kaybının terse döndüğü belirtilen raporda, kurun 2015'te yüzde 20, Haziran 2016'da ise yıllık bazda yüzde 7 değer kaybettiği belirtildi.
Şirketlerin dış borcunun 227 milyar dolara ulaşması, 1 yıl içinde 72 milyar dolar tutarında borç ödenecek olması risk teşkil ediyor.
Kamu sektörünün dış borcu artmazken özel sektörün dış borcunun sürekli kabarması finansal istikrarı menfi yönde etkileyebilir.
Fitch'in uyarısı bu açıdan değerlendirilmelidir.