Dolar (USD)
34.53
Euro (EUR)
36.13
Gram Altın
2962.40
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
09 Ağustos 2017

Afrika'mız

AFRİKA, dünyada en çok sömürülen, hakkı yenen, gadre uğrayan masum insanlar kıtası. Yüreği beyaz, rengi siyah insanların pırıl pırıl insanların yaşadığı ak topraklar. Ecdadımızın, Osmanlı Devleti'nin barış, huzur, adalet ve refah götürdüğü bu kıtaya daha sonra hangi emperyalist devletin nasıl zulüm taşıdığını dünya alem biliyor. Sadece Ömer Muhtar filmini hatırlatmak, yeter de artar bile. Bu tek örnek dahi, diğer zalim Avrupa ülkelerinden cesaret alan İtalyanların Libya'daki Müslümanlara nasıl kıydıklarını gösteriyor. Demem o ki, Afrika bir masumlar, mağdurlar ve mazlumlar kıtasıdır.

500 yıllık hikaye

Özel sayılarıyla tanınan aylık edebiyat dergisi Hece, Haziran-Temmuz- Ağustos sayısıyla "Afrika-500 Yıllık Serencamın Hikayesi" başlığını taşıyan kapağıyla okuyucularını selamladı. Rasim Özdenören'in Genel Yayın Yönetmenliğini yaptığı derginin editörü Ahmet Sait Akçay. Yerli ve milli bir anlayışla çıkan Hece'nin bu sayısında çok geniş bir bakış açısıyla Afrika meselesi masaya yatırılıyor. Zengin bir yazar kadrosuyla hazırlanan ve ilmu00ee tercümelerle de desteklenen sayıda, Afrika kıtasının geçmişten bugüne tarihçesi anlatılıyor, serencamı dile getiriliyor. Siyahu00ee kıtadak emperyalist emellerinin ve misyonerlik çalışmalarının gösterildiği dergi, bu alanda çalışacak akademisyenler için mühim bir kaynak. Dergide Afrika'nın bütün kültürel ve sosyal birikimi gözler önüne serilmiş. İslam'ın kıtayı nasıl aydınlattığı, ezilmiş sömürülmüş insanlara umut olduğu makalelerde ifade ediliyor. Afrika felsefesi, edebiyatı ve diğer sanat dalları ayrıntılı biçimde işlenmiş. Hece'nin bu özel sayısına emek veren ve göz nuru dökenleri, derginin mükemmel biçimde ortaya çıkmasını sağlayan yazar, çizer ve teknik kadroyu yürekten kutluyorum.

Çaresaz Edebiyat

Kültür, sanat ve edebiyat dergisi Çaresaz Edebiyat'ın ilk sayısı çıktı. Hayırlı uğurlu olsun. Her dergi, doğuşuyla önemli, "Hür tefekkürün kalesi" olmaya namzettir. Allah hayırlı, bereketli ve istifadeli eylesin. Muhtevası dolu derginin ilk sayısında Adem Ceyhan, Kenan Erdoğan, Saadet Karaköse, Vicdan Özdingiş, Mahir Adıbeş, Naci Gümüş, Elif Sönmezışık, Naci Yengin, Lale Ertekin, Sefa Çelikörs, Ramazan Ayyıldız, Mehmet Burak Çeri, Zehra Karakoyunlu, Faruk Türközü, Birkan Beşli ve Serpil Akgül'ün yazı ve şiirleri var. Bütün dostlara ve edebiyatseverlere Çaresaz Edebiyat'ı tavsiye ediyorum.

Şehir ve Kültür

İslam dünyasının meseleleri ve dertleri, fikir ve sanat dergilerimize aksediyor. Şehir ve Kültür dergisinin yeni sayısı "Kudüs u00c2h Kudüs" kapağıyla çıktı. "Suphi Paşa Konağı ve Süheyl Ünver Hoca" başlıklı yazıyı, geçenlerde başarılı bir ameliyat geçiren ve kendisine şifa dilediğim, derginin imtiyaz sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Kamil Berse kaleme almış. Dergi sadece bu nefis yazı için dahi olsa alınır, okunur. Dergide, Türkiye'nin yaşayan büyük tanbur üstadı Necdet Yaşar hakkındaki yazı da dikkat çekiyor. Yahya Kemal Beyatlı'nın "Küçük Cemil'im" diye övdüğü Necdet Yaşar hakkındaki yazıda hatıralar var. Zekeriya Kurşun, Nazif Gürdoğan, Kamil Uğurlu, Enbiya Yıldırım, Cem Eriş, Abdülhamit Avşar Mehmet Mazak, Rıfat Külahçıoğlu, Mustafa Uçurum, Fahri Tuna, Sabri Gültekin ve Recep Garip derginin diğer şair ve yazarları arasında bulunuyor.

Dergah

Ali Ayçil yönetiminde her ay okuyuculara ulaşan Dergah dergisinin Ağustos sayısı çıktı. Bu sayıda İnci Enginün, arkadaşı rahmetli Bilge Seyidoğlu'nun Erzurum'dan kendisine gönderdiği mektupları okuyucularla paylaşıyor. "Bilge Seyidoğlu'nu hatırlayış" başlıklı sayfalarda mektupların yanısıra Seyidoğlu'nun fotoğrafı da bulunuyor. Abdullah Uçman, Ömer Özcan, Mustafa Özel, Mustafa Kutlu, Osman Özbahçe, Necip Tosun ve Yakup Öztürk'ün yazılarının bulunduğu dergi ile birlikte eski Dergah'ın tıpkı basımı ile günümüz alfabesine aktarılmış yazıları da bir ek olarak okuyucuya sunuluyor.

Türk Dili

Gerek muhtevası, gerekse mizanpajı ile göz dolduran dergilerimizden biri de Türk Dili'dir. Derginin son sayısı Kamil Yeşil, Nevzat Gözaydın, Hamza Zülfikar, Mustafa İsen, Selçuk Çıkla, Nurettin Durman, Mehmet Can doğan ve Fatih Yalıner'in şiir ve yazılarıyla okuyucuya ulaşı.

Yedi İklim

Edebiyatımızın köklü ve istikrarlı dergilerinden Yedi İklim, zengin münderecatı ile edebiyatseverlerin görme ihtiyacı hissettiği yayınlarımızdandır. Pek çok ismin yer aldığı Ağustos sayısında Ali Haydar Haksal, Nihat Hayri Azamat, Adem Turan, Nurettin Durman, Kemal Kahraman, Osman Koca ve Şakir Kurtulmuş'un imzaları dikkat çekiyor. Du00eevanyolu, İlim ve İrfan, Metruk, Zafer elimize ulaşanlar. Bütün dergilerimizin yolu ve bahtı açık olsun.